• BIST 9693.46
  • Altın 2507.88
  • Dolar 32.5754
  • Euro 34.7621
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Köprünün bakım maliyeti 144 milyon TL

Köprünün bakım maliyeti 144 milyon TL
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde yakıt ve iş kaybına ticari gecikme cezaları da eklenince 3 aylık fatura ağır oldu.

İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün (FSM) 2 şeridinin bakım için trafiğe kapatılması toplam 144 milyon TL'lik fatura çıkaracak. 18 Haziran gece yarısında başlayan ve 3 ay boyunca sürmesi beklenen bakımla birlikte tırların ağırlıklı olarak kullandığı FSM Köprüsü'nde yoğun trafik oluşurken, siparişlerde de gecikmeler başlıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıkladığı veriler İstanbul'daki iki köprüde yoğun trafikten ötürü yakıt ve iş kaybından yıllık 3.5 milyar TL'lik ek fatura çıktığını ortaya koyuyor. Köprülerin yoğunluğuna bakıldığında ve taşıtların yüzde 54'ünün FSM'den geçtiği göz önünde bulundurulduğunda bu faturanın 1 milyar 800 milyon TL'sini FSM Köprüsü'ne kesmek mümkün. Bu yıllık faturayı günlüğe bölünce de yaklaşık 5 milyon TL çıkıyor. 450 milyon TL de normal trafik şartlarında FSM'deki trafiğin 3 aylık faturası. 2 şeridin kapalı olması nedeniyle bu maliyette en iyi ihtimalle yüzde 20'lik bir artış olacağı düşünüldüğünde bile fatura 90 milyon TL'lik bir artışla 540 milyon TL'ye yükselmiş oluyor.

TOPLAM MALİYET 144 MİLYON TL

Köprüdeki bakımın faturası tabii ki sadece normal trafikle sınırlı değil. Bakımın uluslararası ticarete de ek faturası var. TIR'ların ve kamyonların da yoğun olarak kullandığı FSM'de uluslararası transit geçen ağır taşıt sayısının günde ortalama bin olduğunu belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen, "4 gündür hepsi diziliyor, ulaşmaları gereken yere neredeyse sabah varacaklarına akşam varıyorlar" diyor. Sektörde 1 günlük gecikmenin maliyetinin ortalama 250 Euro olarak kabul edildiğini dile getiren Özmen, bu maliyetin içerisine taşıtın 1 günlük sigortası, vergileri, şoför ücreti gibi masrafların dahil edildiğini belirtiyor. Özmen, bunun yanı sıra gümrüklerde gecikme cezasının da ödendiğini, bu tutarın da yaklaşık 100-150 TL arasında olduğunu kaydediyor. Buradan hareketle araç başına günlük yaklaşık 600 TL'lik bir ek maliyetin ortaya çıktığını anlatan Özmen, bin taşıt için maliyetin 600 bin TL olduğunu söylüyor. Özmen, "Tadilat ve bakımın 3 ay süreceğini düşünecek olursak bu maliyetin de 3 ay için 54 milyon TL olduğunu söylemek mümkün" diye konuşuyor. Bir başka deyişle, trafik artışının yakıt, iş kaybı ve ticari ek maliyetlerle ilgili toplam faturası da 144 milyon TL olarak hesaplanıyor.

İSTANBUL'U TERK EDİN DEMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Özmen, FSM sorununun yönetilmesi gerektiğinin altını çizerek, uluslararası transit taşıtların yanı sıra başka ağır taşıtların ve hafif taşıtların da ek maliyete maruz kaldığını belirtti. "Benim söylediğim bin rakamı sadece uluslararası transit taşıt rakamı, buna dahili kamyon, konteynerler ve otobüsler gibi diğer ağır taşıtları da eklerseniz sadece ağır taşıtta rakam 48 bini aşıyor" diye konuşan Özmen, şöyle devam etti: "İlgili kişinin dediği gibi 'İstanbul'u terk edin' demek çözüm değil. İnsanlar nasıl gider, hadi gitti malları ne yapacağız, onları da mı şehre terk edeceğiz? Buna çözüm bulmamız gerek."

'DENİZYOLU İÇİN HAT ÖNERECEĞİZ'

Özmen, özellikle Pendik'teki Ro-Ro limanına ve Erenköy Gümrüğü'ne gidişlerin çok etkilendiğini söyleyerek, Türkiye'den Ortadoğu'ya transit geçenlerin tamamının FSM'yi kullanmak zorunda kaldığını vurguladı. Özmen, şöyle devam etti: "Avrupa'dan gelen araçlar ağırlıklı olarak Halkalı ya da Erenköy gümrüklerini kullanır. İlk günlerdeki izlenimimiz ortalama 1 günlük kayıp yaşadığımız yönünde. Artan kazaları ve bunların maliyetini saymıyorum bile. Dünden bu yana 20 tane kaza oldu. Köprüye alternatif arıyoruz, TIR'ların Ro-Ro'larla, arabalı vapurlarla Tekirdağ'dan ya da Ambarlı'dan karşıya geçmelerini sağlayacak bir sistem olabilir. Bunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne öneri olarak sunacağız."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim