• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Lefkoşa-Girne otobanına tünel geliyor

Lefkoşa-Girne otobanına tünel geliyor
Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Lefkoşa-Girne arasında yapımı öngörülen otoban yolda, Beşparmaklardan geçecek bir tünel yapılmasını düşündüklerini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Soluk: ''Lefkoşa-Girne Arası Otoban İçin Tünel Düşünüyoruz''

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Lefkoşa-Girne arasında yapımı öngörülen otoban yolda, Beşparmaklardan geçecek bir tünel yapılmasını düşündüklerini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Soluk, Türkiye'nin sağladığı finansmanla KKTC'de yapımı devam eden Kuzey Sahil Yolu'nda incelemelerde bulundu. 109 kilometrelik yolun, bu yılın sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor. Kaplıca-Büyükkonuk arasındaki yol çalışmalarını yerinde inceleyen Soluk, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Yolun, bu yılın sonunda hizmete açılacağını söyleyen Soluk, Dörtyol-Geçitkale arasındaki 10 kilometrelik yol ile Gazimagusa-Bahçeler arasındaki 15 kilometrelik yolun da bu yıl sonuna kadar hizmete gireceğini kaydetti.

2011- 2020 yılları arasında planlanan ulaşım altyapı projesi kapsamındaki 221 kilometrelik yolun ihalesine de çıkılacağını belirten Soluk, Lefkoşa ile Girne arasında bir otoyol planlaması bulunduğunu, fizibilitesinin çıkması durumunda bu iki şehir arasına bir tünel yapmayı düşündüklerini açıkladı.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner de 2010-2020 master planı çerçevesinde Lefke-Güzelyurt yolundan başlamak üzere, Lefkoşa-Girne ve Gazimağusa'da otoyol çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Saner, Lefkoşa-Girne arasında tünelin hayata geçirilmesi durumunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir ilk yaşanacağını ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür etti.
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise ''Benim görevim, iki bakanı daha sık bir araya getirmek'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, yapımı devam eden diğer bölgelerdeki yollarda da incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Türkiye Ve KKTC Ulaştırma Bakanlıkları Arasında Hibe Protokolu İmzalandı

KKTC'de temas ve incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk ile KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, KKTC'ye malzeme ve iş makineleri hibe edilmesini öngören bir protokol imzaladı.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Saner'le, Türkiye tarafından yaptırılan 80 kilometrelik Kuzey Sahil Yolu'nda incelemeler yaptıktan sonra, Bafra'daki Kaya Artemis Otel'de bir araya gelen ve protokola imza koyan Bakan Soluk, burada yaptığı açıklamada, Gazimağusa-Lefke arasına ve Beşparmak dağlarının altından tünelle Lefkoşa-Girne arasına otoyol yapılması için etüt çalışması yapılacağını, etüt çalışmalarının da olumlu sonuçlanması halinde icraata geçileceğini söyledi.

Ulaşım Alanındaki Yatırımda En Büyük Pay Karayollarında

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Türkiye ile KKTC arasında ulaşım alanında en büyük yeri karayollarının tuttuğunu, yatırımda en ağırlıklı paya sahibi olduğunu belirterek, bu yatırımın vatandaşların huzuru, evlerine burunları bile kanamadan kaliteli güzel yollardan gitmeleri için yapıldığını söyledi.

Soluk, güzel temiz ve peyzajı iyi yapılmış otoyolların turizm açısından da önemli olduğunu, bu kapsamda Bafra'dan bir turistin KKTC'nin diğer yerlerine rahatça güzel bir yoldan ulaşabilmesi için Gazimağusa-Lefke ve Beşparmak dağlarının altından tünelle Lefkoşa-Girne arasına otoyol yapılması için etüt çalışması yapılacağını, etüt çalışmalarının da olumlu sonuçlanması halinde icraata geçileceğini açıkladı.

Soluk, Türkiye olarak ''Anavatan'da ne varsa KKTC'de de olacak'' düşüncesiyle hareket ettiklerini, KKTC'ye sadece kendi bakanlıklarının değil tüm bakanlıkların önem verdiğini ve KKTC'nin kendileri için vazgeçilmez olduğunu belirterek, herşeyin bir hayalle başladığını, Türkiye'de de bunun böyle yapıldığını söyledi ve KKTC'nin ulaşım altyapısına Türkiye olarak her zaman her konuda projelerle katkılar yapmaya ve geliştirmeye hazır olduklarını vurguladı.

Bakan Soluk, KKTC'ye, projeler gelirse altgeçitler, köprüler, otoyollar ve tüneller yapabileceklerini, her türlü projeye ve katkıya açık olduklarını belirterek, Türkiye olarak 2010-2020 yılları arasında ortaya konan hedefler kapsamında KKTC'ye toplamda 875 kilometre yüksek standartlı yollar kazandırmayı hedeflediklerini de açıkladı.

Soluk, yıl sonuna kadar KKTC'ye 153 kilometre yol kazandırmış olacaklarını, ülkede bütün yolların standartlarını yükselteceklerini ifade ederek, kendisinin bu göreve Türkiye'deki seçimler dolayısıyla atandığını, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın göreve dönmesiyle daha birçok projenin KKTC'de hayata geçirileceğini duyurdu.

KKTC ile Türkiye'yi sadece bir deniz ayırdığını, ancak gönüllerin bir olduğunu ifade eden Soluk, Türkiye'de ne varsa KKTC'de de olacağını söyledi.

Bakan Soluk, Ercan Havalimanı'nın yenilenmesi konusunda sorulan bir soruya yönelikse, bu konuda talep gelmesi halinde yardımcı olabileceklerini belirtti.

Saner: ''Ciddi Bir İşbirliği İçerisindeyiz''

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner de konuşmasında, Türkiye Bayındırlık Bakanlığı ile çok ciddi bir işbirliği içerisinde olduklarını ve bu işbirliği çerçevesinde yol ve diğer altyapı çalışmalarıyla halka hizmet sunduklarını söyledi.

Saner, KKTC'de yapılan tüm ulaşım altyapısında Türkiye'nin büyük desteğinin olduğuna vurgu yaparak, şimdiye kadar 124 kilometre bölünmüş yolun hizmete girdiğini ve yakında 26 buçuk kilometre daha ekleneceğini belirterek, bunun yıl sonuna kadar toplamda 153 kilometreye çıkacağını anlattı.

Yolları yaparken standartları geliştirmeye çalışıldığını ve yolların peyzaj, korkuluk ve numaralandırmayla ileriki yıllarda daha da geliştirileceğini ifade eden Saner, bugün konuk Bakanla 80 kilometrelik kuzey sahil şeridinde incelemelerde bulunduklarını anlattı ve ''taktire şayan bir yol olduğunu'' belirtti. Saner, Türkiye'ye, KKTC'ye sunduğu imkan ve desteklerden dolayı teşekkür etti.

Protokol

Saner ile Soluk'un imza koyduğu protokol; 10 bin ton asfalt yapımında kullanılacak katran, 3 kamyon, 1 paletli 40 ton eksavatör ile 1 kazıcı yükleyicinin hibe edilmesini ve 50 adet 7 metre yüksekliğinde baş üstü levha taşıyıcı sisteminin KKTC'ye kurulmasını öngörüyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim