• BIST 9794.74
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Kuru yükte artış hızla devam ediyor

Kuru yükte artış hızla devam ediyor
Yılın ilk beş ayında 429 yeni inşa dökme kuru yük gemisi hizmete girdi. Dünya kuru dökme yük filosu 8,446 gemi ile deniz yolu ile taşınan kuru dökme yük emtia talebinden üç kat daha hızlı büyüyor.

Kuru yükte artış hızla devam ediyor

Bir önceki hafta çıkan capesize piyasası geçen hafta da çıkıştaydı ve % 8 artan capesize endeksi sayesinde BDI bulunduğu yerde tutunmayı başarabildi. Panamax endeksi ise % 8 değer kaybetti. Capesize piyasasındaki hareketlilik haftanın ikinci yarısında Avustralya – Çin rotasındaki yoğun faaliyetlerden kaynaklandı. Atlantikteki aşırı tonaj arzı ve yük eksikliği ise panamax piyasasını düşürdü.

HABER VE YORUMLAR



Kuru dökme yük filosu hızla genişliyor

Clarkson’un verilerine göre; bu yılın ilk beş ayında 429 yeni inşa dökme kuru yük gemisi hizmete girdi. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 388 idi. Böylece bu alanda yeni bir rekor kırılmış oldu. Dünya kuru dökme yük filosu 8,446 gemi ile deniz yolu ile taşınan kuru dökme yük emtia talebinden üç kat daha hızlı büyüyor.

Kuru dökme yük gemileri ile taşınan yüklerin bu yıl bir önceki yıla göre % 4 artarak 3,43 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Diğer yandan dökme kuru yük filo kapasitesi yılın ilk beş ayında geçen yıl aynı döneme göre % 11 arttı.

2011 yılında hizmete giren yeni inşa gemilerinin yaklaşık %44’ü kuru dökme yük gemisi oldu.
Kuru dökme yük gemisi dünya sipariş defterinin mevcut durumuna bakıldığında ise 6,914 gemi ile Temmuz 2006 yılından bu yana en düşük seviyeye inildiğini görüyoruz. Şimdiki seviye en üst seviyeye çıkılan 2008 Eylül ayından % 41 daha az.

Aynı dönem için BRAEMAR’ın bu sefer taşıma kapasitesi baz alınarak yaptığı değerlendirmeler ise şu şekilde;
Ocak Mayıs 2011’de toplam 36,3 milyon dwt kapasitede yeni inşa kuru dökme yük gemisi teslim edildi, bunun 20.5 milyon dwt’si capesize ve üstü gemiler. Eğer teslimler bu hızla devam ederse bu yıl toplamda 87 milyon dwt taşıma kapasitesine sahip yeni inaş kuru dökme yük gemisi teslim edilecek.

Yılın ilk beş ayı için filo kapasite genişleme oranları ise şu şekilde;

Capesize (85K) ve üstü : %6

Panamax : % 2

Supramax+Handymax : %6

Handysize : +%2 (25.000 dwt altı handysize filosunda ise % 4 küçülme oldu)

Ocak – Mayıs dönemi yeni inşa teslimleri ve hurdaya çıkarma oranları aynen devam ederse yıl sonunda kuru dökme yük filo kapasitesinin 55 milyon dwt veya %10 artacağı Braemar tarafından öngörülüyor.

Bu yıl rekor sayıda Kuru dökme yük gemisi hizmet dışına çıkarılıyor.

Braemar’ın verilerine göre, kuru dökme yük gemilerinin hizmet dışına ayrılmaları ile ilgili olarak bu yıl rekor miktarlara ulaşıldı. Ocak - Mayıs 2011 döneminde 13,6 milyon dwt kapasitesinde kuru dökme yük gemisi hurdaya gönderildi. Bunun 7,1 milyon dwt’sini capesize gemiler oluşturuyor. Eğer hurdaya ayırma işlemi bu hızda devam edecek olursa yıl sonuna kadar 32,6 milyon dwt kapasite filodan silinebilir. Bu rakam bir önceki rekorun kırıldığı 2009 yılından 3 kat daha fazla. Yüksek hurda çelik fiyatlarının piyasanın olumsuz görüntüsü ile beraber gemilerin hurdaya gönderilmeleri konusunu teşvik ettiği aşikar.

Hizmet dışına çıkarmaların yüksek oranlarda olması navlun piyasası için bir ümit ışığı olabilir ama bu yılki yeni inşa gemi teslimleri hurdaya çıkarılan gemi kapasitesinden neredeyse 3 kat daha fazla. aşırı tonaj arzı konusunun 2012 yılı için de navlun piyasasının başını ağrıtmaya devam etmesi bekleniyor.

CAPESIZE

Capesize endeksi dalgalanmaların yanı sıra tırmanışını sürdürüyor. Hem pacific hem atlantic rotalarında günlük ortalama 800 Usd artış göstererek 9,000-13,000 Usd arasında değişmeye başladı. Kuzey Atlantik bölgesinde kargolarda artış görüldü ve bu nedenle armatörler fırsatları kaçırmamak için farklı alterntiflerle sağlam bağlantılar yapmaya çalıştılar. Pasific bölgesinde ise kargo çeşitliligi ve miktarı bir önceki hafta ile pek farkılık göstermedi. Önümüzdeki haftalarda çıkış beklentisi olduğu söylenebilir.

PANAMAX

Panamaksların bu haftayı sakin kapattığını söylemek mümkün. Endekste düşüşlerin görülmesinin sebebi yüklerin bir kısmının Capesizelara kayması olarak yorumlanıyor. Pasifik bölgesinde bağlantılar ve kargo miktarları açısından daha yoğun düşüşler görülsede TransAtlantik rotasında artış oldu ancak bu artış endeksi yukarı taşımaya yetmedi. Pasifik rotasında ortalama günlük 600 Usd düşüşler görülürken diger rotalardaki rakamlar 15,000-16,000 seviyelerinde kaldı. Önümüzdeki hafta için tereddütlü bekleyiş sürüyor.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE

Handysize endeksinde son bir iki aydır ani iniş ve çıkışların görülmedigini daha önceki raporlarımızda belirtmiştik. Endeksteki değişimler hafif dalgalanmalarla devam ediyor. Atlantik bölgesinde kargo yükleri sabit kalırken US Golf, Kuzey Atlantik ve Kuzey Avrupa bölgelerinde artış görüldü, bununla birlikte Pasifik rotasında yaşanan talep azlığı endeksi hafifte olsa aşağı çekilmesine neden oldu. Önümüzdeki hafta için artış beklentisi şuan görünmüyor.

COASTER

Geçtiğimiz hafta başı coaster piyasasında Akdeniz ve Karadeniz’in güney sahillerinden geçmek suretiyle, Avrupa kıyılarında proje yükleri, inşaat yükleri, çimento, klinker yükleri ile inşaat demiri yüklerinin artmış olduğu görüldü. Fakat bu hareketliliğin ciddi navlun artışlarına sebebiyet veremediği gözlendi. Buna ek olarak birkaç haftadır, Rusya ve Ukrayna çıkışlı hububat ve demir dışı maden yüklerine olan talep artışı Karadeniz havzasındaki hareketliliği olumlu yönde etkileyerek yavaş da olsa navlun artışını sağlayacak ip uçları veriyordu. Avrupa’nın kuzeyinde ise coaster piyasası neredeyse ölü denecek kadar zayıf kalmış durumda. Hafta sonuna yaklaşıldığında, Türk-Akreniz bölgesinde yük hareketinin arttığı fakat navlunların sabit kaldığı, Tunus çıkışlı ve Libya destinasyonlu yüklerin miktarının kuvvetli olduğu, Mısır çıkışlı çelik yüklerinde özellikle bu bölgede spot gemiler az olduğu için armatörlerin iyi navlunlara gemilerini bağladıkları not edilirken, armatörlerin Yunanistan çıkışlı yüklere gemilerini bağlamakta çekinmemeleri, aksine son birkaç aydır Yunanistan çıkışlı yüklerde artış olduğu ve bu sirkülasyonun devam edeceği yönündeki gelişmeler dikkatlerden kaçmadı.

Kaynak: Marvel Danışmanlık

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim