• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Koreli Hyundai yeniden harekete geçti

Koreli Hyundai yeniden harekete geçti
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın, “2-3 ay içinde serbest ticaret anlaşması imzalanabilir” mesajı, Koreli Hyundai’yi yeniden harekete geçirdi.

Hyundai yatırım düğmesine bastı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın, “2-3 ay içinde serbest ticaret anlaşması imzalanabilir” mesajı, Koreli Hyundai’yi yeniden harekete geçirdi.

TÜRKİYE’de yatırımını büyütmek için STA (Serbest Ticaret Anlaşması) şartı koşan Koreli Hyundai, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın 2-3 ay içinde anlaşmanın yapılacağının sinyalini vermesinin ardından yeniden harekete geçti. 14 yılda Türkiye’ye 900 milyon dolar yatırım yapan Hyundai Assan’ın Başkanı ve CEO’su Won-Shin Chang, Türkiye’de bugüne kadar yapacakları en büyük model yatırımı için sona gelindiğini belirterek, “İzmit fabrikasının kapasitesini yepyeni bir modelle 2013’ten itibaren 200 bine çıkartacağız. Yeni model en az 120 bin adet üretilecek” dedi.

3 modelden 1’i olacak

Nihai kararın kısa sürede verileceğini dile getiren Chang, şu anda 3 yeni model arasından hangisinin Türkiye’de üretileceğine ilişkin müzakerelerin devam ettiğini söyledi. Hyundai Assan olarak Kore’ye Elentra veya ix35 üretimini önerdiklerini kaydeden Chang, “Kore bu iki modele sıcak bakmadı. Avrupa pazarına da hitap edecek yeppeni bir model üstünde duruyorlar. Kısa süre içinde bu seçim sonuçlanacak” diye konuştu.

Kimse bizden akıllı değil

Nisan’da Hyundai’nin Dünya Başkanı ve CEO’su Steve Yang, Türkiye’ye ilişkin yeni yatırım ve model çalışmalarını tamamladıklarını ama Güney Kore’yle ticaret duvarları kalkmazsa, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi vergi avantajına sahip AB ülkelerini tercih etmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın üzerine devreye giren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Kimse bizden daha akıllı olduğunu düşünmesin. Ama tüm bunlara rağmen dostlarımızla 2-3 ay içinde STA anlaşmasını imzalayacağız” mesajı vermişti.

Ticari gerginlik sona erdi

Won-Shin Chang, Çağlayan’ın bu açıklamasının iki ülke arasındaki ticari gerginliği sonlandırdığını belirterek, yapılacak yatırım için yeniden harekete geçilmesini sağladığını söyledi. Türkiye’de üretilecek yeni modelin kısa sürede belirleneceğini kaydeden Chang şunları anlattı: “Şu anda Türkiye’de Accent Era ve i20 modellerini üretiyoruz. i20’nun talebi arttığı için üretimimiz bu yıl 90 bin adede çıkıyor. Yeni modelle birlikte kapasiteyi 200 bin adede çıkartacağız. 2012 yılı sonunda Accent Era’nın üretimi sona erecek. Türkiye’de i20 ve yeni modelle üretime devam edeceğiz. 2013 yılında yeni modelin üretimi devreye girecek ama 200 bin adetlik tam kapasiteye 2015 yılı gibi ulaşmayı planlıyoruz. Yeni model en az 120 bin adet üretilecek.”

Kia, ‘İzmit’te ortak üretim’den söz etti Hyundai pas vermedi

KORELİ Hyundai’nin kardeş şirketi Kia Motors’un Avrupa’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Kenny Lee, yeni Kia Picanto’nun uluslararası test sürüşü için geldiği İstanbul’da “Türkiye pazarındaki Kia satışları bizim açımızdan makul bir seviyeye gelirse, Hyundai Assan’ın İzmit fabrikasında üretimi düşünebiliriz” dedi.

Üretim söz konusu değil

Lee, “Kia’nın Türkiye’deki performansından ve gelişiminden de oldukça memnunuz. Ancak şu anki adetler, henüz üretim için yeterli değil. Şayet pazar ve satış adetleri makul bir seviyeye gelirse, Türkiye’de üretimi gündeme alabiliriz. Öyle bir durumda, Hyundai’nin İzmit’te bulunan fabrikasını paylaşmayı düşünebiliriz” diye konuştu. Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Won-Shin Chang ise ‘Kesinlikle böyle bir durum mümkün değil. Türkiye’de 200 bin adede çıkacak kapasite bizi ancak yetecek. Kia’ya üretim yapmamız söz konusu olamaz” yanıtı verdi.

Avrupalı marka oluyoruz

Son dönemde piyasa sundukları modellerle Koreli ama aynı zamanda Avrupalı bir marka konumuna geldiklerine dikkat çeken Lee, şunları söyledi: “Araçlarımız büyük ölçüde Avrupalı tasarımcıların imzasını taşıyor. Tasarım Direktörümüz Peter Schreyer ve ekibi, bir çok modelin tasarımını büyük ölçüde Avrupa’da yapıyor. Avrupa’da da Ar-Ge tesisimiz var. Dolayısıyla Koreli bir markayız, ancak Avrupalı bir marka olmak için de çalışıyoruz.”

Yeni Picanto’yu ilk kez İstanbul’da test ettiler

KIA’nın tamamen yenilenen minik modeli Picanto’nun uluslararası basın test sürüşü İstanbul’da gerçekleşti. Kia’nın Türkiye Distribütörü Çelik Motor’un Genel Müdürü Bora Koçak, Kia’nın uluslararası bir modelinin test sürüşü için İstanbul’u seçmiş olmasından büyük gurur duyduklarını belirtti. Kendilerinin de bağlı bulunduğu ve Kia’nın Doğu Avrupa bölgesi olarak nitelenen bölümünü oluşturan ülkelerin basın mensuplarının, yeni Picanto’yu ilk kez İstanbul’da kullanma fırsatı yakaladıklarına dikkat çeken Koçak, test sürüşlerine üç günde 100’ü aşkın yabancı gazetecinin katıldığını hatırlattı.

Sevimliydi, yakışıklı oldu

YENİ Kia Picanto, 1.25 litre benzinli motor, düz ve otomatik vites seçenekleri ile 28 bin 300 TL’den başlayan fiyat etiketiyle Türk tüketicisiyle buluştu. Son üç yıl içerisinde klasik tasarım anlaşından moda yaratan bir tasarım anlayışına yönelen Kia, bu sürece Soul ile başlarken, Venga ve yeni Sportage ile devam etti. Picanto, Kia’nın bu heyecan verici ve şık ürün gamının en yeni üyesi olarak öne çıkıyor. Kia, en küçük modeli olan Picanto’nun en son versiyonunda cesur bir adım attı. Aracın “sevimli” ve “samimi” olarak tanımlanan karakteri, ”olgun” ve ”yakışıklı” gibi sıfatlarla tanımlanabilecek bir karaktere dönüştürüldü.

Kredi faizi yüzde 1’e yükselir, seçim sonrası pazar daralır

HYUNDAI Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, 2011 yılının ilk 4 ayında özellikle filo satışlarıyla pazarın rekor seviyede büyüdüğünü belirterek, seçimlerden sonra bu büyümenin yavaşlayacağını savundu. Karaarslan, şöyle konuştu: “Merkez Bankası’nın munzam karşılıkları artırması sonucunda kredi maliyetleri artıyor. Taşıt kredisi faizleri Mart’ta yüzde 0.80, Nisan’da yüzde 0.86’ydı. Şimdi bankalarla yüzde 1’i konuşmaya başladık. Yüzde 1 tüketici için psikolojik sınırdır. Döviz fiyatları yani kurun paritesi ve benzin fiyatları tüketicinin alımını etkilemez ancak faizler belirleyicidir. Seçimden sonrası enerji ve gıdaya zamlar gelecektir. Pazar da bu koşullarda 2010’un bir miktar altında seyredecektir. Ama bu da Türk otomotiv sektörü için iyi bir seviye. Hyundai olarak ise bu yılki 55 bin adetlik hedefimizi devam ettiriyoruz. .”

Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim