• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Limasol-Lazkiye deniz seferleri başlıyor

Limasol-Lazkiye deniz seferleri başlıyor
Güney Kıbrıs’a resmi ziyarette bulunan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın temasları çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkiler ve Kıbrıs konusu yanında, iki ülke arasında “Münhasır Ekonomik Bölge”nin belirlenmesi konusunun da görü

Limasol-Lazkiye deniz seferleri başlıyor

Güney Kıbrıs’a resmi ziyarette bulunan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın temasları çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkiler ve Kıbrıs konusu yanında, iki ülke arasında “Münhasır Ekonomik Bölge”nin belirlenmesi konusunun da görüşüldüğü kaydedildi.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile Esad görüşmesinden sonra iki ülke arasında yeni işbirliği perspektiflerinin doğduğu bildirildi. Görüşmede “Kıbrıs ve Suriye’nin Doğu Akdeniz ve AB’nin güneydoğu ucunda sahip olduğu coğrafi konumunun öne çıkarıldığı”, Hristofyas ile Esad’ın iki komşu ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine yönelik yeni bir “başlık” açtıkları belirtildi.

“Mağusa-Lazkiye yerine Limasol-Lazkiye seferleri gündemde”

Görüşmede, özel bir şirket tarafından yapılmasına rağmen Mağusa-Lazkiye seferlerinin Suriye tarafından engellenmesi konusunun da görüşüldüğünü belirten gazete, “sadece yolcu taşımacılığının değil, ticari ürünlerin de taşımacılığının yapılacağı Limasol-Lazkiye deniz seferlerinin gerçekleşmesine ilişkin iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın, ilişkilere yeni bir boyut kazandırmasının beklendiğini” kaydetti.

İmzalanan 5 anlaşma

Rum basınına göre Suriye ile imzalanan anlaşmalar şunlar:

1. Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı ile Suriye Elektrik Bakanlığı arasında Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına İlişkin Karşılıklı Anlayış Memorandumu.

2. Limasol Limanı'na ilişkin “Kıbrıs Liman Makamları” ile Lazkiye Liman Şirketi arasında deniz taşımacılığı hizmetlerinin sağlanmasında ve liman endüstrisinin kalkınmasında işbirliğinin yapılmasına ilişkin Karşılıklı Anlayış Memorandumu.

3. “Kıbrıs Cumhuriyeti” ile Suriye arasında 2011-2013 yılları arasında çevrenin korunması alanında işbirliğinin yapılmasına ilişkin Karşılıklı Anlayış Memorandumunun 1’inci Yürütme Programı.

4. “Kıbrıs Cumhuriyeti” ile Suriye arasında toplumsal güvenlikle ilgili anlaşmanın uygulanmasına yönelik İdari Düzenleme.

5. Kıbrıs Haber Ajansı (KİPE) ile Suriye Haber Ajansı (SANA) arasında İşbirliği ve haber alışverişinin olmasına yönelik Yürütme Programı.

Denizyoluna İlişkin Tek Bir Kelime Yok

"Lazkiye-İşgal Bölgeleri Denizyoluna İlişkin En Ufak Bir Söz Söylenmedi" başlıklarını atan Alithia gazetesi, adaya iki günlük ziyarette bulunan Esad’ın “Kıbrıs’a, hediyesi olmadan geldiğini” yazdı. Politis ise Esad’ın Lazkiye-Mağusa feribot seferlerine hiç değinmemesini eleştiren gazete, Şam’ın uzun yıllardır birçok taahhütte bulunmasına rağmen, Kuzey Kıbrıs’la bağlarının devam ettiğini yazdı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim