• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Köylüler rüzgâr santraline karşı çıkıyor

Köylüler rüzgâr santraline karşı çıkıyor
Aydın'ın Çine ilçesinde EPDK'dan lisans alarak rüzgâr santrali kurmak isteyen Kıroba AŞ, köylülerin tepkisiyle karşılaştı. İbrahimkavağı köyü sakinleri rüzgâr güllerine; radyasyon yayabileceği, yangına sebep olabileceği ve doğal dengeyi bozabileceği gerek

Köylüler rüzgâr santraline karşı çıkıyor

Aydın'ın Çine ilçesinde EPDK'dan lisans alarak rüzgâr santrali kurmak isteyen Kıroba AŞ, köylülerin tepkisiyle karşılaştı. İbrahimkavağı köyü sakinleri rüzgâr güllerine; radyasyon yayabileceği, yangına sebep olabileceği ve doğal dengeyi bozabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Bölgeye keşif için giden işçiler, bazı köylüler tarafından 5 saat rehin tutuldu.

Karadeniz Bölgesi'nde derelere kurulması planlanan hidroelektrik santrallerine bölge halkının tepkisini çekmesinin ardından, benzer bir durum rüzgâr santrallerinde de yaşanıyor. Aydın'ın Çine ilçesine bağlı İbrahimkavağı köyünde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) rüzgâr santrali kurulması için belirlediği bölgeye yatırımcı şirket inşaata başlayamıyor. Bunun sebebiyse köylülerin 'kansere yol açacağı' gerekçesiyle rüzgâr güllerinin kurulmasına karşı çıkması. EPDK'dan lisansı aldıktan sonra arazide zemin etüdü yapması için Zetaş adlı firma ile anlaşan Kıroba AŞ yetkilileri, üç kez araziye çıkmaya çalışsa da başarılı olamadı. Muhtarın verdiği bilgiye göre köy sakinleri, rüzgâr santraline radyasyon yayabileceği, yangınlara sebep olabileceği ve doğal dengeyi bozabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. 8 Aralık 2010'da gerçekleşen ilk olayda zemin etüdü yapacak olan Zetaş firmasının çalışanları ve Kıroba köylüleri tarafından alıkonuldu. Ekip Mardan Tepesi'ne çıkartılmadı. Kıroba Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Cemaloğlu'nun durumu jandarmaya haber vermesi üzerine zemin etüdü yapacak ekip serbest kaldı. Olay üzerine Zetaş projeden ayrıldı. Durumun ciddiyetini kavrayan Kıroba yöneticileri de Ocak 2011'de köylülerin şüphelerini gidermek amacıyla ziyaret etme kararı aldı. "31 Ocak'ta gittik. Ancak bir türlü kendimizi dinletemedik." diyen Cemaloğlu, köylülerin 'köyü ortadan kaldıracaklar', 'radyasyon yayacaklar', 'dağı İspanyollara satacaklar' gibi söylentilere inandığını söylüyor. Cemaloğlu, bu konuda yerel basının etkili olduğu görüşünde. Ortamın yumuşatılması amacıyla yerel bir firmaya zemin etüdü yaptırmayı kararlaştırdıklarını ifade eden Cemaloğlu, 21 Haziran'da valilik ve savcılığın bilgisi dahilinde jandarma eşliğinde rüzgâr santralinin kurulacağı araziye gitme kararı aldıklarını kaydediyor. "Ancak bu olayda ciddi bir arbede çıktı ve ilk etapta 7 köylü gözaltına alındı. 5'i o gün, 2'si birkaç gün sonra serbest bırakıldı." diyen Cemaloğlu, problemlerin ortadan kalkması halinde santralin 2 ayda bitirileceğini söylüyor. 

KÖYLÜ KIZGIN

İbrahimkavağı köyü muhtarı Süleyman Emeksiz ise problemin şirketin santrali kurmaktan vazgeçmesiyle çözüleceği kanaatinde. "Sadece kanser yapacak, yangın çıkaracak diye karşı çıkılmıyor. Bu projeden köy halkına hiç bahsedilmediği için de bir kızgınlık var." ifadelerini kullanıyor. Şehrin idari yetkilileri ise problemin şu an CHP milletvekili olan ve öncesinde Çine'nin 3 dönem belediye başkanlığını yapmış Osman Aydın'la da alakalı olduğu görüşünde. Bir yetkili, "Köylü yanlış kanaatlere inanıyor. Bu Ramazan'dan sonra giderilecek. Zaten Türkiye bir hukuk devleti ve kimse sopayla taşla bir şeyi engelleyemez. Devletin yapacağı bilgilendirme ile sorun çözüme kavuşturulacak." değerlendirmesini yapıyor. Kıroba'nın Mardan Tepesi'ne inşa etmeyi planladığı rüzgâr santrali 9 adet 2 MW'lık, 1 adet 1,5 MW'lık rüzgâr gülünden oluşuyor. Şu an rüzgâr gülleri İspanya'da Türkiye'ye gönderilmek üzere gemiye yüklendi. Projenin toplam maliyeti 26 milyon Euro. Bunun 16 milyon Euro'luk kısmını rüzgâr gülleri oluşturuyor. Kıroba'nın yöneticisi Mustafa Cemaloğlu, İspanyol şirkete rüzgâr gülleri için yaklaşık 13 milyon Euro'ya yakın meblağı ödediklerini söylüyor. "5 hafta içinde santral ekipmanları gelecek. Ancak biz hâlâ zemin etüdü ile uğraşıyoruz." diyen Cemaloğlu, şimdilik Çine'de bir arazi kiraladıklarını ve rüzgâr güllerinin orada muhafaza edileceğini ifade ediyor. Santralin ayda 5 milyon kilovatsaat, yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor.

Bölgedeki firmalarla anlaşma imzalayarak ortamı yumuşatmak isteyen Kıroba yetkilileri, bununla da amacına ulaşamadı. Şirket, rüzgâr güllerinin beton destek işi için Çineli Çim Beton firması ile işbirliğine gitmek istedi. Çim Beton'da şef olan Bülent İşlek, çalışanları Murat Aslan ve Fatih Şimşek'i keşif için Mardan Tepesi'ne gönderdi. Ancak şahıslar keşfe gidince rehin alındı. Murat Şimşek, "Gittikten kısa süre sonra köylüler bizi esir aldı. 1,5 saat linç edilmemek için dil döktük. Kendimizi anlatmaya başlayınca biraz yumuşadılar. Şefimizi aradık, durumu izah ettik. Çim Beton olarak işte olmayacağımızı garanti edince 5 saatlik rehin süresinin ardından serbest kaldık." dedi. Kıroba yöneticisi Mustafa Cemaloğlu, bu sebeple Çim Beton'la yapmayı planladıkları 3 milyon TL'lik anlaşmanın iptal olduğunu söyledi.

www.UlasimOnline.com 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim