• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Konukoğlu: Gerekirse yatırım yapmayalım

Konukoğlu: Gerekirse yatırım yapmayalım
Karayolu yolcu taşıma sektörünün duayen isimlerinden ve Seç Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Saip Konukoğlu, Mercedes-Benz Türk başta olmak üzere otobüs üreticileri ile işletmeci firmalar arasında daha fazla diyalog kurulması gerektiğini söyledi.

Sektörün duayen isimlerinden Sabri Karataş’ın “ Diyalog” çağrısına ilk yanıt Seç Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Saip Konukoğlu’ndan geldi. Konukoğlu, diyalog için üreticilerin de çaba harcaması gerektiğini söylerken; “Hiç kimse diyalogu sadece otobüsçüden beklememeli” dedi.

“Gerekirse 1 yıl otobüs almayalım”

Saip Konukoğlu, otobüs yangınları ve büyük kazalar konusunda TOFED’in bağımsız bir denetim kurulu oluşturulması isteğine olumlu yanıt veren Sanayi Bakanlığı’nın konuya yaklaşımını memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdi. Konukoğlu, “İçinde devletin tayin ettiği uzmanların da yer alacağı bağımsız bir denetim kuruluşunun oluşturulması çok güzel bir gelişme. 

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu otobüs yangınlarının çözümü için ürettiği önerileri devletin en üst mercilerine taşıdı. Dolayısıyla da ilgili bakanlıkların bundan sonra üzerine düşen görevi yapması gerekir. Biz otobüsçüler hiçbir zaman yasal olmayan bir iş yapmadık ve denetimden de kaçmadık. Eğer yangınlar başta olmak üzere, ilişkilerimizde eksik olan bir şeyler varsa, bizler ve üreticiler bir araya gelmeli ve bunlara çözüm bulmalıdır. Ama bu gerçekleşmediği takdirde, gerekirse 1 yıl boyunca otobüs alımlarına ara verelim” diyerek sektöre çağrıda bulundu.

“Yatırım yapmayalım”

Sektörün her dönemde üreticiyle birlik içinde olduğunu, Türkiye’nin bir otobüs üretim merkezi haline gelmesinde karayolu yolcu taşımacılığı yapan firmaların büyük payı bulunduğunu söyleyen Saip Konukoğlu,  “Şimdi ne oldu ve neler değişti de diyalog kuramıyor? Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Sektör ve üretici firmalar ile yapılacak görüşmelerde üzerime düşeni yapmaya hazırım. Benim gibi bir çok duayen isim de mutlaka benim gibi düşünüyordur. Bizlere ne görev verilirse yaparız. Ancak sektörde yaşanan bu tablo karşısında üreticilerden en ufak bir çıtın çıkmaması beni hayretler içinde bırakıyor. Bu taşın altına herkes elini sokmalı ve bu konu tatlıya bağlanmalıdır. Bu mesele hepimizin ortak sorunudur. “Ben haklıyım, sen haksızsın” demek yerine çözüm üretmek gerekir. Bu durum eğer böyle giderse sektör olarak bir karar alalım. Gerekirse hiçbir firma bir yıl boyunca otobüs almasın. Bu da bizim için bir sınav olur. Bizlerin bir yıl otobüs almaması hiçbir firmayı olumsuz etkilemez”  dedi.

Fabrikalarda yangın sistemi var

İnsanların yoğun olduğu fabrikalarda, büyük iş yerlerinde, hatta metro istasyonlarında mutlaka yangın söndürücü yağmurlama sisteminin olduğunu hatırlatan Saip Konukoğlu, “Büyük kurumların yangın için önlem aldığı bu dönemde, bu neden otobüslere uygulanmıyor. Bu konuda başta sektörümüzün önde gelen isimleri olmak üzere firma sahipleri üretici firmalarla bir araya gelmeliler. Burada TOFED’e görev düşüyor. Hiç kimsenin ‘ben bu işte yokum’ deme lüksü olmamalı. Otomatik yangın söndürme sisteminin üreticilere büyük bir maliyet getireceğini de sanmıyorum. Ayrıca ortada bir maliyet varsa mutlaka uygun şekilde çözülür. Hiçbir maliyet yolcumuzun canından önemli olamaz. Yeter ki biz sorunun diyalog ile çözümünden yana olalım”  diye konuştu.

Otobüsler pahalı

Türkiye’deki tüm markaların otobüs fiyatının çok pahalı olduğunu söyleyen Saip Konukoğlu, “Üretici firmalar maliyetimiz yükseldi diyerek ürünlerine zam yapıyorlar. Zammı yaparken ‘bu otobüsün ikinci el değeri ne olur’ diye düşünülmüyor. Bizim 2-3 yaşında otobüsümüz çok büyük değer kaybına uğrarken, sıfır otobüs devamlı zam görüyor. Üreticiye göre fazla olmayan otobüs fiyatı bizler için çok yüksek. Geçmişe baktığımızda yeni bir otobüs 4-5 yılda kendini amorti ederdi. Şimdi ise amorti süresi zaman 6-7 yıla çıktı” dedi.

Otobüs fiyatlarına belirsiz zam gelmemeli

Karayoluyla yolcu taşımacılığı sektöründe hizmet veren firmaların çok büyük rakamlar ödeyerek aldıkları otobüslerle çalıştıklarını söyleyen Saip Konukoğlu, “Bu gün filosuna yeni bir otobüs alacak olan firma sahibi 270 bin Euro ödüyor. Bu rakamı hiç kimse küçümsememelidir. Diğer taraftan durmadan zamlanan akaryakıt ve diğer gider kalemleriyle birlikte ayakta kalmaya çalışıyoruz.

Beş yıl önce 2 TL olan akaryakıt şimdi 4 TL oldu. Bizler ise bilet ücretlerini aynı orantıda yükseltemiyoruz. Halen 2-3 yıl öncesinin bilet fiyatıyla yolcu taşınıyor. Bizler böyle sıkıntılar içinde işimizi yapmaya çalışırken, üreticilerden destek görmeliyiz. Otobüs fiyatlarına kafalarına göre zam yapmamalılar ” diyerek üreticilere de çağrıda bulundu.

sec_-turizm.jpg

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim