• BIST 9464.73
  • Altın 2488.762
  • Dolar 32.5953
  • Euro 34.7965
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Köprü ve otoyollar halka arz yolunda

Köprü ve otoyollar halka arz yolunda
Köprü ve otoyolların halka arz edilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması, ardından da yönetimi Özelleştirme İdaresi Başkanlığında olacak bir şirket kurulması öngörülüyor.

 

Gelecek hafta TBMM’ye sunulabileceği belirtilen düzenlemeyle kurulacak bu şirket üzerinden halka arzın gerçekleştirilmesi planlanıyor.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, özelleştirme ihalesi iptal edilen köprü ve otoyolların halka arz edilmesine yönelik çalışma yapılıyor.
 
Bu kapsamda 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 29. maddesinde yer alan “Genel Müdürlüğün sorumluluğunda bulunan otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve işletme tesisleri, hizmet tesisleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ve varlıklarının işletme hakkının verilmesi 4046 sayılı Kanun hükümleri uyarınca Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca gerçekleştirilir. 4046 sayılı Kanun kapsamında mevcut otoyolların işletme hakkının verilmesi imtiyaz sözleşmeleri ile düzenlenir” ifadesinin köprü ve otoyolların halka arzı önünde engel teşkil etmesi, yetkilileri harekete geçirdi.
 
Buna göre, sözü edilen kanunda yapılacak değişiklikle köprü ve otoyollar halka arz edilebilecek. 
 
Düzenlemenin yasalaşmasının ardından yönetimi Özelleştirme İdaresi Başkanlığında olacak bir şirket kurulması, bu şirket üzerinden de halka arzın gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
 
Değişikliğin gelecek hafta TBMM’ye sunulmasının beklendiğini kaydeden yetkililer, köprü ve otoyolların bakım ve onarım çalışmalarının ise Karayolları Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirdi.
 
Özel şirketlerin halka arz süreci
 
Özel şirketler halka arz edilirken 9 aşamalı bir süreç izleniyor. İlk olarak şirket gerekli evrakları hazırladıktan sonra kayda alınmak için Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK), ilgili pazarda işlem görmek için de Borsa İstanbula (BIST) başvuruyor. Daha sonra Takas ve Saklama Bankası ile Merkezi Kayıt Kuruluşuna müracaat ediyor ve yatırımcıyı çekmek için tanıtım faaliyetlerine başlıyor.
 
İMKB ve SPK uzmanlarının şirket hakkında inceleme yaptığı süreçte halka arz ve borsada işlem görme başvurusundaki eksik bilgi ve belgeler tamamlanıyor ve bu aşamanın ardından şirket merkez ve üretim tesisleri uzmanlarca ziyaret edilerek yerinde incelemelerde bulunuluyor.
 
Payların Kurul kaydına alınması ve halka arzı süreçlerinin tamamlanmasından sonra satış sonuçları bildiriliyor. Süreç, şirketin borsa kotuna alınması ve işlem görmeye başlamasıyla tamamlanıyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim