• BIST 9774.15
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Kürtlere petrol ürünlerinde kısıtlama geldi

Kürtlere petrol ürünlerinde kısıtlama geldi
Irak Petrol Bakanlığı, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimine bazı petrol ürünlerinin tedarikini yüzde 50 azalttı.

Irak'taki Kürtlere petrol ürünleri kısıtlaması

Irak Petrol Bakanlığı, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimine bazı petrol ürünlerinin tedarikini yüzde 50 azalttı.

Petrol Bakanlığı yetkililerine göre, bölgesel Kürt yönetimi, üretim fazlası gazyağı, yakıt artığı ve nefti İran'a sattığı için Petrol Bakanı Hüseyin El Şehristani'nin talimatıyla bakanlık, bölgesel Kürt yönetimine bazı petrol ürünlerinin temininin yüzde 50 oranında azaltılmasını kararlaştırdı.

Bakanlığa ait bir belgede, ''Petrol Bakanı'nın direktifleri doğrultusunda, ikinci bir emre kadar Kürt bölgesindeki vilayetlere gazyağı ve dizel yakıt tedarikinin yüzde 50 azaltılmasına karar verildi'' denildi.

Petrol Bakanlığından adını açıklamayan bir yetkili, bu kararın, bölgesel Kürt yönetiminin Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawravi'nin, geçen ay bölgesel yönetimin özel şirketlere arz fazlası petrol ürünlerini satmasına onay vermesine karşılık olarak alındığını söyledi. Söz konusu şirketler, ABD'nin İran'a ekonomik yaptırımlar uygulamasına karşın İran'a petrol ürünleri ihraç ediyor.

Şehristani, yasaların sadece Devlet Petrol Piyasası Kurumuna petrol ihracatı izni verdiğini, bu yüzden kurumun izni olmadan yapılan ihracatın yasadışı olduğunu belirtti. Şehristani ayrıca, Irak'ın kendine yetecek kadar petrol ürünü üretmediği ve ithal etmek zorunda kaldığı için rafine petrol ürünlerinin yeniden satışı konusundan şikayet ediyor.

Petrol Bakanlığı yetkilisi, ''Irak hükümeti açık nedeniyle rafine yakıt ithalatına milyonlar harcarken, bölgesel Kürt hükümeti rafine ürünlerin yasa dışı ihracatına izin veriyor'' dedi.

Bölgesel Kürt yönetiminin Doğal Kaynaklar Bakanlığı yetkilisi Serwan Ebu Bekir ise ''kararı haksız bulduklarını ve yakıt fiyatlarının yükselmesi gibi olumsuz etkileri durdurmak için her türlü çabayı göstereceklerini'' söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim