• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Limakport, Suriye'ye alternatif kapı oldu

Limakport, Suriye'ye alternatif kapı oldu
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle İskenderun Limanı'ndan başlayan Ro-ro seferlerinin alternatif teşkil ettiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle İskenderun Limanı'ndan başlayan Ro-ro seferlerinin alternatif teşkil ettiğini söyledi.

Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'na alternatif olarak İskenderun Limanı'ndan Mısır, Hayfa ve Suudi Arabistan'a TIR'ların deniz yolu ile seferlere başlaması ile nakliye sektörünün yeniden canlandığı İskenderun Limanı'nda limanı devralan Limak Port tarafından Ropax seferleri açılış töreni gerçekleştirildi.

Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Hatay milletvekilleri Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Limak Port Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile kalabalık halk topluluğu katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Güney sınır illerimizde 8 tane kara hudut gümrük kapılarımız var  açık ve fiil faal olarak çalışmasına rağmen Suriye 'de güvensiz ortam oluştuğundan gerek Suriye'ye doğrudan doğruya, gerekse körfez ülkelerinden ticari faaliyetler azalmış ve alternatif bir kapı aranır hale gelmiştir. Bunlara alternatif olarak da İskenderun Limanı'ndan başlayan Ro-ro seferleri olmuştur. Bölgemizde önemli bir potansiyel var. İskenderun Limanı eski canlı günlerine kavuşacaktır Bu potansiyelin oluşmasında ülkemizdeki güven ve istikrar da etkili olmuştur. Hükümet olarak Başbakanımızın öncülüğünde bakanlarımız ve üst düzey yöneticilerimiz ile yoğun bir çalışmalar içerisinde olduk." dedi. Bakan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin içinde ve dışında güven ve istikrar ile yatırımcımıza ve iş adamlarımıza gerekli desteği vermekteyiz. Aziz milletimizin sağladığı güven ve istikrar sayesinde ülkemizde önemli yatırımlar da beraberinde gelmektedir. Akdeniz havzası önemli havzalardan biri. Kaptanı Derya Barbaros  Hayrettin Paşa denizlere hakim olan cihana hakim olur diyerek Akdeniz Havzasının önemine dikkat çekmiştir. Bizim gemilerimiz de yoğun bir şekilde seyir sefer halinde olmalıdır bence  hakimiyet budur."

Törende konuşan Limak Port Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise İskenderun Limanı'ndan başlayan düzenli Ropax seferlerinin ihracatçıya  güvenli yol alternatif sunduğuna vurgu yaparak, sadece 3 ayda Ropax gemileri ile 5 binin üzerinde TIR'ın ihracat seferine çıktığını söyledi.Yalnızca Limakport İskenderun Limanı’ndan yaklaşık üç ay önce Sisa Denizcilik’in işletmesinde başlayan ROPAX seferleri ile üç ayda 5 binin üzerinde TIR ihracat seferine çıktı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ROPAX seferlerinin başlamasının Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki ülkelere ihracatın devam edebilmesi için çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.

GÜVENLİ ALTERNATİF OLDU

ROPAX seferlerinin sadece Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerden değil, Türkiye’nin diğer bölgelerinden veya Avrupa üzerinden gelip aynı destinasyonlara gidecek araçlar için de kullanılacak bir alternatif olacağını vurgulayan Özdemir, Suriye’deki sıkıntılar nedeniyle zor duruma düşen ihracatçının ticaretine devam edebilmesi ve pazar payını kaybetmemesi açısından güvenli bir alternatif oluşturduklarını söyledi.

ROPAX UCUZ VE GÜVENLİ

İskenderun’dan başlayan seferlerle ilgili dün düzenlenen törene Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katıldı. Limak İskenderun Limanı’ndan başlatılan düzenli ROPAX seferleri ile bölge sanayicilerine ithalat ve ihracatçılara alternatif taşıma imkanı sağladıklarını kaydeden Nihat Özdemir, şunları söyledi: “ROPAX gemileri ile gerçekleştirilen taşıma hem güvenli, hem ucuzdur, hem de zaman olarak karayoluna göre birçok avantaj sunmaktadır. Sanayicilerimiz ihracatına devam edebilecektir; tırlarımız boş beklemek yerine çalışmaya başlayacaktır.”

Özdemir, LimakPort İskenderun Limanı’nda 2012 yılının hemen başından itibaren altyapı ve inşa çalışmalarına başlandığını belirterek, “Şu ana kadar toplam 150 milyon dolarlık yatırım yapıldı, konteyner elleçleyebilecek altyapı oluşturuldu”dedi.

Hedef 3 milyon TEU

YATIRIMLARIN ikinci aşamasına da başlandığını açıklayan Özdemir, önümüzdeki dönemde limanın güney tarafındaki rıhtım ve sahaların yenileneceğini, bu yatırım kapsamında 370 metrelik lineer bir rıhtım ve yaklaşık 200 bin metrekarelik ilave konteyner sahası inşaatı yapılacağını vurguladı. Özdemir, şöyle devam etti: “Devam eden inşaatımıza paralel olarak, limanımız için özel olarak sipariş edilen, STS ve RTG olarak tabir ettiğimiz elleçleme ekipmanları 2013 yılı Temmuz ayında işletmeye alınacak ve 2013 yılının sonunda kapasitemiz 1.3 milyon TEU’ya ulaşacak. Hedefimiz 5 yılda 500 milyon  dolar yatırımla 3 milyon TEU’ya ulaşarak, hem Türkiye’nin hem de Doğu Akdeniz’in en önemli intermodal konteyner limanlarından biri olmak.”

Haftada 2 sefer var

İSKENDERUN Limanı işletme haklarını 36 yıllığına 372 milyon dolara alan Limak, 11 ayda kapasite artırım ve deniz derinleştirme ve ekipman yatırımına toplam  150 milyon dolar yatırdı. 550 metre uzunluğunda rıhtım, 15.5 metre su derinliği, 200 bin metrekarelik istifleme sahası, kara ve demiryolu bağlantısına sahip (intermodal) kapalı ambarları ve modern ekipmanları ile konteyner elleçlemeye hazır hale geldi. LimakPort İskenderun Limanı’ndan başlayan ROPAX seferleri, 2 gemi ile haftada 2 kez olarak gerçekleştiriliyor.

2 gemi kiralandı

SİSA Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent İpek, “Biri Yunanistan diğeri İngiltere’den iki gemiyi satın alma opsiyonuyla kiralayarak, ihracatçımızın etkilenmemesi için  Suriye olaylarının ardından hiç vakit kaybetmeden seferlere başladık” dedi.

Hataylının kurtarıcısı oldu

ADALET Bakanı Sadullah Ergin, “Bu hattın açılması İstanbul’dan sonra en büyük filoya sahip Hataylı nakliyecinin de kurtarıcısı oldu” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati yazıcı da şunları söyledi: “Türkiye’nin köprü rolünü tam anlamıyla yerine getirebilmesi için esas olan bunun için gerekli alt yapının oluşturulmasıdır. Bu tür liman yatırımları 2023 hedefleri önemli katkı sağlayacak” dedi. Yazıcı, özelleştirmelerin bir an evvel hayata geçirilmesinin önemine de değindi.

bakan_limak1.jpg
 
limak_bakan2.jpg
 
limak_bakan3.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim