• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Lada'ya Fransız damgası !

Lada'ya Fransız damgası !
Rusya’nın en büyük üreticisi, Lada markasının sahibi AvtoVAZ ile işbirliğine giren Renault-Nissan ittifakı, geçtiğimiz günlerde şirketin yüzde 50.1 hissesini 742 milyon dolar ödeyerek satın alınca markanın kaderi değişti.

Türk tüketiciler 1990'lı yıllarda pazarda fırtına gibi esip, satış listelerinin zirvesine oturan iki markayı Rus Lada ve Çek Skoda'yı çok iyi hatırlar. Uygun fiyatları ve tutumlu motorlarıyla satış rekoru kıran Lada Samara ile Skoda Favorit modelleri hâlâ yollarımızda dolaşmaya devam ediyor.VW çatısı altına giren Skoda, kabuk değiştirip gerek teknoloji gerekse tasarım olarak Avrupa'nın güçlü markaları arasındaki yerini alırken, değişime ayak uyduramayan Lada, uzun bir kış uykusuna yattı. Ancak, artık uyuyan Rus devi kısa süre sonra tekrar uyanmak üzere.Rusya’nın en büyük üreticisi, Lada markasının sahibi AvtoVAZ ile işbirliğine giren Renault-Nissan ittifakı, geçtiğimiz günlerde şirketin yüzde 50.1 hissesini 742 milyon dolar ödeyerek satın alınca markanın kaderi değişti. Şirketin direksiyonuna geçen ittifak, uzun süredir devam ettiği teknoloji transferini daha da hızlandırdı. 400 milyon euro ekstra yatırım yapılan Rusya Togliatti'deki fabrikaya dünyanın en büyük üretim tesislerinden birini dönüştü. Bu fabrikada üç markanın ortaklığıyla yılda 1.6 milyon adet araç üretilmesi planlanıyor.

Rusya, kişi başına düşen araç sayısı bakımından, ülkemiz gibi Avrupa’nın talebi en yüksek pazarı. Batı Avrupa’da 1000 kişiye düşen otomobil sayısı 613’ken bu rakam Türkiye’de 151, Rusya’da ise 260. Araç satışlarındaki yükselişe bakıldığında da şu anda yılda 3 milyon aracın satıldığı Rusya pazarının 2017’ye kadar her yıl ortalama yüzde 3 büyümesi öngörülüyor. Kısa bir süre içinde Avrupa’nın en büyük araç pazarı olması beklenen Rusya’da otomobil üretim kapasitesi de yıllık 3 milyon adede ulaştı.

Rusya’nın en büyük otomobil üretici AvtoVAZ ie ortakları Renault ve Nissan geçen yıl 890 bin 433 araç satışı gerçekleştirdi. Şirketin 15 farklı modelde ürettiği Lada markalı araçların Rusya fiyatları 5 bin dolardan başlıyor. Rusya'da Volkswagen’in 315 bin 937 araç sattı.Lada’nın Türkiye distribütörlüğünün devam ettiğini vurgulayan Çelik Motor KİA Genel Müdürü Bora Koçak, “Biz halen sattığımız araçlara satış sonrası desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz . Uzun süreden beri LADA’da ihracat pazarlarına uygun bir ürün olmadığı için ise satış faaliyetimiz yok. Yeni Lada modelleriyle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” açıklaması yaptı.Öte yandan Lada Türkiye A.Ş’nin sitesinde yayınladığı telefon numaralarından ulaşılamazken, verilen e-posta adresinden de herhangi bir yanıt alınamıyor. Ayrıca ODD kayıtlarında da distribütör Çelik Motor görünüyor.

DiSTRiBÜTÖR SAVAŞI MI? 

Uzun süredir ülkemiz pazarında satılacak bir modeli bulunmayan Lada markasında ilginç gelişmeler de yaşanıyor. Yıllardır markayı ülkemizde temsil edip, başarılı satış rakamlarına ulaştıran Anadolu Grubu şirketlerinden Çelik Motor, distribütörlük anlaşmasının devam ettiğini belirtiyor. Ancak, Lada Azerbaycan Distribütörü XEZER LADA ile Türkiye’den Demirbaş İnşaat’ın ortak şirketi Lada Türkiye Otomotiv de distribütör olduğunu duyuruyor. 

TÜRKİYE LADA'NIN HEDEFİNDE

Lada fabrikasının tam kapasiteyle çalışmaya başlayacağı önümüzdeki yıldan itibaren, firma ihracata da yüklenecek. Rusya, artık her yıl 1 milyon adetten fazla otomobil ihraç etmeyi planlıyor.

Bunun büyük bölümü de Lada tarafından gerçekleştirilecek. Hedefte de doğal olarak marka bilinirliği çok yüksek ve otomobil talebi her yıl artan ülkemiz var.Tasarımdan teknolojiye kadar yenilenmiş, Renault-Nissan ile ortak motor ve platformları kullanan yeni Lada'nın fiyat avantajıyla Türkiye'de eski başarılarını tekrar etmesi çok zor görünmüyor.

http://www.ulastirma.com.tr/

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim