• BIST 9645.02
  • Altın 2416.563
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8213
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Limak Grubu'na VakıfBank'tan kredi

Limak Grubu'na VakıfBank'tan kredi
Limak Grubu “Limak Kosovo International Airport JSC”, VakıfBank ile 85 milyon Avro’luk Proje Finansman Kredisi anlaşmasına imza attı.

LİMAK'A VAKIFBANK'TAN KREDİ

Limak Grubu “Limak Kosovo International Airport JSC”, VakıfBank ile 85 milyon Avro’luk Proje Finansman Kredisi anlaşmasına imza attı.

Kosova’yı dünyaya bağlayan Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari) Havalimanı’nın tasarım, inşaat, finansman ve işletim ihalesini kazanan, yüzde 90 Limak-yüzde 10 Fransız Aeroports de Lyon ortaklığındaki Limak Kosovo International Airport JSC., Kosova Devleti ile imzaladığı imtiyaz sözleşmesinin ardından, VakıfBank ile projeye ilişkin finansman anlaşmasına da imza attı.

Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı Projesi kredi imza töreni, 28 Ocak 2011 tarihinde Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, Fransız Aeroports de Lyon Proje Direktörü Roger Forneris, VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ve Kosova Cumhuriyeti Ekonomi Müsteşarı Lorik Fejzullahu’nun katılımıyla Ankara Limak Ambassadore Otel’de gerçekleşti.

VakıfBank’ın, 3 yılı geri ödemesiz olmak üzere 13 yıl vade ile 85 milyon Avro’luk kredi tahsis ettiği Limak Kosovo International Airport JSC’nin Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’na yapacağı toplam yatırımın tutarı, 140 milyon Avro’yu bulacak.

İmza töreninde konuşan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Dost ve kardeş Kosovayı, dünyaya bağlama gibi çok önemli bir sorumluluğu üstlenmiş bulunuyoruz ve bu görevimizi de layıkıyla yerine getirme hedefindeyiz” dedi. Limak Kosovo International Airport JSC’nin inşaat döneminde 1000 kişiye, işletme döneminde ise 550 kişiye istihdam sağlayacağını da dile getiren Özdemir sözlerine şöyle devam etti: “Limak olarak İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın inşası ve işletmesinde gösterdiğimiz başarıyı Türkiye ve Kosova Cumhuriyetleri açısından büyük önem teşkil eden ve Kosova için özelleştirme açısından bir ilk olma özelliği taşıyan Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı projesinde de tekrarlayacağımıza ve bölge ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacağımıza inancımız tam. Çağdaş Kosova’ya yakışır bir havalimanı inşa ederek, Uluslararası Pristina Adem Yaşari Havalimanı’nı, havayolu trafiğinde önemli bir merkez haline dönüştüreceğiz. Uluslararası bir projenin finansmanını yüzde 100 yerli sermayeli bir Türk bankasından sağlamış olmak bizim için ayrı bir önem taşıyor Sayın Kalkan nezdinde tüm VakıfBank çalışanlarına projemize olan inançları için huzurlarınızda bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ise son dönemde Türk firmalarının yurtdışında büyük ve önemli projelere imza attığını, özellikle havalimanı inşaatı ve işletmelerinde deneyim sahibi olduğunu söyledi. Bu tür projelerin, hem o ülke ekonomisine hem Türk firmalarına hem de projeye finansal destek sağlayan bankalara büyük yararlar sağladığını ifade eden Kalkan, “Bölgesel güç olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin, çevre ülkelerdeki faaliyetleri gün geçtikçe artırıyor. 2008’de başlayan global krizin etkilerinin azalmasıyla canlanan ekonomi paralelinde, proje finansmanlarının etkisiyle, kredi hacimleri ve aktif büyüklüklerini artıran bankaların 2011 yılında da bu çizgisini devam ettireceğini düşünüyorum” dedi.

2011 yılında banka bilançolarının özellikle kredi kaynaklı bir büyüme göstereceğini söyleyen Kalkan, “Biz bankacılık sektöründeki kredi büyümesinin % 22 olacağını bekliyoruz. Dolayısıyla bankamızdaki kredi büyümesinin ana unsurlarından birisi proje kredileri olacaktır. VakıfBank olarak yatırım projelerine öteden beri en güçlü desteği sağlayan bankalardan birisiyiz. Sadece 2010 yılında yatırım projelerine 5 milyar TL kredi tahsis ettik. VakıfBank olarak 2010 yılında proje finansmanlarına verdiğimiz desteği 2011 yılında da sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Kosova Havalimanı Projesi için gerekli olan nakdi krediyi VakıfBank olarak sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Süleyman Kalkan,”Biz VakıfBank olarak ülkemize ve ekonomimize değer katacağına inandığımız yatırım projelerine destek vermeye devam edeceğiz. Bunun en yeni örneği olan bu projenin hem Priştina’ya hem Kosova’ya hem de Türk müteahhitlere büyük değer katacağına inanıyoruz. Projenin Limak, VakıfBank ve Kosova için hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Nisan 2010’da ihaleye çıkan ve kamu-özel teşebbüs ortaklığını içeren projenin imtiyaz sözleşmesi 12 Ağustos 2010’da Kosova Hükümeti ile Limak Kosovo arasında imzalanmıştı. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı modelinde olduğu gibi Limak Kosovo International Airport JSC, Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari) Havalimaninda yeni terminal binasının inşası ile halihazırdaki terminal ve otopark işletmesinin yanı sıra yer hizmetleri, yakıt, kargo, apron işletmeleri ile bunların bakım ve onarımlarından da sorumlu olacak.

Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı Özelleştirmesi hakkında

Kosova’nın tek havalimanı olan Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı, askeri amaçlara hizmet etmek için 1965 yılında faaliyete geçti. Daha sonra sivil amaçlar için de kullanılan havalimanı 1999-2003 yılları arasındaki savaşın ardından sivil havalimanı statüsünü aldı. Kamu-özel sektör ortaklığı çerçevesinde Kosova Hükümeti tarafından tasarım, inşaat, finansman, işletim ve devir modeli ile 28 Nisan 2010 tarihinde ihale teklif süreci tamamlandı. 14 Mayıs 2010 tarihinde ihale sonucunda şartnameye uygun en yüksek teklifi veren yüzde 90 Limak ve yüzde 10 Fransız Aeroports de Lyon ortaklığıyla oluşturulan Limak Kosovo International Airport JSC konsorsiyumu ihaleyi kazandı; 3 alternatif konsept mimari proje arasından Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı’na ait projenin seçilmesinin ardından 12 Ağustos 2010 tarihinde ise Kamu Özel Sektör Ortaklığı içeren ilk imtiyaz sözleşmesi imzalandı.

Yatırım kapsamında, 27 bin metrekare kapalı alana sahip, yolcu konforunu ön plana çıkaran modern yeni terminal binası, ilave olarak 77 bin metrekare apron, yeni hava trafiği kontrol kulesi inşası, havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonu, bin 750 araç kapasiteli otopark, yakıt depoları ve bağlantı yolları yapımı hedefleniyor. Yeni terminal binası trafik gelişimine bağlı olarak ilave 14 bin metrekare daha büyütülebilir nitelikte modüler olarak inşa edilecek. Ayrıca tesis bünyesinde sayısı 3 olarak planlanan yolcu köprüsü trafik gelişime paralel olarak 6’ya kadar çıkarılabilecek.

Halen Türk Havayolları, Swiss Air, British Airways, Austrian Airlines, Air Berlin, German Wings, Atlasjet gibi sayısı 35’e ulaşan hava yolu şirketlerinin düzenli uçuşlarını gerçekleştirdiği Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’nı, Almanya, İsviçre, Avusturya, Türkiye, İngiltere, Macaristan, İtalya gibi bir çok ülkeye havayolu ulaşımında bağlantı sağlaması ve güçlü komşu ülkeler trafiği ile Orta Avrupa’da stratejik bir öneme sahip bulunuyor. Kosova'nın ulaştırma altyapısının önemli bir bileşeni olmasının yanı sıra Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı, 2010 yılında gerçekleşen 15 bin uçak operasyonu ile Balkanlar'ın en işlek havaalanları arasında bulunuyor. Bununla birlikte, havalimanında 2010 yılında kaydedilen yüzde 10 oranındaki büyüme, yolcu trafiği açısından da havalimanının ortalamanın üzerinde büyüdüğünü gösteriyor. Limak Kosovo International Airport JSC, Priştina Havalimanı’nın Balkanlardaki merkezi konum avantajı ile 2010 sonu itibariyle 1,5 milyon olan yolcu sayısının 4 milyon yolcuya kadar çıkmasını hedefliyor.

Havalimanındaki her türlü havacılık ve havacılık dışı ticari geliri 20 sene boyunca elde etme hakkı bulunan Limak Kosovo International Airport JSC, terminal ve otopark işletmesinin yanı sıra yer hizmetleri, yakıt, kargo ve pist-apron işletmelerinden ve bunların bakım onarımlarından sorumlu olacak. Şirket bu gelirlerin karşılığında yatırım yapma zorunluluğunun yanı sıra Kosova Cumhuriyeti’ne ciro üzerinden hesaplanacak yüzdesel imtiyaz bedeli ödemesi yapacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim