• BIST 9645.02
  • Altın 2414.795
  • Dolar 32.593
  • Euro 34.7657
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Lojistikte insansız hava aracı dönemi başlıyor

Lojistikte insansız hava aracı dönemi başlıyor
Alman kargo devi DHL insansız hava aracı kullanmaya başlayacağını açıkladı. Yapılan açıklamada denemelerin yakın mesafeler için hafif yüklerle yapıldığı belirtildi.

Yeni ekonomik düzen ile birlikte lojistik de kabuk değiştiriyor. Ürün ağırlıkları ve ebatları azalırken, dağıtım noktalarının yeri artıyor. Zira artık herkes internetten aldığı ürünü ayağına istiyor. Bu siparişler bazen bir şehirden, bazen bir kasabandan bazen de yerleşim yeri dahi olmayan en ücra köşeden gelebiliyor. Ancak mal ve hizmetlerin herkese ulaştırılması gerekiyor ve burada lojistiğe büyük görev düşüyor.

Pizzalar havadan geliyor

Dağıtımını insansız hava araçları (İHA) ile taşıyan ilk firma Domino’s Pizza oldu. Şirketin inovasyon ve teknoloji ekibi insansız hava aracı DominoCopter ile pizzaları hava yoluyla tüketicileriyle buluşturacak. GPS ile uçuş yapabilen ve 2.5 kilometreye kadar havada kalabilen cihaz, 500 metrelik bir çapta kontrol edilebiliyor. Cihaz, istenen noktada havada asılı bir vaziyette sabit kalabiliyor.
Dominos İngiltere, T + Biscuits ajansı ve konu hakkında çalışmalar gösteren AeroSgiht isimli firma tarafından geliştirilen insansız hava aracı DomiCopter, uzun mesafeler içerisinde hızlı pizza teslimatı gerçekleştirmek üzere hazırlanıyor. Şimdilik dört kilometre mesafe içerisinde tecrübeli insansız hava aracı pilotları tarafından kullanılabildiği belirtilen aracın, daha sonra GPS üzerinden bağımsız olarak uçabileceği söyleniyor. Termal ısıtma çantaları sayesinde taşınan ürünlerin sıcaklık değerlerinin çok fazla düşmediği belirtilen projenin kısa zaman içerisinde gerçeğe dönüşmesi beklenmiyor ancak Dominos’un konuyu oldukça ciddiye aldığı, bu doğrultuda da Dominos Uçuş Akademisi şeklinde bir oluşumun açılabileceği belirtiliyor.

DHL, İHA denemelerine başladı

Alman kargo devi DHL de insansız hava aracı kullanmaya başlayacağını açıkladı. Yapılan açıklamada denemelerin yakın mesafeler için hafif yüklerle yapıldığını, asıl hedefin ise bu projeyi geliştirip daha detaylı, hızlı ve maliyeti daha düşük teslimatlar yapmak olduğu belirtildi.
Hazırlanan insansız hava aracının şimdilik sadece test niteliği taşıyor. Hedefin insan kontrolüne ihtiyaç kalmadan, kendi rotasını bulup daha uzun mesafelere gidebilen hava araçları geliştirmek olduğu belirtiliyor. İlk yapılan denemede, nehrin iki kıyısı arasında temsili posta gönderen DHL, sistemin ne zaman hayata geçirileceği hakkında net bir bilgi vermese de, yapılan açıklamalar sonucunda proje gelişiminin hızla ilerlediğini söyleyebiliriz.

Amazon dağıtımını İHA ile yapacak

Amazon ticarette yeni bir çağ açmaya hazırlanıyor. Amazon’un CEO’su Jeff Bezos katıldığı bir televizyon programında insansız hava uçakları ile teslimat yapacaklarını söyledi.
Bezos, Amazon’un 2,3 kilogram ağırlığa kadar olan paketlerin teslimatını insansız hava araçlarıyla yapmayı planladıklarını belirtti. Bu ağırlık Amazon’un teslim ettiği paketlerin yüzde 85′inden fazlası için geçerli. Bezos, insansız hava araçlarının paketleri Amazon’un dağıtım merkezlerinden alıp siparişçilerin evlerine bırakacağını ancak en az 4-5 yıl daha yaygın kullanıma geçilmeyeceğini de sözlerine ekledi. Yeni teslimat sistemi ile birlikte internetten verilen siparişlerin yarım saat içinde teslim edilmesi bekleniyor. Amazon insansız hava uçağının testlerine ise başladı.
‘Prime Airs adı verlen proje şu an için ABD Havacılık Düzenleme Dairesi’nden onay bekliyor. Bezos insansız hava aracı projesiyle ilgili olarak ”Yakın bir zamanda yolda insansız hava araçlarını görmek kamyonları görmek kadar doğal olacak” diye konuştu. Jeff Bezos bu projesiyle çok ses getirecek gibi. Öte yandan geçen aylarda ABD’nin köklü gazetelerinden Washington Post’u satın alan Bezos aynı zamanda sıkı bir Obama hayranı olarak biliniyor.

30 dakikada teslimat

Amazon iş geliştirme ekibi, daha önce Amerikan ordusu tarafından Afganistan ve Pakistan’da kullanılan ve son yıllarda fiyatının düşmesi sonucu ticari kullanıma elverişli hale gelen İHA sistemi üzerinde bir süredir çalışıyordu. FAA’nın izin vermesi durumunda Amazon satış merkezlerinden havalanacak insansız hava aracının, satın alınan paketi müşterinin ev adresine 30 dakika veya daha az sürede ulaştırmayı hedeflediği belirtildi.

UPS, İHA’lara sıcak bakıyor

The Verge sitesinde yer alan habere göre, dünyanın önde gelen kargo şirketlerinden UPS de insansız hava araçlarıyla teslimat seçeneği üzerinde duruyor. Sektörünün liderlerinden olan UPS’in bir süredir çeşitli testler yürüttüğü belirtilirken, insansız hava araçlarıyla teslimat konusunda kendisine en uygun yaklaşımı bulmaya çalıştığı dile getirildi.
UPS’ten yapılan açıklamada insansız hava araçlarının ticari amaçlarla kullanımının ilginç bir konsept olduğu ve UPS’in bu konuyu değerlendirmeyi sürdüreceği belirtildi. Şirket olarak teknolojiye kargo sektöründeki rakiplerinden çok daha fazla yatırım yaptıklarının altını çizen UPS sözcüsü, daima geleceği planladıklarını sözlerine eklemeyi de ihmal etmedi.

Kanallar şehrinde lojistik

Venedik aşk şehridir. Yazın yüzbinlerce turist buraya geliyor. 118 adacık üzerine kurulu Venedik’te bu adacıkları birbirine bağlayan 170 kanal bulunuyor. Venedik Avrupa’nın en geniş araba girişinin yasak olduğu alana sahip. Ulaşım burada kanallar üzerinden gerçekleştiriliyor. İnsanlar bu güzel şehri teknelerle geçerken; ürünler de teknelerle marketlere, restoranlara, hediyelik eşya satan dükkanlara taşınıyor.
TNT, DHL gibi kargo dağıtım firmalarının teknelerini her yerde görüyorsunuz. Çeşitli büyüklükte, üzerinde lojistik yazan tekneler hummalı bir çalışma içerisinde. Gıda maddelerinden mobilyaya, hediyelik eşyalardan inşaat malzemelerine kadar her türlü ürün bu teknelerle taşınıyor. Lojistikteki hareketlilik şehrin doğal akışına büyük bir uyum içerisinde. Bir restorana yaklaşan bir tekne gıda ürünleri boşaltırken, diğer tarafta getirdiği inşaat malzemelerini vinçlerle indiriyor. Lojistik burada farklı yapılıyor ama aynı amaca hizmet ediyor.

Kaynak: Lojistik News

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim