• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Korsanlar Somali'den Gine Körfezi’ne kaydı

Korsanlar Somali'den Gine Körfezi’ne kaydı
IMB "Doğu Afrika Korsanlığı geriliyor, ancak bu boşluğu Batı Afrikalı korsanlar doldurmaya başladı" açıklaması yaptı.

IMB "Doğu Afrika Korsanlığı geriliyor, ancak bu boşluğu Batı Afrikalı korsanlar doldurmaya başladı" açıklaması yaptı.

Uluslararası Denizcilik Bürosu’nun açıklamasına göre, korsan saldırılar 2012 yılının ilk yarısında düşüş gösterdi.  Ancak bu iyi haberler Gine körfezinde gerçekleşen ve giderek artan korsan saldırıları tarafından gölgelendi.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICC) ile birlikte rakamları açıklayan IMB, 2012 yılının ilk altı ayında 177 korsan saldırısının olduğunu açıklarken, 2011 yılının ilk altı ayında bu  rakamın 266 seviyesinde olduğunu belirtti.

IMB’nin Korsanlık Bildirim Merkezi (PRC) raporunda, 2012 yılının ilk yarısında dünya genelinde 20 geminin kaçırıldığı,  bunun 13’ünün Somalili korsanlar tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. 2011 yılının ilk yarısında bu sayının 21 olduğu bildirilirken, 2011 yılında saldırıların 163 kez rapor edildiği belirtildi.  2012 yılında  ise bu rakamlar yarı yarıya düşerek 69 saldırıya geriledi.

Raporda, dünya genelinde korsan saldırısına uğrayan gemilerdeki  334 mürettebat rehin alındı. 80’den fazla gemiye çıkıldı, 25 gemiye ateş açıldı ve 52 saldırı denemesi gerçekleştirildi. Bütün bunların ardından saldırılarda 4 denizcinin öldürüldüğü bildirildi.

30 Haziran’dan itibaren, Somalili korsanların elinde halen 11 gemi ve 218 mürettebat bulunurken, korsanların elinde esir bulunan mürettebattan 44ü kıyıda bilinmeyen yerlerde zor yaşam koşullarında tutuluyor.

Korsanlığın azalmasında, gemi yöneticilerinin aldığı başarılı kararlar, gemi cidarlarının korsan karşıtı yöntemlerle düzenlenmesi ve gemide bulunan silahlı korumalar en büyük etken olarak gösteriliyor.

Ancak Somali’de özellikle Aden Körfezi’nde korsan saldırılarının azalmasına karşın Batı Afrika’nın Gine Körfezi’nde korsan saldırıları yükselişe geçti. Gine Körfezi’nden geçen gemiler  2011 yılının ilk çeyreğinde 25 korsan saldırısına maruz kalırken,  bu rakam 2012 yılının ilk yarısında 5 kaçırma ve 32 gemiye saldırı olarak gerçekleşti. Yalnızca Nijerya’da geçtiğimiz altı ay içerisinde 17 olay rapor edildi.  Bu rakam 2011 yılında 6 rapordan oluşmaktaydı. Togo 2012 yılının nisan ayında bir adet Panamax türü petrol ürünü tankerinin kaçırılmasının da dahil olduğu 5 korsan faaliyeti rapor etti, PRC 2011 yılının nisan ayında herhangi bir korsan faaliyetinin yaşanmadığını bildirdi. Raporda bütün saldırıların Nijeryalı korsanlar tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Gine Körfezi’nde gerçekleşen saldırıların en endişe verici yanı silahlı saldırıların şiddeti. 32 saldırının en az 20’sinde silah kullanıldığı belirtilirken, saldırılarda bir denizci öldü ve yaralanan diğer denizci ise hastanede yaşamını yitirdi. Nijerya’da açık denizde kayıklar içerisinde silahlı korsanların yedi gemiyi bordalandığı, altısına ateş edildiği ve birine ise saldırı denemesinde bulunulduğu rapor edildi, PRC, bu saldırı biçimlerinde balıkçı yada benzeri tür teknelerin hedeflere ulaşmak için kullanılıyor olabileceğini bildirdi.

Yalnızca bir gün içerisinde Port Harcourt’un 135 deniz mili açığında, biri tanker ve biri de konteyner gemisi olan üç gemiye beş dakika içerisinde arka arkaya silahlı saldırı düzenlendi.

Raporda geriye kalan saldırıların büyük bir çoğunluğunun silahlı soygundan oluştuğu belirtildi. Bu arada silahlı soygunlarda lider olan Endonezya, 2011 yılında gemi soygunlarına yüzde 20 oranında bir artış ekleyerek 2012 yılında bu rakamı 32 gemiye çıkardı. Gemilerin 23’ü denizde demirli, ikisi limana yanaşmış halde, ve üçü açık denize yönelmişken soyuldu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim