• BIST 9548.09
  • Altın 2501.558
  • Dolar 32.4963
  • Euro 34.557
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C

Korsanlar daha başarısız ama daha karlı

Korsanlar daha başarısız ama daha karlı
Somali bölgesinde korsan saldırıları 2011 süresince artarken rehin aldıkları gemi sayıları azaldı. Fakat armatörlerden istedikleri fidye tutarlarına zam yaptılar.

Somali bölgesinde korsan saldırıları 2011 süresince artarken rehin aldıkları gemi sayıları azaldı. Fakat armatörlerden istedikleri fidye tutarlarına zam yaptılar. Geçen yıl elde edilen fidye tutarının 135 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor. Bazı kaptanlar, bölgeden geçerken gemiye silahlı koruma almayı tercih ediyor. Hint Okyanusu ve Aden Körfezi’nden tek sefer geçiş için 3-4 koruyucudan oluşan hizmetin bedeli ise 50 bin dolar civarında.    

Korsanlıkla mücadele noktasında hem devletler hem şirketler hem de gemi personeli çeşitli önlemlere imza attı. Bölgede görev yapan NATO gemileri birkaç yıldır korsanlarla ciddi mücadele verse de armatörlere göre NATO’nun çalışmaları yeterli değil. IMO ve Intertanko gibi denizcilik örgütlerin karşı olmasına rağmen bazı ülkeler gemilerde silahlı koruyucu bulunmasına izin verdi. Kimi ülkeler ise karşı çıktı. Korsan saldırılarını önlemek için gemi kaptanlarının başvurduğu çözümlerin başında güverteyi dikenli tellerle çevirmek geliyor. NATO gemileri mi yoksa gemi personelinin çözüm öneileri mi daha etkili oldu bilinmez ama bir gerçek var ki korsanların daha başarısız oldukları. son üç yıldaki istatistiklerSomali bölgesinde korsan saldırılarının artmasına rağmen kaçarılan gemi sayısında azalma olduğunu gösteriyor.

Sadece 5 gemi kaldı

Geçen yıl bu zamanda Somalili korsanlar tarafından 33 gemi ve 670 gemiadamı rehin olarak tutuluyordu. EU Navfor’un geçen ay yayımladığı raporda Ocak 2012 itibariyle korsanların rehin tuttuğu gemi sayısının 5, gemidamının ise 155 olduğu açıklandı. 155 gemiadamından 51’inin ise serbest bırakılan gemilerin personeli olduğu belirtildi.

Saldırılar arttı ama…

Bir başka organizasyon Uluslararası Denizcilik Bürosu-IMB’ye göre ise korsanlar geçmişe nazaran daha az etkili ve gemilerin saldırılara karşı müdahalesi çok daha başarılı.  Somali bölgesi dünya genelinde korsan saldırılarının yüzde 54’ünü oluşturuyor. Geçen yıl bölgede saldırıların artmış olmasına rağmen ele geçirilen gemi sayıları düştü.  2010 yılında 219 saldırı gerçekleştiren korsanlar 49 gemiyi ele geçirirken bu yıl 237 saldırıdan 28’ini el koydular. 2009 yılında da 2010’a benzer rakamlar vardı. 215 saldırıdan 47 gemi ele geçirilmişti. 2008 ise korsanların en etkili olduğu yıldı. Sadece 111 saldırı olmasına karşın 42 gemiye el konulmuştu.

Bu istatistiki veriler, gemi kaptanı ve personelinin saldırılara karşı daha tecrübeli olduğu ve alınan önlemlerin işe yaradığının da göstergesi olarak kabul ediliyor. Bir başka neden ise zenginleşen korsanların haydutluğu bırakması, deneyimli korsanların bir kısmının tutuklanması veya denizde öldürülmesi olarak gösteriliyor.

İngiltere Dışişleri Komitesi-FAC, yayımladığı raporda Somali bölgesinde yaşları 15 ile 30 arasında bin 500 ile 3 bin arasında insanın korsanlık yaptığına dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre de denizdeki korsanların üçte biri yani 983 korsan 20 farklı ülkede tutuklu olarak bulunuyor.

4 korumanın ücreti 50 bin dolar

Korsanları başarısızlığa iten bir başka neden ise armatörlerin Aden Körfezi ve Hint Okyanusu geçişi sırasında gemilere silahlı koruma almaya başlaması. FAC’ın verilerine göre bölgede seyreden gemilerden silahlı koruma alanların oranı yüzde 15 ile 25 arasında. Bölgede yaklaşık 140 koruma şirketi gemilere silahlı koruma hizmeti veriyor. Hint Okyanusu ve Aden Körfezi’nden tek sefer geçiş için 3-4 koruyucudan oluşan hizmetin bedeli de 50 bin dolar civarında. 

Fidye miktarı 135 milyon doları aştı

Raporda dikkat çeken bir başka nokta ise korsanların armatörlerden aldığı fidye miktarlarının da artnış olması. İngiltere Dışişleri Komitesi verilerine göre 2011 yılında korsanlara yaklaşık 135 milyon dolar fidye ödendi. 2010 yılında ödenen fidye miktarı 80 milyon dolar, 2009’da 76 ve 2008’de 25 milyon dolardı.

Korsanlık diğer denizlere yayıldı

Uluslararası Denizcilik Bürosu’na göre 2011 yılında korsan saldırıları ve gemi soygunlarının dünya denizlerine yayıldı.  Dünya denizlerinde gemilere 439 saldırı gerçekleşti. 2010’da saldırı sayısı 445 idi. Rehin olarak alınan personel sayısı 2010 yılında bin 181 iken geçen yıl 802 olarak gerçekleşti.

Geçen yıl süresince 45 gemiye el konuldu. 113 gemiye ateş açılırken  saldırılarda 8 gemi personeli hayatını kaybetti.

ICS, siyasi mücadele kararı aldı

Uluslararası Denizcilik Odası 6 Şubat’ta Londra’da yaptığı toplantının gündeminde Somalili deniz haydutlarının Hint Okyanusu’nda oluşturduğu ve devam etmekte olan tehdidi vardı.  ICS ulusal kuruluşlarının, tehdidin önümüzdeki yıl içinde düzgün ve kararlı bir şekilde ele alınabilmesi amacıyla, deniz haydutluğu sorununun yeteri kadar siyasi ve ulusal dikkat çekmesini sağlamak için çalışma karar aldığı bildirildi.

Kaynak: Perşembe Rotası

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim