• BIST 9679.82
  • Altın 2504.8
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8471
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Kopan halat değil denizcilerimizin kaderi

Kopan halat değil denizcilerimizin kaderi
59 yıl önce 81 denizcinin şehit olduğu Dumlupınar denizaltısını kurtarma çalışmasına katılan dalgıç Yılmaz Süsen, “Denizaltıya ulaştırmak için çabalarken elimdeki halat koptu.

Çanakkale açıklarında 59 yıl önce 85 metre derine gömülen ve 81 denizcimize mezar olan Dumlupınar denizaltısını kurtarma çalışmasına dalgıç Yılmaz Süsen, denizaltıya ulaştırmak için çabaladığı halatın kopma anını unutamıyor. Emekli deniz astsubayı Süsen, “Kaza tarihinde pasif görevde olan Albay Vedat Dora ekibe daha erken katılsaydı denizcilerimizi kurtarabilirdik” diyor.

Tam 59 yıl önce Nisan ayının ilk günleri Türkiye’nin gözü kulağı Çanakkale’deydi. NATO çalışmasından dönen Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Dumlupınar denizaltısı Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı Naboland adlı gemiyle çarpışmış ve boğazın derin sularına gömülmüştü. İçinde 81 denizcimizin bulunduğu denizaltıyı kurtarmak için seferberlik ilan edilmiş ancak günlerce süren bekleyiş başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Kazadan sadece denizaltının güvertesinde görev yapan 5 personel kurtulmuştu.

‘Hiç tatbikat yapmamıştık’

Faciayı her yıldönümünde üzüntüyle hatırlayanlardan biri de kurtarma çalışmasına katılıp denizaltıya dalmayı deneyen emekli deniz astsubayı Yılmaz Süsen. Dumlupınar’ın acısını hala yaşadığını belirten derin su dalgıcı Süsen, Dumlupınar’ı kurtarmak için yaptığı dalışta elinde tuttuğu halatın şiddetli akıntı nedeniyle kopma anını ömrü boyunca unutamayacağını söylüyor.

Kurtarma çalışmalarının henüz başında denizaltının yüzeye gönderdiği şamandıranın kopmasının ilk şanssızlık olduğuna dikkat çeken Süsen, “Her yıl Pendik kıyılarında denizaltı kurtarma tatbikatı yapardık. Fakat hiç derin suda ve nehir gibi akan boğaz sularında tatbikat yapmadık. Dumlupınar için sırayla iniyorduk bende helyum ve oksijen karışımıyla indim. 40 metreye geldiğimde boğazın güçlü akıntısı elimdeki halatı koparttı. Halat elimden çıkarken Dumlupınar’da benden yardım bekleyen arkadaşlarımı düşündüm. Elimde tuttuğum sıradan bir çelik halat değil, cesurca bekleyen askerlerimizin kaderiydi” dedi.

‘Şamandıra kopmuştu’

Süsen kurtarma çalışmasıyla ilgili bir eksikliği de gündeme getirdi. Kaza tarihinde pasif görevde olan Albay Vedat Dora’nın kurtarma ekibine geç katılmasını eleştiren Süsen, “Dumlupınar’a kazadan 5 yıl sonra Dora’nın geliştirdiği asansörle indim. Valf kapağını alarak gemiye çıktım. Bu kapaktan verilecek basınçlı hava ile Dumlupınar kurtarılabilirdi. Vedat Dora zamanında gelseydi kurtarma gerçekleşebilirdi ama Dora geldiğinde şamandıra kopmuştu” diye konuştu.

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim