• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Konak Tramvayı Projesi'nde yine revizyon çalışması

Konak Tramvayı Projesi'nde yine revizyon çalışması
Konak Tramvayı Projesi'nde daha önce üç kez revizyona giden İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni bir güzergâh çalışması daha yapıyor. Çıkmaza giren projede Kocaoğlu’nun karar vermesi bekleniyor.

İzmir Metrosu’nun Üçyol - Üçkuyular arasındaki bölümünü 9 senede bitirerek yeni bir rekora imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 251 milyon liraya ihale ettiği tramvay projesi de çıkmaza girdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi toplu ulaşıma soluk aldıracağını düşündüğü Konak ve Karşıyaka Tramvay Projeleri’nin ihalesini geçtiğimiz yıl Şubat ayında gerçekleştirdi. Ağustos ayı sonunda Gülermak Firması ile sözleşme imzalayan Büyükşehir, yüklenici firmaya yer teslimi yaptı. Fakat projelerde sürekli revizyon yapılması işleri yokuşa sürdü.

İKİ HAT AYRILDI
Art arda yapılan proje revizyonları nedeniyle meslek odalarının da tepkisini çeken Konak tramvayında, son güzergah değişikliğini yaklaşık 25 gün önce gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, henüz üzerinden bir ay bile geçmeden yeni güzergah değişikliği için çalışma başlattı. Geçtiğimiz ağustos ayı ortalarında toplam uzunluğu 13 kilometreyi bulan Konak Tramvayı’nın Üçkuyular - Konak arasında kalan bölümünü altyapı deplaselerini gerekçe göstererek Mithatpaşa Caddesi’nden Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na kaydıran Büyükşehir Belediyesi, şimdi de hattın Konak ile Fahrettin Altay Meydanı arasındaki bölümünde 3. kez revizyona gitmek için harekete geçti. Başkan Kocaoğlu’nun talimatı ile yürütülen çalışma kapsamında daha önce sahil bulvarının kara tarafından geçen geliş-gidiş, iki hat birbirinden ayrıldı. Yeni düzenlemeye göre tramvayın Konak’tan Fahrettin Altay’a geliş bölümü, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın deniz tarafına kaydırıldı.

ONAYA SUNULMADI
Fahrettin Altay’dan Konak’a gidiş ise sahil bulvarının kara tarafında kalacak şekilde tasarlandı. Üçkuyular’da ayrılan iki hattın yaklaşık 7 kilometre sonra Sabancı Kültür Merkezi önünde tekrar birleşmesi öngörüldü. Güzergah değişikliğine gerekçe olarak da geçtiğimiz günlerde inşaatına başlanan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki karayolu taşıt alt geçidi gösterildi. Çalışmaları devam eden güzergah değişikliği henüz Başkan Kocaoğlu’nun onayına sunulmadı. Eğer Kocaoğlu son güzergah değişikliğini de onaylarsa toplam uzunluğu 13 kilometreyi bulan Üçkuyular – Halkapınar Tramvay hattında aradan geçen 13 aylık süreçte 4. kez revizyona gidilmiş olacak. Böylece Büyükşehir Belediyesi ihalesi ve yer teslimi 1 yılı aşkın bir süre önce yapılan projede, Karşıyaka Hattı’nda 3, Konak hattında ise yaptığı 4 revizyonla yeni bir rekora da imza atmış olacak.

ODALARDAN TEPKİ VAR
Ağustos ayının ortalarında gerçekleşen revizyonun ardından Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, henüz netliğe kavuşmayan tramvay projelerinin bilimsellikten uzak ilerlediğini öne sürüp kent yönetiminin tramvay projesi konusunda başarısızlığa uğradığını iddia etmişti. Karşıyaka ve Konak Tramvay Hattı Projesi’nin 26 Şubat 2014 tarihinde yaklaşık 251 milyon 300 bin TL’ye ihale edildiğine dikkat çeken Şehir Plancıları Odası, üzerinden 1 yıldan fazla süre geçmesine rağmen hâlâ hattın geçeceği güzergahın netlik kazanmamasına vurgu yaptı. Sürecin bilimsellikten uzak gittiğini belirten oda yönetimi, projeyle ilgili hazırladıkları raporların belediyece dikkate alınmadığını belirterek, “Tüm bu yaşananlar sonucunda plansız ve programsız bir tramvay projesi ile karşı karşıya olduğumuzu ve bu belirsizliklerin sonrasında yapılacak uygulamanın nasıl sonuçlar doğuracağı konusunda ciddi endişelerimizin olduğunu basına ve kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim