• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Kuveyt’ten 14,5 milyar $'lık rafineriye yeşil ışık

Kuveyt’ten 14,5 milyar $'lık rafineriye yeşil ışık
İki yıl önce siyasi muhalefet nedeniyle rafa kaldırılan ve en az 14,5 milyar dolara mâl olacağı tahmin edilen ülkenin en büyük rafinerisinin inşasına başlanacağı bildirildi.

Kuveyt’ten 14,5 milyar dolarlık rafineriye yeşil ışık

İki yıl önce siyasi muhalefet nedeniyle rafa kaldırılan ve en az 14,5 milyar dolara mâl olacağı tahmin edilen ülkenin en büyük rafinerisinin inşasına başlanacağı bildirildi.

Petrol politikalarıyla ilgili kararları veren en yüksek otorite Üst Petrol Konseyi’nin inşaatı onayladığı kaydedildi.

Bloomberg’e telefonla konuşan petrol bakanı Muhammed El Buseyri, petrol tesisinin günlük 615 bin varil kapasitesine sahip olacağını söyledi. El Buseyri, onayın çok büyük bir adım olduğunu ve projenin uygulanması için tüm kanuni prosedürü takip edeceklerini ifade etti.

Yetkiliye göre konsey, El Zur rafinerisinin yanı sıra ülkedeki üç rafineriden ikisinin de iyileştirilme projesini onayladı. İyileştirme neticesinde Mine El Ahmedi ve Mine Abdullah’taki rafineriler daha temiz yanan yakıt üretebilecek.

Kuveyt, Mayıs 2008’de El Zur rafinerisinin inşaat ihalesini Japon JGC Şirketi, Güney Koreli GS Mühendislik ve İnşaat Şirketi, SK Mühendislik ve İnşaat Şirketi, Daelim Endüstriyel Şirketi ile Hyundai Mühendislik ve İnşaat Şirketi’ne vermişti. Danışmanlık ihalesini ise Teksas merkezli Fluor Şirketi kazanmış ve rafinerinin 2012’de faaliyete geçmesi planlanmıştı.

Yabancı müteahhitlerle niyet mektubunun imzalamasının ardından muhalefet, ihalelerin usule aykırı verildiğini savunup itiraz etmiş ve proje Mart 2009’da askıya alınmıştı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) üye ülkeler arasında beşinci en büyük üretici Kuveyt, Mayıs itibariyle günlük 2,4 milyon varil petrol pompalıyor. Ülkenin rafine kapasitesi ise günlük 930 bin varili buluyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim