• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Körfezdeki petrol arama yasağı kaldırıldı

Körfezdeki petrol arama yasağı kaldırıldı
ABD yönetimi, büyük petrol felaketi yaşayan Meksika Körfezi’ndeki tartışmalı petrol arama yasağını kaldırdı. Şirketlerin bölgede yeniden çalışma izni almaları ise uzun incelemelerden sonra mümkün olacak.

Körfezdeki petrol arama yasağı kaldırıldı

ABD yönetimi, büyük petrol felaketi yaşayan Meksika Körfezi’ndeki tartışmalı petrol arama yasağını kaldırdı. Şirketlerin bölgede yeniden çalışma izni almaları ise uzun incelemelerden sonra mümkün olacak.

20 Nisan’da, İngiliz enerji devi BP’ye ait bir petrol platformunun patlaması sonrasında baş gösteren sızıntı felaketinin ardından koyulan yasağı kaldırma, Obama yönetiminin Meksika’da hayatı eski haline döndürme çabalarının bir parçası olarak gösterildi.

Karar, Demokratlar için bir bozguna dönüşme ihtimali bulunan ara seçimler öncesinde ve beklenenden tam altı hafta önce geldi. Cumhuriyetçiler ve Körfez Bölgesi’ndeki Demokratlar, derinliği 155 metreyi geçen sularda petrol arama yasağı getirmenin, halihazırda sıkıntı içinde olan bölge ekonomisini olumsuz etkileyeceğini, binlerce kişiyi işsiz kalma tehlikesiyle yüz yüze getirdiğine dikkat çekmişti. ABD’deki petrol endüstrisi, yasağın kaldırılması için mahkemeye başvururken, yasak kararının keyfi ve adil olmayan bir karar olduğunu iddia etmiş ve davaların ilk ayağından zaferle ayrılmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın özel araştırma ekibinin liderleri dahi 33 petrol platformunda işlerin durmasına neden olan yasağı sorgulamıştı. Salı günü yasağın kaldırıldığını açıklayan ABD İçişleri Bakanı Ken Salazar, bölgede iş yapan şirketlerin, BP’ninkine benzer bir felakete neden olmamaları için gerekli olan güvenlik düzenlemelerini yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

Küçük Balıklar Batacak

Sektör yöneticileriyse, federal yetkililerin izin sürecini uzun tutmasından ve yeni kuralları uygulamaya koymanın çıkaracağı maliyetten endişe ediyor. Bazıları, küçük şirketlerin bu masraflardan dolayı Körfezi terk etmek zorunda kalacağını söyledi. Petrol çıkarma süreçlerinde kullanılan ağır çelik platformları üreten Gulf Island Fabrications şirketinin CEO’su Kerry Chauvin, “Kuyuların kullanıma açılmaması durumunda, yasağın kaldırılmasının bir anlamı olmayacak. Şu anda net açıklamalar yapılmıyor ve yetkililerin izinleri zamanında vermek için gereken kapasitede çalışacaklarına inanmıyorum” dedi.

500 Kişi İşsiz Kaldı

Şirket, bu yıl Körfez bölgesinde toplam çalışan sayısının üçte birine denk gelen 500 kişiyi işten çıkardı. Chauvin, yasağın ve izin alma sürecinin uzamasının ileriki yıllarda birçok şirketin dükkanı kapamasına neden olacağından endişe ettiğini söyledi. Körfez bölgesideki kanun yapıcılar, petrol arama projelerine izin verme konusunda Obama yönetimine baskı uygulayacaklarına yönelik mesajlar verdi.

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim