• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Köprüden tersanelere ekmek çıkmayacak

Köprüden tersanelere ekmek çıkmayacak
Yalova’daki tersane sahipleri, Körfez Geçiş Köprüsü Projesi’ndeki 60 bin ton çelik işinin sadece tek bir tersaneye yaptırılacak olmasından endişe ediyor.

Yalova’daki tersane sahipleri, Körfez Geçiş Köprüsü Projesi’ndeki 60 bin ton çelik işinin sadece tek bir tersaneye yaptırılacak olmasından endişe ediyor. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, köprüyü yapacak konsorsiyuma Altınova tersanelerini adres gösterdi fakat bazı tersanelere göre; Japon şirket projenin tamamını Enka’nın tersanesine verecek. 1 milyar dolarlık köprü projesi, yeni gemi siparişi alamayan tersanelerin kriz sürecini atlatması için iyi bir fırsat olarak görülüyor. 

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün çelik bloklarını yapma umudu taşıyan Yalova ve Tuzla tersaneleri, 1 milyar doların üstündeki projeden kendilerine ekmek çıkmayacağını düşünüyor.  Yeni gemi siparişi alamayan ve sahaları boş duran bölgedeki tersane sahipleri,  50-60 bin ton çelik işlenmesi beklenen projenin kendilerine yeni iş alanları yaratacağını umuyordu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da çeşitli toplantılarda İzmit Körfez Geçiş ve 3. Boğaz Köprüsü projelerinin tersanelere yeni iş alanları yaratacağını belirtmesi tersanecileri daha da umutlandırmıştı. Bakan Yıldırım, İzmit Körfez Köprüsü’nün imza töreninde de köprü bloklarının yapımı için ihaleyi alan IHI-Itochu Konsorsiyumu’na Yalova tersanelerini adres gösterdi. Fakat Japon firmanın bütün blokları Kocaeli Serbest Bölgesi’nde bulunan tek bir tersaneye yaptıracağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili fikirlerine başvurduğumuz projeyi yakından takip eden adlarının gizli kalmasını isteyen tersane yetkilileri, bazı tersanelerin köprü blokları yapmak için müracaat ettiğini fakat sonuç alamadıklarını belirtti. Tersane sahiplerine göre Japon inşaat şirketi, bütün blokları Enka’nın geçen yıl satın aldığı Soli Tersanesi’nde yaptıracak.

Diğer yandan bazı tersane sahipleri, sadece bir tersanenin, 38 ayda tamamlanması planlanan projenin bloklarını zamanında tamamlamasının çok zor olduğuna dikkat çekti.  

Altınova’da bulunan Selimoğlu Tersanesi’nin sahibi Naci Selimoğlu, köprü bloklarının yapımı için kendileriyle de görüşüldüğünü belirterek, firmaya komşu tersane ve sahalarla birlikte blokları yapabilecekleri büyük alan imkanı sunduklarını fakat henüz bir sonuç çıkmadığını söyledi. 50 bin ton çelik işlenmesi beklenen projenin bir kısmını rahatlıkla yapabilecek donanıma sahip olduklarını vurguladı.

 “Gemi bloğu yerine köprü bloğu da yapabiliriz”

Cemre Tersanesi Finans ve Pazarlama Müdürü Sinan Kavala ise umudunu henüz kaybetmiş değil. Körfez Köprüsü’nün tek bir tersane için büyük hacimli bir proje olduğunu belirten Kavala, “İhale öncesi firmalar bölgedeki tersaneleri gezerek fiyat araştırması yaptılar. İmzaların ardından projeyi üstlenen firmanın da tersanelerle görüşerek bazı blok yapımlarını bölgedeki tersanelere yaptıracağına inanıyorum “dedi.

“Gemi bloğu yerine köprü bloğu da yapabiliriz” diyen Kavala, Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün çelik konstrüksiyon işini üstlenen Cemre Tersanesi’nin, tersane sahalarının farklı imalatlar için de kullanılabileceğini gösterdiğini belirtti. Köprü işinin tersaneler için gemiden çok da farklı bir iş olmadığını ifade eden Kavala, “Köprü 450 tonluk bloklardan oluşuyor. Toplamda 12 bin ton çelik kullanılıyor. Bu işi tersanelerden başka yapacak yer de çok yok. Körfez Geçişi Köprüsü, 3. Boğaz Köprüsü gibi önemli köprü projelerinde de tersaneler potansiyel üretici olabilirler” diye konuştu.

Tersanelere dağıtılmalı

1,1 milyar dolara mal olması beklenen çelik asma köprünün, 3 bin metre uzunluğunda ve bin 700 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun açıklıklı ikinci köprüsü olması planlanıyor. Köprünün yapımında 50-60 bin ton civarında çelik işi olduğunu belirten tersane yetkilileri, bunun 25-30 gemiye tekabül ettiğini ifade ediyor ve ekliyor:

“Proje yeterli donanım ve uygun sahalara sahip Yalova ve bölgedeki tersanelere dağıtılabilir. Yeni gemi siparişi alamayan birçok tersane kriz sürecini bu işlerle geçiştirebilir.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim