• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Körfez ülkelerinden devasa yatırım

Körfez ülkelerinden devasa yatırım
Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi, tüm Arap yarımadasını birbirine bağlayacak modern trenyolu ağlarına 100 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.

Körfez ülkelerinden raylara devasa yatırım

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi, tüm Arap yarımadasını birbirine bağlayacak modern trenyolu ağlarına 100 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.

Körfez’deki önemli demiryolu projeleri arasında, tüm bölgede malzeme, eşya ve yolcu hareketini hızlandıracak Etihad (Birlik) Demiryolu sayılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri tarafından başlanan ve 11 milyar dolara malolacak 1500 km uzunluğundaki demiryolu, ülkedeki yedi emirliği birbirine bağlayacak ve 2017’de hizmete girecek. Projenin birden fazla safhası olacak ve ileride BAE’yi Suudi Arabistan ve Umman’a demiryolu ile bağlayacak.

Ortadoğu’nun en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan ise krallıkta yolcu ve mal taşınmasını kolaylaştırma amacıyla üç mega projeye 25 milyar dolar harcamaya hazırlanıyor. Bunun yanısıra Suudi Kara Köprüsü projesi ile başkent Riyad, Kızıl Deniz liman şehri Cidde ve doğu kıyısındaki petrol ve endüstriyel komplekslere evsahipliği yapan Cubeyl ve Dammam birbirine bağlanacak.

Uluslararası yatırımcıların dikkatini çeken diğer projeler arasında Katar, Umman, Türkmenistan, Özbekistan ve İran arasında yakın geçmişte imzalanan ve petrol, doğal gaz ve tarım ürünlerini taşıyacak ortak demiryolu inşası sayılıyor.

Uzmanlara göre petrol ve gaza olan talebin artması ve bölgede ürün ve hizmetleri daha ekonomik fiyata taşıma isteği alternatif taşımacılık yatırımlarını hızlandırdı. Körfez ülkeleri de bölgeyi uluslararası lojistik merkezi haline getirebilmek için birbiri ardına milyar dolarlık altyapı projelerini hayata geçirmeye başladı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim