• BIST 9530.47
  • Altın 2478.359
  • Dolar 32.444
  • Euro 34.8391
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Libya’da petrol ihracında silahlı grup krizi

Libya’da petrol ihracında silahlı grup krizi
Libya'da özerklik isteyen silahlı grup, ele geçirdiği limanlardan kendi adına petrol ihraç edeceğini duyurdu

Libya'nın doğusunda bazı limanları elinde tutan Aşiret lideri Jatran’ın yönettiği silahlı grup, kontrolü altıdaki ele geçirdiği limanlardan kendi adına ham petrol ihraç edeceğini ve bu limanlara gelen tankerleri koruyacağını duyurdu.

Bu açıklamadan birkaç saat önce Libya savunma bakanlığı Libya hükümeti bu eylemleri durdurmak için güç kullanacağını açıkladı.  Hükümet, silahlı grupların elinde olan Sireneyka bölgesindeki limanlardan petrol yükleyen tankerleri vuracağını duyurdu.

Muammer Kaddafi iktidarının yıkılması için 2011 yılında verilen mücadeleye katılan bazı gruplar daha sonra hem yönetimden hem de ülkenin büyük petrol gelirinden pay talep ederek silahlarını bırakmadılar.

Bu durum Libya'da hem hükümeti ayakta tutan hem de buğday ve diğer acil gıda ithalatını finanse eden petrol gelirlerine zarar veriyor.

Libya deniz kuvvetleri, özerklik yanlısı silahlı grupların ağustos ayında iki terminalle birlikte ele geçirdiği Es Sider limanından petrol yüklemek isteyen bir tankere ateş açtığını Pazartesi günü açıklamıştı.

Ancak 2011'deki isyan hareketinin liderlerinden olan aşiret reisi İbrahim Jatran'ın yönettiği grup, bu uyarıyı önemsemeyerek Batılı şirketleri petrol satın almaya çağırdı.

Jatran'ın tek yanlı olarak ilan ettiği doğu Libya hükümetinin başbakanı Abd-Rabbo el Barassi, "Küresel petrol şirketlerine kapımız açık. Petrol güvenlik muhafızlarımız tankerlerin güvenliğini sağlayacak" dedi.

Barassi, alıcılarla ilişkileri Libya Oil and Gas Corporation adlı yeni kurulmuş bir şirketin yürüteceğini söyledi. Özerklik yanlılarının ele geçirdiği üç yükleme limanından daha önce günde 600,000 varil petrol ihraç ediliyordu.

Jatran'ın emrindeki deneyimli savaşçıların oluşturduğu yeni kara kuvvetleri ve kıyı koruma birlikleri ise tankerlerin güvenliğini sağlayacak.

Sireneyka bölgesinden başka güneydeki Fizan bölgesinin de özerklik istediği Libya'da, İslamcı militanlar ve aşiretlerle de süren gerginlik ortamında ülkenin bölünebileceği kaygısı etkili oluyor.

Özerklik yanlıları, Kaddafi'nin yönetimi ele geçirmesinden önceki krallık döneminde olduğu gibi, iktidar yetkisi ve petrol gelirlerinin Sireneyka bölgesi ile  batı ve güneydeki  Fizan arasında paylaştırılacağı federal bir yapı istiyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim