• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Korsanlık Dubai'de masaya yatırılacak

Korsanlık Dubai'de masaya yatırılacak
Uluslararası Denizcilik Bürosu, 2010'un ilk altı ayında 196 korsan saldırısı olduğunu, bu rakamın 2011'in aynı döneminde en yüksek seviyesine çıkarak 266'yı bulduğunu açıkladı.

Korsanlık Dubai'de masaya yatırılacak

Uluslararası Denizcilik Bürosu, 2010'un ilk altı ayında 196 korsan saldırısı olduğunu, bu rakamın 2011'in aynı döneminde en yüksek seviyesine çıkarak 266'yı bulduğunu açıkladı. Sadece Somali kıyılarında 1 Ocak'tan bu yana 117'nin üzerinde gemiye saldırı düzenlendi ve 20 gemi korsanların eline geçti.

Nisan sonu itibariyle korsanların kontrolündeki gemi sayısı 28, rehin sayısı da 518'i buldu. Korsan saldırılarının endüstriye yıllık maliyetinin ise 16 milyar dolara ulaştığı kaydedildi. Raporda, 2008'de dünyadaki 49 korsan saldırının 47'sinin Somali açıklarında yaşandığı fakat gemi mürettabatına karşı yapılan vahşi saldırılarda ise Nijerya'nın öne çıktığı ifade edildi.

Dış İlişkiler Konseyi tarafından geçen yıl yayınlanan rapora göre, küresel manada korsanlığın maliyeti üzerine sayısal araştırma bulunmuyor. Bu nedenle sigorta, taşımacılık, yeniden yönlendirme ve korsanlara ödenen fidye parası gibi kalemlerin toplam maliyete eklenip eklenmeyeceği hususunda anlaşmazlık yaşanıyor. Bazı analizciler korsanlığın yıllık maliyetinin 1 milyar dolar olduğunu iddia ederken diğerlerine göre bu rakam 16 milyar dolara kadar çıkıyor.

Uzmanlar, korsanların 'ana gemi' kullanarak Afrika sahillerinden yüzlerce mil açığa kadar ulaştığını ve bu nedenle korsanların nerede saldıracağını tahmin etmenin yanısıra askeri gemilerin kargo gemilerini korumasının da çok zor olduğunu belirtiyor.

Özellikla Afrika kıyılarında görülen korsan saldırıları ve endüstriye olan olumsuz etkileri, 16 Ekim'de Dubai'de düzenlenecek Ortadoğu Para ve Gemiler adlı konferansta tartışılacak. Organizatörler, konferansa dünyanın farklı ülkelerinden uzman birçok konuşmacının katılacağını bildirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim