• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Kooperatifler de okul açabilecek

Kooperatifler de okul açabilecek
Dünya kooperatifler yılı 2012’de, bu kurumların daha etkin olması için bir dizi çalışma yapan Gümrük ve Sanayi Bakanlığı, kooperatiflerin eğitim sektörüne girmesine ön ayak oldu.

Bu konuda kooperatiflerin kendilerine başvuruda bulunduğunu belirten Bakan Hayati Yazıcı, “Temmuz ayı içerisinde 1 eğitim kooperatifinin kuruluşuna izin verdik. Bunun yanı sıra birkaç eğitim kooperatifinin de kuruluş çalışmaları devam ediyor” dedi.

Eğitim kooperatiflerinin faaliyette bulunabileceği alanlardan bazıları şöyle: Okulöncesi eğitim, ilk ve ortaöğretim ve özel eğitim okulları ile motorlu taşıt sürücü kursları, öğrenci etüt eğitim merkezleri, ortaöğrenim veya yükseköğretim özel öğrenci yurtları ve misafirhaneleri açmak, işletmek; bilim, kültür, spor ve sanat dallarında yaz okulları ve benzeri kamplar açmak, seminer, kongre, sempozyum düzenlemek ve desteklemek; eğitim ve öğretim bursları vermek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, eğitim kooperatifleriyle ilgili yaptığı açıklamada, dünya uygulamalarına bakıldığında, ortalama eğitim süresinin 11-12 yıl veya daha üzerindeyken Türkiye’de yetişkin nüfusun ortalama eğitim süresinin 6 yıl civarında olduğunu belirtti. Okullaşma oranında ilköğretim düzeyinde yüzde 98’lere, ortaöğretim düzeyinde yüzde 70’lere yaklaşıldığını, yükseköğretim düzeyinde ise yüzde 33’lere ulaşıldığını anlatan Yazıcı, bu ilerlemeye rağmen halen eğitim sisteminin gelişime açık olduğunu, kooperatifler yoluyla daha çok adımlar atılacağını ifade etti.

Bakanlık olarak eğitim kooperatiflerinin sayısını arttırmayı hedeflediklerini vurgulayan Bakan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlığımız kayıtlarına göre eğitim kooperatifi adı altında kurulu bulunan 21 adet faal kooperatif bulunmaktadır. Bu kooperatifler daha çok akademik personel ve öğretmenler tarafından kurulmaktadırlar. Bu kooperatifler; ortakları ile diğer özel ve tüzel kişilerin eğitim-öğretim ve araştırma gereksinimlerini karşılamak için özel eğitim kanunlarına uygun olarak her derecede ve türde eğitim kurumları açmak, işletmek, araştırma ve incelemelere imkan sağlamak amaçlarıyla kurulmaktadır.”

Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkaran düzenleme ile toplam nüfusun ortalama eğitim yılının arttırılması ve okullaşma oranındaki bölgesel farklılıkların azaltılmasının hedeflendiğini belirten Yazıcı, bu hedefe ulaşma noktasında kooperatif girişim modeli ile kurulacak okulların önemli bir katkısı olacağını vurguladı. Bakan Yazıcı, yeni eğitim sisteminin sorunlarının aşılmasında kooperatif ortaklık modelinden daha etkin yararlanılması gerektiğini belirterek, “Bunun için vatandaşlarımızı kooperatif ortaklık modeli çerçevesinde eğitim kooperatifi kurmaya davet ediyorum” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim