• BIST 9524.59
  • Altın 2496.1
  • Dolar 32.5441
  • Euro 34.7282
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Kuzey ormanları yok olurken, yaban domuzu şehre göç ediyor

Kuzey ormanları yok olurken, yaban domuzu şehre göç ediyor
The Guardian’a göre İstanbul’un yakın çevrelerindeki yeşil alanları kaplayan dev inşaat projeleri yüzünden evlerini kaybeden yaban domuzları, İstanbul’a kaçıyor

The Guardian gazetesi İstanbul’a dair bir habere yer veriyor. Haber, şehrin kuzeyinde bulunan yeşil alanların dev inşaat projeleri ile yok edilmesi nedeniyle yaşam alanlarını kaybeden yaban domuzları ile ilgili. Haberde yaban domuzlarının İstanbul’a kaçtığına yer veriliyor.

Son aylarda, Sarıyer başta olmak üzere şehrin farklı bölgelerinde yaban domuzu görenlerin sayısı artıyor. Çevreciler ve aktivistler, İstanbul’da süregelen dev inşaat projelerinin, hayvanların yaşam alanlarını ortadan kaldırdığına işaret ediyor. Bu inşaatların başında, üçüncü Boğaz Köprüsü ve üçüncü havaalanı geliyor. İstanbul’un yeşil alanlarını korumak için çalışan sivil toplum kuruluşu Kuzey Ormanları Savunması’ndan Onur Akgül The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Onların evlerini, gıda kaynaklarını yok ediyoruz. Kuzeye gidemezler. Denizde yaşayamazlar. O nedenle şehre göç ediyorlar” diyor.

WWF-Türkiye'nin Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem de, “Ekosistem yerine, asfaltımız olacak. Üçüncü Boğaz Köprüsü ve üçüncü havaalanının yapılacağı alanların ekolojik sağlığı kaybedildi. Yaban domuzu vakası, bu durumun sonuçlarından sadece birisi. Tüm bu büyük altyapı projeleri şehrin kuzeyindeki yeşil alanları otoyollarla, köprüyle, yeni bir havaalanıyla veya plan aşamasındaki kanalla yıkıp geçiyor” diyor.

The Guardian gazetesi İstanbul’un susuzluk sorununa dikkat çekiyor ve Kuzey Ormanları ile sulak alanların, şehrin sürdürülebilirliği için yaşamsal önem taşıdığının altını çiziyor. Çünkü şehrin içme suyunun önemli bir bölümü buradan sağlanıyor.

Sedat Kalem, gazeteye yaptığı açıklamada, bu büyük projelerin sonucunda İstanbul’un farklı ekosistemlerinin zarar göreceğinden endişe ettiğini söylüyor. Kalem, ormanların sadece insanlar için değil, binlerce bitki ve hayvan için de önem taşıdığını hatırlatıyor. Kalem’e göre, dev inşaatlar nedeniyle milyonlarca ağacın kesiliyor olması, daha çok sayıda vahşi hayvanın şehir merkezine inmesine neden olacak; hatta birçok hayvan ve bitki yok olacak.

Kuzey Ormanları "kırmızı çizgi"

Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba İnal Çekiç ise, süregelen inşaatların hayvanlar olduğu kadar şehir nüfusunu da yakından etkileyeceğini söylüyor. İnal Çekiç’e göre, ormansızlaştırma rüzgar ve yağmurları etkileyecek; şehirdeki hava kirliliğinin artmasına neden olacak. Bu yüzden Kuzey Ormanları, bir tür “kırmızı çizgi” niteliği taşıyor. Çekiç, “Marmara Denizi kıyılarına uzanabilirsiniz, fakat Kuzey bölgesine değil, Boğaziçi’ne değil; çünkü bu ormanlık bölge bizim akciğerimiz, şehrin akciğeri” yorumlarını yapıyor. Türlerin çeşitliliği, ağaçların kesilmesi sonrasında hayvanlara ne gibi zararlar geleceğini görmek için ÇED raporlarına ihtiyacımız var. Bu raporlar olmadan hareket etmek büyük ekolojik felaketlere yol açabilir.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim