• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Kruvaziyer seyahat Türkiye'de yaygınlaştı

Kruvaziyer seyahat Türkiye'de yaygınlaştı
Eskiden hayal olan kruvaziyer gemi seyahatleri önce dünyada sonra da yavaş yavaş Türkiye'de yaygınlaşmaya başladı.

Kruvaziyer seyahat Türkiye'de yaygınlaşıyor

Eskiden hayal olan kruvaziyer gemi seyahatleri önce dünyada sonra da yavaş yavaş Türkiye'de yaygınlaşmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük lüks seyahat gemisi Allure of the Seas'in, tüm dünyadan gelen basın mensuplarıyla birlikte ilk seferine katılmadan önce benim de aklımda, çocukluğumda izlediğim Aşk Gemisi'nden kalan imajlar, Türk basın mensuplarından oluşan grubumuzun dilinde de "Aman, sonumuz Titanik'teki gibi olmasın!" esprileri vardı. Ancak itiraf etmeliyim ki bu gemi o kadar büyüktü ki, içine girdiğimiz anda bir geminin içinde olduğumuza inanmakta zorlandık.

16 katlı geminin beşinci katından giriş yaptığımızda, bu kattaki mağazalar nedeniyle önce bir alışveriş merkezine girmiş gibi hissettik kendimizi. İşte gemiden izlenimler... Her türlü masajı ve kişisel bakımı yaptırabildiğiniz spa ve fitness salonunun da olduğu beşinci katta günün herhangi bir saatinde bir şovla karşılaşmanız mümkün. Aslında geminin herhangi bir yerinde her an bir aktiviteye tanık olabiliyorsunuz. Gezi boyunca her akşam düzenlenen; 80'ler partisi gibi konsept partiler, Chicago ve benzeri müzikaller, Aqua Show gibi dans gösterileri bunlardan bazıları. Buradaki Sorrento's Pizza'dan günün her saati nefis bir dilim pizza kapıp atıştırabiliyorsunuz. Bir de sürekli sekizinci kata kadar çıkıp inen, UFO şeklinde tasarlanmış Rising Tide Bar var.

Dördüncü kat, eğlence merkezi. Burada öncelikle büyük bir casino dikkati çekiyor. Disco, buz pateni pisti, caz kulübü gibi yerler de bu katta. Aralarında Guess, Coach gibi markaların bulunduğu dükkânlardan ise uluslararası karasularında vergi çok düşük olduğundan uygun fiyatlı alışveriş yapabiliyorsunuz. Örneğin Türkiye'de 400 dolar civarında bulabileceğiniz bir saati, yaklaşık yarı fiyatına alabiliyorsunuz. Bu arada belirtelim, gemiye girmeden önce check-in yaptırdığınız sırada sizden kredi kartı numaranızı alıp bir kart veriyorlar. Bu kartla hem odanızın kapısını açabiliyor hem de her türlü harcamanızı yapabiliyorsunuz. Altıncı kata Boardwalk deniyor. Burada kocaman bir atlıkarınca var ve çocuklar bu kata bayılıyor. Boardwalk Dog House'da nefis sosisli sandviçler yiyebiliyorsunuz. Johnny Rockets'ın meşhur hamburgerlerinden yiyebilmeniz içinse sıra beklemeniz gerekiyor. Sekizinci kat, Central Park katı. Parkın içinde 12 bin 175 farklı canlı bitki bulunuyor. Ayrıca fine dining restoranların çoğu da bu katta. Britto Gallery’de ise sanatçı Romero Britto’nun tasarımlarıyla hazırlanan, rengarenk, envaiçeşit eşyayı satın alabiliyorsunuz. Gelelim spor aktivitelerine.

Gemide büyüklü küçüklü 22 tane yüzme havuzu var. Havuz sefası yaparken bir yandan bir blues grubunu canlı dinleyebiliyorsunuz. Çok sayıda jakuzi de var. Çocuksuz bölümde, geminin dışına taşacak şekilde inşa edilmiş, etrafı cam kaplı jakuziye, istediğiniz saatte girebiliyorsunuz. Elinizde şampanya kadehinizle, aşağıdaki okyanusu izleyerek jakuzi keyfi yapmanın sanırım yeryüzünde başka bir karşılığı yok! Adrenalin bağımlısıysanız, size kaya tırmanışı duvarlarını, flowrider denilen sörf havuzlarını ya da geminin en tepesinde, avluda bir uçtan bir uca gerilmiş çelik halat üzerinde bir aparata tutunarak kayılan zip line’ı önerebilirim. Bir de minyatür golf sahası var. Gemideki odaların ise farklı tipleri bulunuyor. Bazıları Central Park’a ve Boardwalk katına, bazıları denize bakıyor.

1 milyon dolar maaşlı CEO

Gemide 35 Türk personel çalışıyor. Bunlardan biri de, çoğu fine dining olan 10 özel restoranın tamamının sorumlusu, Mustafa Şen. Royal Caribbean’da komi olarak işe başlamış, daha sonra parlamış, şirketin kendisine sunduğu fırsatla Amerika’da uzmanlık eğitimleri almış ve bulunduğu konuma yükselmiş. Geminin ana restoranında günün her saati a la carte usulü yemek yiyebilirsiniz ama Mustafa Bey’in sorumlu olduğu restoranlar için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Ayrıca bu restoranlarda çok maliyetli ve özel yemekler sunulduğundan, belli bir miktar da olsa, girişte sizden ücret alınıyor. Ama içeride istediğiniz kadar yiyebiliyorsunuz. Örneğin geminin en lüks restoranı 150 Central Park. Girişte kişi başı 25 dolar ödüyorsunuz fakat içeride çok özel yemekler yiyorsunuz. Tadım mönüsü sistemi uygulandığı için de her yemekten tadabiliyorsunuz. Mustafa Bey’in söylediğine göre sadece bu restoranın maliyeti 2.5 milyon dolar. Tanesi 250 dolarlık, altın kaplama Limoges tabaklar kullanılıyor. Çatal-bıçak takımları üzerine restoranın simgesi, kabartma olarak işlenmiş.

Onun dışında değişik et çeşitlerinin bulunduğu Samba Grill, Chops Grille, Asya mutfağı sunan Izumi ve şarap barı Vintage gibi pek çok restoran seçeneği var. Gemide bahşiş de sistemli. Her yolcu günlük 16 dolar standart bahşiş vermek durumunda. Ama bu gemide gördüğüm servis kalitesini çok az yerde gördüm diyebilirim. Firmanın Türkiye temsilciliği yolculara, standart bahşişi baştan fiyatın içine dahil ederek söylüyormuş. Bu arada öğrendiğimize göre Türk garsonlardan biri yanında Türk kahvesi getiriyor, isteyen Türk yolculara özel olarak pişirttiğinde bahşişi kapıyormuş. Maaşlar ise komilerde 2.500 dolardan başlıyor, üst düzey yöneticilerde 12 bin dolara çıkıyormuş. Firmanın CEO’su ise ayda 1 milyon dolar maaş alıyormuş!

Çeşme’de kal, Karayipler’e git

Royal Caribbean International denizcilik firmasının toplam 22 lüks seyahat gemisi var. Yıl boyunca Karayipler, Akdeniz ve Meksika Rivierası, dönemsel olarak Kuzey Avrupa, Alaska, Güney Amerika, Uzakdoğu, Avustralya ve Hawaii bölgelerine turlar düzenliyor. Allure of the Seas ise hem firmanın hem de dünyanın en büyük lüks seyahat gemisi. 362 metre uzunluğunda, 225.000 grostonluk gemi 16 katlı, 2.700 kabini var ve 5.400 yolcu kapasiteli. Royal Caribbean, dünyanın önde gelen ‘yedi mahalle’ anlayışını bu gemide Central Park, Boardwalk, Royal Promenade, Havuzlar ve Spor Alanları, Spa ve Fitness Center, Eğlence Alanı ve Gençlik Bölümü gibi konseptlerle hayata geçirmiş. Gemi sene boyunca Miami’deki Fort Lauderdale’de bulunan Everglades Limanı’ndan kalkarak Doğu-Batı Karayipler turu yapıyor. 10 günlük bu turların kişi başı fiyatı 2.000 avro. Buna konaklama ve yemekler dahil ancak içkileri ayrıca ödüyorsunuz. Bir bira 4.5 dolar, şampanya ise 7 dolar gibi fiyatlarla sunuluyor.

Bu yıl Sheraton Çeşme Hotel Resort &Spa da, Royal Caribbean ile işbirliği yapmış ve konuklarına ilginç bir fırsat sunuyor. 1 Haziran-30 Eylül 2011 tarihleri arasında otelde iki hafta konaklayan herkes, Allure of the Seas’de, 2011 yılının Kurban Bayramı’nda 7 gece-8 günlük bir Karayipler tatili kazanıyor. Sheraton Çeşme Hotel Resort&Spa’da konaklayacak olanlar, tatillerini haziran ve eylül tarihleri arası ikiye bölerek kullanabiliyor. Otelde kişi başı bir gece konaklamanın fiyatı ise 295 TL.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim