• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Lisans savaşı "Yargı" polemiği ile sürüyor

Lisans savaşı "Yargı" polemiği ile sürüyor
Devletin aynı yere SOCAR ve PETKİM'e farklı lisans vermesiyle başlayan hukuki süreç, "yargı kararı" polemiğiyle sürüyor.

Devletin aynı yere iki farklı lisans vermesiyle başlayan hukuki süreç, "yargı kararı" polemiğiyle sürüyor. 2009 yılında ihaleyle İzmir-Aliağa Jeotermal Enerji İşletme Ruhsatı alan Buhar Enerji'nin, aynı yere Socar A.Ş. ve Petkim'e rafineri ve rüzgar enerjisi santrali yapımı için lisans verilmesi üzerine açtığı davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun (İDDK) kararı taraflar arasında polemiğe sebep oldu. Buhar Enerji, Kurul kararının "yürütmenin durdurulması" anlamına geldiğini savunurken, Petkim ise "Kararın usule yönelik olduğunu, yürütmenin durdurulması anlamına gelmediğini" ileri sürdü.

Buhar Enerji'nin, 2009 yılında Enerji Bakanlığı'ndan aldığı ruhsatın alanı içinde kalan sahada, Azerbaycan sermayeli Socar AŞ ve bağlı kuruluşu PETKİM AŞ'nin projelerine lisans verilmesi nedeniyle açtığı davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun (İDDK) aldığı karar iki firma arasındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Buhar Enerji yaptığı açıklamada, davayı gören Danıştay 13. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma taleplerini reddettiğini hatırlatarak, ret kararına itirazı görüşen İDDK'nın ise aksi yönde karar aldığını ve itirazlarını kabul ettiğini ifade edildi. Açıklamada, EPDK tarafından Socar ve PETKİM'e Rafineri ve Rüzgar enerjisi santrali için tahsis edilen lisansların yürütmesinin durdurulması ile ilgili talepleri reddeden Daire'nin kararının, yapılan itiraz üzerine İDDK'da görüşüldüğü kaydedildi. İDDK'nın "İki ayrı itirazı da kabul ederek incelemenin ilgili diğer dava dairelerinin de katılımıyla derinleştirilmesine karar verdiğinin" belirtildiği açıklamada, İDDK kararının "yürütmenin durdurulması" anlamına geldiği savunuldu.

-PETKİM "BUHAR ENERJİ YARGI KARARINI ÇARPITIYOR"-

Buhar Enerji'nin yargıda yaşanan gelişmeler hakkında yaptığı açıklamalara PETKİM tepki gösterdi. Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na(KAP) açıklama gönderen PETKİM, Buhar Enerji'nin "İDDK'nın itirazları kabul ettiği" yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, İDDK'nın "incelemenin jeotermal lisanslara ilişkin Danıştay ilgili dairesinin de katılımı ile yapılması" kararı aldığını, bu aşamada yürütmenin durdurulmasına ilişkin bir karar verilmediğini savundu. PETKİM'in açıklamasında İDDK'nın kararının usule ilişkin olduğu, Buhar Enerji'nin kararı çarpıtarak kamuoyu baskısı yaratmayı amaçladığı ileri sürüldü.

-BUHAR ENERJİ İDDİALARININ ARKASINDA DURDU-

PETKİM'in iddialarına cevap veren Buhar Enerji, açıklamasının arkasında durdu. İDDK kararındaki "Davacının itirazının kabulü ve Danıştay 13. Dairesi kararının yeniden karar verilmek üzere kaldırılmasına" ifadelerini açıklamasına taşıyan Buhar Enerji, yaptıkları açıklamanın "tamamen Yalın ve doğru olduğunu" belirterek, "Kamuoyunu çarpıtan tarafın tespitini, bizzat kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" ifadelerine yer verdi.

-YER ALTI KAYNAĞINA İHALE ANLAŞMAZLIK GETİRDİ-

Petkim'i Özelleştirme İdaresi'nden satın alan Socar-Turcas ortaklığı daha önce Ceyhan'a rafineri kurmak için başvuruda bulunmuş ancak bu rafineri için izin alamayınca, PETKİM'deki liman imkanını da gözeterek rafineri başvurusunu İzmir Aliağa olarak değiştirmişti. Socar-Turcas, PETKİM'in Orman Müdürlüğü'nden 40 yıl önce 77 yılllığına kiraladığı arazide rafineri kurmayı planlamasına karşın, arazide bulunan jeotermal kaynağın, "yer altı kaynakları özel mülk de olsa devlete ait olduğu" düşünülerek ihaleyle Buhar Enerji'ye verilmesi iki firma arasında anlaşmazlık çıkmasına sebep olmuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim