• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Köprü inşaatının yüzde 28'i tamamlandı

Köprü inşaatının yüzde 28'i tamamlandı
Dünyanın en uzun 4'üncü asma köprüsü olacak ve yapımı tüm hızıyla süren İzmit Körfez Köprüsü'nün kesonları denize indirildi.
İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesinin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Köprüsü inşaatının ayaklarının üzerine yerleştirileceği, 4 katlı apartman yüksekliğinde ve 25'er bin ton ağırlığındaki kesonlar denize batırıldı.
 
İstanbul - İzmir arasında TEM, D-100 ve E-130 karayollarındaki trafiği de büyük ölçüde rahatlatacak olan otoyolun en önemli geçiş güzergahlarından 2 bin 682 metre uzunluğundaki Körfez Köprüsü inşaatı da tüm hızıyla devam ediyor. Gece gündüz demeden devam edilen çalışmalarda, 4 katlı apartman yüksekliğinde ve yaklaşık 16 basketbol sahası büyüklüğünde keson denize indirildi. 100 yıllık servis ömrü ile dizayn edilen, toplam 220 bin metreküp özel betonun imalatı, testleri ve dökümü denizin içerisinde devam ediyor. Köprü ayaklarının temeli vazifesini görecek kesonların betonarme, su alma sistemi ve 27 metre yükseklikteki çelik şaft montajları, yaklaşık bir süre denizde devam ettikten sonra, şaft bağlantı kirişlerinin inşaatına başlanacak.
 
Körfez Projesi'nin sadece köprüsü değil, otoyolu çalışmaları da hızla sürüyor. Köprünün hemen üzerinde bulunacak otoyolun ayaklarının yapımı tamamlandı. Proje, İstanbul'da yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne otoyol ile bağlanacak. Böylelikle, sürücüler körfezi dolanmak yerine direk olarak karşı tarafa geçebilecek. Proje çalışmaları hızla ilerlerken, Şubat ayı sonuna kadar Körfez'in içerisine, biri güney'de biri kuzey'de, denizin 40 metre dibinde hazırlanan temellere beton yerleştirme işlemi yapılacak. Bunlar temellere yerleştirildiği zaman, donatılarla birlikte deniz yüzeyinin üzerine 2 metrede çıkılmış olacak ve Mart ayı sonuna kadar denizden 42 metre yükseklikte ayaklar konulacak.
 
Dilovası'nda merkezi bulunan köprü yapım çalışmalarında, Körfez'in her 2 yakasında da kazılan dev çukurlar dikkat çekti. Proje sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en ilgi çekici projelerinden biri oluyor. Körfez Projesi'nin tüm otoban bağlantıları tamamlandığında, 427 kilometrelik bir uzunluğa ulaşacak olması projenin bugüne kadar tek seferde tamamlanan en uzun yola sahip olması bakımından da oldukça ilgi çekiyor. Projenin, İstanbul-Bursa arası kısmının, 2015'in ortalarına kadar tamamen bitirilmesi bekleniyor. Körfez'in üzerinde inşası yapılan köprü tamamlandığında, feribot ile 45 dakikada bitirilen Körfez geçişi, 2 dakikaya inecek.
 
Çalışmalar hakkında bilgi veren Karayolları 1. Bölge Müdürü İsmail Kartal, Körfez Geçiş Köprüsü'nün yapı ve tasarım itibariyle dünyanın en büyük köprüleri arasında yer aldığını vurguladı. Köprünün toplam uzunluğunun 2 bin 682 metre olduğunu belirterek, "Gerek kuzey gerek güney yaklaşımı viyadüğünü de dikkate aldığımızda, toplam köprümüzün boyu 4 bin 510 metre civarındadır. Bugün gelinen noktaya baktığımız da deniz ortasında yer alan köprü ayaklarımızın, kazı çalışmaları, keson çalışmaları imalatları devam etmektedir. 37 adet viyadüğümüzün 11'inde yoğun çalışmalarımız devam etmektedir. Toplam boyutu 3 bin 500 metre olan viyadüğümüzün de kireçlerinin döküm aşamasına gelinmiştir. Ufak ve büyük sanat yapılarının yaklaşık yüzde 40'ını tamamladık. Yani köprümüzün yüzde 28'inin tamamlandı diyebiliriz" dedi.
 
Köprünün tamamlanması için her geçen gün, işçi ve makine sayısının arttırıldığını belirten İsmail Kartal, 4 bin 500 civarında eleman, bin 500 civarında da iş makinesi çalıştırdıklarını sözlerine ekledi. İsmail Kartal sözlerini şöyle sürdürdü: "Bursa'ya kadar olan kesimin 2015 yılına kadar bitirilmesi bekleniyor. Kemalpaşa- İzmir 20 kilometrelik kesimin, Kemalpaşa bağlantısıyla birlikte 6 buçuk kilometre dahil olmak üzere yine 2015 yılına kadar bitirilmesi hedeflenmektedir. Kalan kısmın ise tamamının 2017 yılının bitirilmesi üzerine, programımız devem ediyor."
 
İsmail Kartal, sahadaki çalışmalar için günlük harcanan yapı maliyetinin 2.5 milyon doları bulduğunu söyledi. "Köprünün şuan ki ismi Körfez Geçiş Köprüsü'dür" diyen İsmail Kartal, "Bu tür yapılar çok özellik sarf etmektedir. Bu yüzden ileri dönemde köprünün ismi değişebilir" diye konuştu.
 
Köprünün dünyadaki sayılı projeler arasında yer aldığını vurgulayan İsmail Kartal, projenin Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük projesi olduğunu, bu tür projelerin dünyada 5 yıla kadar bittiğini ancak Türkiye'de 3 yılda tamamlanacağını ifade etti.
 
Vatandaşların rahat bir yolculuk yapacağını söyleyen Kartal, sözleşme gereği köprüden geçiş ücretinin 35 dolar, her kilometresi için de 5 cent olacağını söyledi. İsmail Kartal, "Mevcut yerleşimleri dikkate aldığımızda, 90 kilometrelik kesime yaklaşık 1 buçuk saatte ulaşılmaktadır. Ancak biz bu köprüyü tamamladığımızda yaklaşık 12 kilometrelik mesafeyi 6 dakikada tamamlayacağız. Bu yüzden 1 buçuk saatlik karadan ulaşımı köprüyle birlikte 6 dakikaya indiriyoruz" dedi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim