• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

LPG yüklü Chernomores korku saçıyor

LPG yüklü Chernomores korku saçıyor
Mahkeme kararı ile 3 yıl önce el konulan Panama bandıralı bin 800 grostonluk likit petrol gazı yüklü LPG/C Chernomores adlı gemi, İzmit Körfezi'ni tehdit ediyor.

LPG yüklü Chernomores korku saçıyor

Mahkeme kararı ile 3 yıl önce el konulan Panama bandıralı bin 800 grostonluk likit petrol gazı yüklü LPG/C Chernomores adlı gemi, İzmit Körfezi'ni tehdit ediyor.

4 gün önce çıkan fırtınada bağlı olduğu limandan kopan tanker, şans eseri demirin deniz dibinde bir yere takılması ile durabildi. Birçok yerinde gaz sızıntısı bulunan tanker, daha önce de halatlarının kopması sonucu 3 kez sürüklenmiş ve Kocaeli muhtemel bir facianın eşiğinden son anda dönmüştü. Kaptan bir an önce yükün boşaltılması gerektiğini söylerken, firmanın avukatı, dosyanın Yargıtay'dan gelmemesi sebebiyle gemiyi teslim alamadıklarını ifade ediyor.

LPG/C Chernomores adlı geminin Türkiye'de kalma hikâyesi Temmuz 2007'de başladı. Rusya'dan aldığı bin 800 ton LPG'yi İzmit Körfezi'ne getiren tanker, yükün bir kısmının satıldığı firmanın sertifikalarının yetersiz olması nedeniyle demirledi. Bunun üzerine, sahibi, yük sahibi ve Gümrük Müdürlüğü birbirine karşılıklı dava açtı. Sonrasında gemi, Körfez ilçesi açıklarında yükü ile birlikte demirledi. Hiç bakımı yapılmadığı için gemi çalışamaz hale geldi ve bakımsızlık nedeniyle birçok yerinde gaz kaçağı başladı. Hareket için davaların sonuçlanması beklenirken, gaz kaçağı sebebiyle de Kocaeli tehdit altında bulunuyor.

Kocaeli 3 büyük facia atlattı

Geçen süre zarfında 3 defa halatları kopan gemi sürüklendi. Kaptanla beraber 2 mürettebatı bulunan LPG/C Chernomores, bir defasında demirleyen bir gemiye yanaştırılarak durdurulabildi. Tekrar yerine çekilen gemi, son tehlikeyi 4 gün önce atlattı. Fırtınada, sürüklenen tanker Gölcük ilçesinin Ulaşlı Mahallesi sahiline 300 metre kala demirlerinin takılması sonucu durabildi. Bakımsızlık nedeniyle çalışmayan gemi, tekrar römorklarla demirlediği yere çekildi. LPG/C Chernomores, 2007 Eylül ayındaki fırtınada Tüpraş iskelesine sürüklenmiş ve çarpışma son anda yapılan müdahaleyle engellenmişti.

Bakımsızlık nedeniyle birçok yerinde gaz kaçağının bulunduğunu belirten gemi kaptanı Turgut Bağcı, bir an önce yükünün boşaltılması gerektiğini söyledi. Tankerin Kocaeli'ni tehdit ettiğini de belirten Kaptan Turgut, "3 yıldır devamlı gaz kaçırıyor. Bin 800 tonluk LPG vardı. Halen bin 500 ton civarında LPG var ve gaz kaçırmaya devam ediyor. 3 sefer demir kopardı. Bir seferinde başka bir gemiye yaslayarak durdurabildik. Geçen gün karaya 300 metre kala durdu. Allah korudu. Bir yere çarpsa, kesinlikle patlama olurdu." dedi. Geminin bağlı olduğu firmanın avukatı Ufuk Çelik, dosyanın Yargıtay'dan gelmemesi nedeniyle tankeri teslim alamadıklarını ifade etti. Çelik, şunları dile getirdi: "Tanker şu anda insan sağlığına karşı büyük bir tehlike gösteriyor. Gerekli ön teminatı yatırmaya hazırız. Eğer bir facia olursa, AİHM'ye kadar gideceğiz."

Öte yandan 3 yıldır tehlike saçan tankerden, çevreden sorumlu kurumların haberi olmadığı ortaya çıktı. Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Daire Başkanlığı, böyle bir gemiden haberlerinin olmadığını bildirdi. Müdürlükler, konunun Liman Başkanlığı'nın sorunu olduğunu ve konu ile ilgili kendilerine bir ihbar yapılmadığını ifade etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim