• BIST 9569.07
  • Altın 2476.936
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.5932
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C

Lucien Arkas: Otomotiv sektörüne yabancı değiliz

Lucien Arkas: Otomotiv sektörüne yabancı değiliz
TAYSAD 2015 yılı üye toplantılarının ilki, İzmir'de gerçekleşti. Toplantının konuk konuşmacısı Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, sektöre yabancı olmadıklarını sektör için liman açtıklarını, ancak 1.5 yıl kapalı kaldığını söyledi.

Taşıt  Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) 2015 yılı üye toplantılarının ilki, İzmir'de gerçekleşti. TAYSAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu'nun başkanlık yaptığı toplantının konuk konuşmacıları da, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve TOFAŞ Satın Alma Direktörü Yüksel Öztürk oldu.

Otomotiv sektörü ve sektörün lojistik vizyonunun ortaya konulduğu toplantıda konuşma yapan ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas Renault, Tofaş ve Ford'un taşımalarını yaptıkları için sektöre yabancı olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Otomotiv sektörüne yakın İzmit Kartepe mevkisinde 7 yıldır tren yük aktarma istasyonu yapmak istiyoruz. Bu bazı sebeplerden gerçekleşmedi. Eğer demiryolu taşımacılığı serbestleşmezse bu işi yapamayız. Yüklerimizi taşıyabiliyoruz, ancak lokomotif işletebilirsek, kullanılmayan eski hatlardan yüklerimizi taşıyabilir ve buralarda lojistik merkezler kurabiliriz. Ford'un yakınına sektör için liman gerçekleştirdik. Ancak açılan dava nedeniyle 1.5 yıl kapalı kaldı. Otomotiv sektörü ile yakınız ve çok iş yapıyoruz. Gelin birlikte çalışalım, sorunları çözelim. Maliyetleri düşürecek yenilikler yaratalım. Bizim şirket 112 yıl oldu. Hiçbir ticaret 3 nesil aynı kalmıyor. Dünya değişiyor. Bir sonraki nesil ile birlikte çalışarak yeniliğe devamlı ayak uydurmalıyız. Dedem başka, babam başka ben başka işler yapıyoruz. Bu işin temeli müşteriyle çalışmaktır. Limanda ihtiyacınız var mı, söyleyin yapalım. Kendimiz icat etmeyelim. Sizler bu daveti vermekle iyi bir hareket yaptınız."

BATI AFRİKA'YI HEDEF GÖSTERDİ

Arkas, yatırımcılara Afrika'yı hedef seçmelerini işaret ederek "Batı Afrika'yı unutmayın, çok önemli bir yer. Çinliler'in değil sadece orası. Türkleri çok severler. Çinli aldı ürünleri gitti. Oraya bir şey bırakmadı. Türklerin öyle niyetleri yok. Ortak çalışmalar ile burada önemli faaliyetler yürütebiliriz" diye konuştu.

'140 BİN'İN ÜZERİNDE İSTİHDAM'

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu da yaptığı açılış konuşmasında, sektör olarak 140 bin'in üzerinde istihdam sağladıklarını, 49 Ar-Ge merkezine sahip olduklarını söyledi. Dudaroğlu, "8 milyar dolar doğrudan ihracat ve ülke ihracatının yaklaşık yüzde 36'sını sağlıyoruz. Biz bunu daha ileriye taşıma gayretindeyiz. Üyelerimiz 24 ülkede, 22 üyenin 59'u aşkın tesis yatırımı var. TAYSAD olarak biz sektörün en yetkin 2 kuruluşuyuz" dedi.

OTOMASYON VE ROBOT TEKNOLOJİLERİNİN ÖNEMİ

2023 ve 2030 yılına kadar strateji haritasını hazırladıklarını ifade eden Dudaroğlu şöyle konuştu:

"Küresel otomotiv piyasasında söz sahibi olmayı amaçlıyoruz. Paydaşlarımızla bu stratejiyi paylaşacağız. Bunun hükümet ve devlet tarafı var. Devletten, teşviklerini bu yeni imkanlar doğrultusunda düzeltmesini arzu edeceğiz. Bilim ve teknoloji araştırma kurulları ile birlikte iyi çalışırsak, potansiyel kümelenmeden işlevsel kümelenmeye geçebiliriz. Almanya ve İsveç gibi ülkelerin sahip olduğu konuma gelmeliyiz. Yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmeye zorlanıyoruz. Almanya'nın en büyük üstünlüğü, otomasyon ve robot teknolojileri. Bu nedenle hemen bu teknolojilere ayak uydurmalıyız."

BU YIL 800 BİN İÇ PAZAR SATIŞI HEDEFİ

2015 yılında 23 milyar dolar ihracat, 1 milyon 225 bin üretim ve 800 bin iç pazar satışı hedeflediklerini belirten Dudaroğlu, bununla birlikte kurumsallaşma, verimlilik, yetkin insan kaynağı, test merkezi, yeni yatırımlar, yeni pazarlar, artan maliyetler ile kur, parite ve faizlerin sürekli gündemlerinde olacağını dile getirdi.

'HIZ DÜŞMEYECEK'

TOFAŞ Satın Alma Direktörü Yüksel Öztürk ise yıla hızlı bir şekilde başladıklarını ve otomotiv sektöründe yılın kalanında hızın düşmeyeceğini savundu. Sektörün büyümesinin yüzde 3 olmasını beklediklerini dile getiren Öztürk şunları kaydetti:

"Bunun sürdürebilirliği için iç pazarın da büyümesi gerekli. İç pazar büyürse yatırım artacak, böylelikle yan sanayi de bundan büyük fayda sağlayacak. Tofaş olarak Ege'de Aydın ve İzmir'de yüzde 35 ve yüzde 30'luk oranla lider olduk. Bu yıl yeni projelerle binek araçlarda da bu rakamları yukarı çıkarmak."

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim