• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Kuşadası'nda yunus Tom seferberliği

Kuşadası'nda yunus Tom seferberliği
Kuşadalı çevreciler, 1 Eylül'de balık avı yasağının kalkacağına dikkati çekerek, "1 Eylül geliyor. Tom'un hayatı tehlikeye girebilir" dedi.

 

 

Kuşadası Körfezi'nde Yunus Tom İçin Seferberlik

Kuşadası Körfezi'nde yunus Tom için seferberlik ilan edildi. Uyarıda bulunan Kuşadalı çevreciler, 1 Eylül'de balık avı yasağının kalkacağına dikkati çekerek, "1 Eylül geliyor. Tom'un hayatı tehlikeye girebilir" dedi.
Kuşadası'na geldiği 18 Mayıs'tan buyana Kuşadası Körfezi'nde olan ve Tom ismi takılan yunus, Pamucak sahillerini mekan tutarak buradan ayrılmıyor. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin sürücü, " İlk geldiği günlerde bazı kişilerin bilinçsizce balık vererek beslemek istemeleri, Tom isimli yunusu iyice tembelliğe itmiş ve doğal avlanma şeklinden uzaklaşmıştır. Pamucak sahilleri kıyı balıkçılarının en çok ağ attıkları yer olması dolayısıyla da, doğal ortamda avlanmak yerine Kuşadalı balıkçıların ağlarındaki balıklara dadanan Tom, ağlara zarar verdiği gerekçesiyle balıkçılar tarafından sürekli şikayet konusu olmaktadır " dedi.

Denizlerde 1 Eylül'de başlayacak olan av mevsimiyle birlikte sezonu açacak gırgırların önümüzdeki günlerde Kuşadası Körfezi'ne girmeye başlayacağına dikkati çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, " Mağdur oldukları ve zarar gördükleri halde geldiği günden bu yana Kuşadalı balıkçılar tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmayan Tom'un, balık mevsiminin açılması ve gırgırların gelecek olmasıyla birlikte hayatının tehlikeye gireceği düşünülmektedir " diye konuştu.

Kuşadalı balıkçılar ise "Bizler bu güne kadar zarar görmemize rağmen bir müdahale de bulunmadık. Yunusun sahipleri olan Born Free Vakfı'nın avukatı ve temsilcileriyle sürekli olarak görüşmelerde bulunduk. Mağduriyetimizi belirttik. Hem yunusun başına bir iş gelmemesi hem de bize olan zararının önlenmesi için mutlaka bir tedbir alınmasını istedik. Amerika'dan uzmanların geleceğini ve yunusun buradan alınarak Antalya'da bulunan Misha isimli yunusun yanına götürüleceği söylendi. Ancak bugüne kadar hiç bir işlem yapılmadı ve yunus hala burada " dediler.

Gösteri merkezinden alınarak doğal yaşam alanı olan denize bırakılan Tom isimli yunusun 18 Mayıs'tan bu yana Kuşadası'nda ayrılmamasının
bir hayli düşündürücü olduğunu kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin sürücü, şunları söyledi: " İlk geldiği günlerde insanların yakın ilgisi yunusun davranışlarına olumsuz etki yapsa da, geçen uzun bir süre içinde Pamucak kıyılarından ayrılmaması ve balıkçıların ağlarına dadanması olumsuz bir gelişme olduğunu göstermektedir. Kuşadalı balıkçılar zarar görmesine rağmen Tom'a bugüne kadar müdahale etmemişler ve dolandığı halatlardan birisinde balıkçılar, diğerinde dalgıçlar tarafından 2 defa hayatı kurtarılmıştır.

Önümüzdeki günlerde 1 Eylül'den itibaren av mevsimi başlayacağından Kuşadası Körfezi gırgır tekneleriyle dolacaktır. Bu durum Tom isimli yunusun hayatının tehlikeye girmesi demektir. Turizm kenti olan Kuşadası'nda özellikle balıkçılar, gezi tekneleri ve deniz sporlarıyla uğraşanlar gerekli uyarılara uymuşlar ve bugüne kadar yunusa bir zarar gelmemiştir. Kuşadalı balıkçılar zarar görmelerine rağmen bugüne kadar yunusa karşı hassas ve duyarlı davranmışlardır. Kaymakamlık başta olmak üzere kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve diğer kuruluşlar yunusun başına bir iş gelmemesi ve doğal olarak beslenme alışkanlığına tekrar dönmesi için ellerinden gelen yardımları yapmışlardır.

Ancak av mevsiminin açılmasıyla birlikte dışarıdan gelecek gırgır tekneleri körfeze doluşacaktır. Yunus balık için teknelere gidebilir ve başına hiç umulmadık bir kaza gelebilir. Tom isimli yunusun hayatının tehlikeye girmemesi için sorumlu kuruluştan gereğini yapmalarını ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının müdahale etmesini bekliyoruz "

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim