• BIST 9719.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Kurtarmayı zafer ilan ettiler

Kurtarmayı zafer ilan ettiler
Financial Times gazetesi İspanya'nın kurtarılması için verilecek 100 milyar Euro'nun yetmeyeceğini belirtti.

Kurtarmayı zafer ilan ettiler

Financial Times gazetesi İspanya'nın kurtarılması için verilecek 100 milyar Euro'nun yetmeyeceğini belirtti.

Avrupa, İspanya’ya 100 milyar Euro’luk kredi sağlamak için anlaştı. Kurtarma paketini “kaçınılmaz” diye niteleyen İspanya Başbakanı Rajoy, “Kemer sıkma önlemleri içermeyen bu karar, hem bizim için hem de AB için bir zafer” dedi.

Euro Bölgesi’nin en zayıf halkaları Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in ardından İspanya için de resmen kurtarma paketi hazırlandı. Euro Bölgesi maliye bakanları, bankaları acil sermaye takviyesine ihtiyaç duyan İspanya’ya 100 milyar Euro’ya kadar kredi verme kararı aldı. Emlak balonunun patlaması sonucunda bankaların geri dönmeyen kredilerinin katlanmasıyla zora giren İspanya’ya yönelik açıklanan 100 milyar Euroluk destek kararını değerlendiren İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, “zor ve karmaşık” olarak nitelendirdiği İspanyol bankalarını kurtarma kararını, ekonomiyi tekrar sağlıklı yapısına kavuşturmak için “kaçınılmaz” olarak değerlendirdi.

‘KEMER SIKMA YOK’

İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Rajoy, 100 milyar Euroluk kurtarma planını şu sözlerle savundu: “Bu karar İspanya’nın finansal sisteminin istikrarı ve Euro’nun geleceği açısından olduğu kadar Avrupa’nın kredibilitesi açısından da bir zaferdir.” İspanya için alınan bu destek kararının Avrupa Birliği veya IMF’nin daha önce Yunanistan, İrlanda ve Portekiz için hazırlamış olduğu kurtarma paketlerinden farklı olduğunu ifade eden İspanya Başbakanı Rajoy, iktidarları döneminde bankacılık sistemimin yeniden yapılandırılması, bütçe açıklarının kısılması ve işgücü piyasasındaki reformlara yönelik çalışmalarına dikkat çekerek şöyle konuştu: “İspanya için alınan mali destek kararı, kemer sıkma önlemleri içermiyor. Herhangi bir ön koşulu veya şartı da bulunmuyor. Ev ödevimizi 5 aydır yapıyoruz, eğer yapmasaydık, bu karar tam bir kurtarma paketini içerirdi. Şimdi alınan kararsa, finansal sistemimize bir kredi hattının açılmasından ibaret.”

21 HAZİRAN’DA NETLEŞECEK

3 saatlik telekonferans toplantısında İspanya’yı tartışan bakanlar, krediyi serbest bırakmak için bankalara ne kadar sermaye takviyesi gerektiğini 21 Haziran’a kadar ortaya koyacak. Bu karar için önce 2 bağımsız denetim şirketinin raporu beklenecek.

"EVET, AMA YETMEZ"

Financial Times başyazısında, euro bölgesi yetkililerinin büyük bir hızla uygulamaya koyduğu İspanya için kurtarma paketinin yeterli olmayacağını savunuyor. Buna göre, kurtarma paketi, bankalara destek olmayı amaçlasa da, sorumluluk mevcut 559 milyar euro borcu olan hükümetin olacak. Bankalara doğrudan sermaye sağlayacak olan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın euro bölgesine üye 17 ülkenin onayından geçtikten sonra gelecek ay faaliyete geçeceğini hatırlatan gazete, bu nedenle İspanya'ya yardımların da gecikeceği yorumunu yapıyor. Independent gazetesi de İspanya'nın euro bölgesinden yardım talep etmesini doğru bir adım olarak nitelendirdi. Gazete ülkenin bu kurtarma paketiyle rahatlamayacağı görüşünde. Gazete, başyazısında kurtarma paketinin kaderinin İspanya'nın elinde olmadığını, piyasaların vereceği tepkisinin etkili olacağını belirtip bunu anlamanın da biraz zaman alacağını ifade ediyor. Kurtarma paketinin piyasalarda kısa vadede güven yarattığı ancak uzun vadede etkisinin giderek azaldığı yorumunu yapan gazete, 100 milyar euro'nun yeterli olmayabileceği ve İspanya'yı da İtalya'nın takip edebileceğini belirtiyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim