• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Konya Türkiye'nin güneş enerjisi üssü oluyor

Konya Türkiye'nin güneş enerjisi üssü oluyor
Güneş enerjisi üretiminde birinci sırada yer alan Konya'nın Karapınar ilçesi, Japon, Alman, İtalyan, Çinli ve ABD'li şirketlerin yoğun ilgisine muhatap oluyor...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2011 yılında 92 megawatlık üretim kapasitesiyle güneş enerjisi üretiminde birinci sırada yer alan Konya'nın Karapınar ilçesi, Japon, Alman, İtalyan, Çinli ve ABD'li şirketlerin yoğun ilgisiyle karşı karşıya.

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Ahmet Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerjinin insan hayatının en önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

Ülkelerin enerji üretim ve tüketimlerinin gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi olduğunu aktaran Akman, bu göstergeleri etkileyen en önemli enerji unsurlarından birinin de güneş enerjisi kullanımı olduğunu belirtti.

Enerji talebini karşılamada klasik kaynakların yetersiz kalmasının ardından yeni arayışların başladığını vurgulayan Akman, şunları kaydetti:

''Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ülke geneli için toplam 600 megawatlık bir kapasite belirlemişti. Bu kapsamda Konya, 92 megawatlık üretimle ilk sırada yer alıyor. Bu çalışma neticesinde Konya Valiliği tarafından Konya'nın Karapınar ilçesinde 60 milyon metrekarelik bir alan tahsis edilmişti. Konya gerek geniş yüzölçümü ve güneş açısından verimli kuşakta bulunması nedeniyle güneş enerjisi üretiminde önemli bir potansiyele sahip.''

Dünya devleri Karapınar'ı mesken tuttu

Karapınar'daki arazilerin tarıma elverişli olmaması ve Türkiye'nin en az yağış alan bölgesinde bulunması nedeniyle güneş enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik santraller için oldukça elverişli olduğuna dikkati çeken Akman, şunları kaydetti:

''Yatırımcıların Konya'da başvurduğu bir kurum olarak Karapınar ile ilgili çok güzel gelişmelere şahit oluyoruz. Japonya, ABD ve Çin'den gelen enerji üretim şirketleri ile Karapınar'da incelemelerde bulunduk. Daha önce de İtalyan firmaları bölgede araştırma yapmıştı. Bir çok yerli ve yabancı şirket Karapınar'da yer almak için bizden bilgi talep ediyor. Karapınar'a bu yatırımlar yapılırsa önemli bir istihdam olanağı da ortaya çıkacak. Karapınar ülkemizin güneş enerjisi üretim üssü olma yolunda ilerliyor.''

Akman, Konya ve çevresinin kalkınması için MEVKA olarak ellerinde geleni yaptıklarını, Konya Yatırım Destek Ofisi vasıtasıyla da yatırımcılara teşvik ve destekler konusunda bilgi vererek, teknik danışmanlık hizmeti verdiklerini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim