• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C

Listede Türkiye Grand Prix'ine yer yok

Listede Türkiye Grand Prix'ine yer yok
Bernie Ecclestone, gelecek yıl için takımlara gönderdiği taslak takvimde, Türkiye Grand Prix’sine yer vermedi.

Formula Türkiye listede yok

Bernie Ecclestone, gelecek yıl için takımlara gönderdiği taslak takvimde, Türkiye Grand Prix’sine yer vermedi.

Formula 1’in ticari haklarını elinde tutan Bernie Ecclestone, gelecek yıl için takımlara gönderdiği taslak takvimde, Türkiye Grand Prix’sine yer vermedi. Türkiye, bu şartlarda Formula 1’e veda etme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Ancak takvimde Türkiye Grand Prix’sinin yer almamasının, İstanbul Park’ta bundan böyle Formula 1 yarışları yapılmayacağı anlamına gelmediğini söyleyen Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, “Şu anda kesin bir şey yok. Ecclestone da bitirmiş değil. Şu anda konu üzerinde görüşmeler sürüyor” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı’nın değişmesiyle birlikte yaptıkları görüşmelerin tehir olduğunu kaydeden Tahincioğlu, “Önümüzdeki hatfa Bakanımız Suat Kılıç ile bir araya gelerek konuyu görüşmek istiyoruz. Bakan bey ile yapacağımız görüşmeden sonra Bernie Ecclestone ile yeniden konuyu istişare edeceğim” diye konuştu.

Türkiye’nin takvimden çıktığına yönelik kesin bir bilgi olmadığını ama böyle bir tehlikenin varolduğunu vurgulayan Tahincioğlu, “Eğer anlaşma yapamazsak Formula elimizden gidebilir” dedi.

Ecclestone’nın gönderdiği takvime, henüz anlaşma sağlanmadığı için Türkiye’yi koymadığını belirten Tahincioğlu, “Formula Türkiye için çok önemli bir organizasyon. Çok çalıştık ve Türkiye’ye getirdik. Hiçbir uğraş vermeden kaybetmek çok yazık olur. Bu yarışın Türkiye’ye sağladığı yararlar ortada” diye konuştu.

Öte yandan takvimin kabul edilmesi için, Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) ve Takımlar Birliği’nin de onayının gerektiği belirtiliyor.

Temelini Erdoğan atmıştı

F1 yarışlarının yapılacağı İstanbul Park pistinin temeli 10 Eylül 2003’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.

Pistin yapımını İstanbul Ticaret Odası (İTO) üstlenmişti. Maliyetleri karşılamak için tek başına yola çıkan İTO’ya, maliyetin çok yükselmesi ve pistin yapımının tehlikeye girmesi üzerine sonradan TOBB, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul İl Özel İdaresi de ortak olmuştu. Bu ortaklık sonucu Formula İstanbul Yatırım A.Ş-FİYAŞ adlı şirket kuruldu. Pistin arazisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edildi ve FİYAŞ, bu araziyi 2023 yılına kadar kiraladı. Şirket işletme güçlükleri nedeniyle pisti bir süre sonra kiraya verme kararı aldı.

‘En kötü anlaşmam’

20 Nisan 2007 tarihinde FİYAŞ, Formula’nın sahibi Bernie Ecclestone ile anlaşmaya vararak, pisti kiraya verdi. Ecclestone da pisti işletmek üzere Türkiye’de İstanbul Park AŞ’yi kurmuştu. Bu şirket hem 3 milyon dolarlık pist kirasını ödüyor hem de kârından FİYAŞ’a ödeme yapıyordu.

FOA Başkanı Ecclestone İstanbul Park’ın işletmesini devraldığında, “Bu benim şu ana kadar yaptığım en kötü anlaşma. Yönetim kurulu üyelerim sözleşmeyi görünce, aptal olduğumu bile düşündü. Ben ise uzun vadeli düşündüm, Türkiye’ye çok inanıyorum” demişti.

Bir süre sonra ise Ecclestone’ın 15 yıllığına kiraya verilen bu tesisle ilgili anlaşmayı feshettiği, yapılan anlaşma gereği bunu önceden bildirdiği söylenmişti. Ecclestone son gelişme olarak da gelecek yıl için takımlara gönderdiği taslak takvimde, Türkiye Grand Prix’sine yer vermedi.

Şimdi Bernie Ecclestone’un gelecek yılki takvime, Türkiye Grand Prix’sine yer vermesi yönünde ikna edilip edilmeyeceği merak konusu.

Eylem TÜRK - MİLLİYET

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim