• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Kruvaziyer Limanlar Birliği kurulacak

Kruvaziyer Limanlar Birliği kurulacak
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de 14 kentin liman başkanıyla toplantı yaparak kruvaziyer turizmini tartıştı.

Kruvaziyer Limanlar Birliği kurulacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de 14 kentin liman başkanıyla toplantı yaparak kruvaziyer turizmini tartıştı. Bakan Yıldırım, "Bundan sonra sorunları uluslararası pazardan daha fazla pay alabilmek için bir tüzel kişilik, bir birlik çatısı altında takip edilmesinin daha yararlı olacağı konusunda bir fikir birliği oluştu" dedi. 

İzmir Swisotel'de düzenlenen toplantıda 'Türkiye'de kruvaziyer turizminin dünü, bugünü, yarını' tartışıldı. Toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Mendi Gönülalçak
ile İzmir, İstanbul, Alanya, Kuşadası, Çeşme, Marmaris, Antalya, Dikili, Bodrum, Samsun, Çanakkale, Trabzon, Didim, Sinop liman başkanları katıldı. 

Bakan Yıldırım, kruvaziyer turizminin Türkiye'de gelişmeye devam ettiğini, bu gelişmeye paralel olarak İzmir'de de fevkalade gelişme olduğunu söyledi.

Kruvaziyer turizmiyle acentaların, liman işletmecilerinin, İzmir Ticaret Odası'nın (İTO) organizasyonuyla bir araya geldiğini kaydeden Bakan Yıldırım, "Bundan sonra sorunları uluslararası pazardan daha fazla pay alabilmek için bir tüzel kişilik, bir birlik çatısı altında takip edilmesinin daha yararlı olacağı konusunda bir fikir birliği oluştu" dedi. Gerek Ulaştırma, gerek Turizm, gerek Çevre ve gerekse Maliye Bakanlığını ilgilendiren bazı ufak tefek sorunların bulunduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Bunları da peyderpey çözeceğiz" diye konuştu. 

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, Türkiye Kruvaziyer Limanlar Birliği'nin kurulmasına karar verildiğini söyledi. Demirtaş, aynı zamanda tüm dünyadaki kruvaziyer turizmiyle ilgili tüm aktivite ve fuarlarına Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın şemsiye standı altında tüm limanların birlikte katılmasına ve dünya kruvaziyer piyasasında iddialı şekilde boy gösterilmesi konusunda karar verildiğini dile getirdi. 5-7 Aralık'ta İstanbul'daki fuar öncesi yine sektörlerle bir toplantı yapılacağını, Bakan Yıldırım'ın tüm kruvaziyer firmalarının üst düzey yöneticilerini ve CEO'larını dinleyip konuşma yapacağını aktaran Demirtaş, '2012 Seatrade' toplantısı İzmir'de yapılacak. "Bu toplantıda dile getirilecek isteklerin bir kısmının Seatrade fuarına kadar da yapıldığını göreceksiniz' dedi sayın bakan" şeklinde konuştu. 

Demirtaş, basına kapalı gerçekleşen toplantının açılışında yaptığı konuşmada ise, Türkiye'nin son yıllarda gelişme gösterse de pastadan ciddi bir pay alamadığını, 2004 yılında 912 gemi seferi ile 818 bin yolcu varken, 2010'da 1, 8 milyon yolcuya eriştiğini belirtip, "Mali büyüklüğü yaklaşık 200-300 milyon dolar.Avrupa'nın yüzde 1'i dahi değil. Dünyada ise esamemiz bile okunmuyor" dedi. 

2003 yılında İzmir'e 3 bin 200 yolcunun geldiğini, bu yıl 9 ay sonucu 393 bin olduğunu, limanlara 4 gemiden fazlasının yanaşamadığını belirten Demirtaş, "Kapasitemiz olsa kısa sürede milyona çıkarız" diye konuştu.

Demirtaş, yaptırdıkları ankete göre gemilerle gelen turistlerin kişi başı 113 Dolar harcadıklarının ortaya çıktığını kaydederek, "Sadece uğrak limanları olursak çok para kalmıyor. Home portlarımız olmalı, tedarik hizmeti vermeliyiz" dedi. 

1.20111015095449.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim