• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Lüks araç ithalatına vergi incelemesi

Lüks araç ithalatına vergi incelemesi
Otomotiv sektörünü mercek altına alan Maliye Bakanlığı, kapsamlı bir vergi denetimine hazırlanıyor.

Lüks araç ithalatına vergi incelemesi

Otomotiv sektörünü mercek altına alan Maliye Bakanlığı, kapsamlı bir vergi denetimine hazırlanıyor.

Gelen ihbarlar doğrultusunda yapılan ilk kontrollerde üç ayaklı vergi vurgunu tespit edildi. Lüks otomotiv ithalatında çok sayıda şirketin düşük ÖTV tahakkuk etmesi için aracın değerini düşük göstererek vergi kaçırdığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre ÖTV vurgununda belli markalara ait lüks araçların ithalatında kardeş şirketler birbirlerine eksik fatura ve sahte belge düzenliyor. Aracın fiyatı düşük gösterildiği için daha az ÖTV ve KDV ödeniyor. Konuya ilişkin önümüzdeki günlerde lüks araç ithalatı yapan şirketlere kapsamlı bir vergi incelemesi gerçekleştirilecek. Öncelik yüzde 130 ÖTV alınan lüks cip ve spor otomobillerine verilecek. Maliye'nin üzerinde durduğu ikinci bir vergi vurgunu yöntemi ise yine ÖTV ve KDV tahsilatının düşürülmesine yönelik. Daha çok binek amaçlı kullanılan standart araçlar için uygulanıyor. Burada satılan bir araç için iki farklı fatura düzenleniyor. Örneğin 50 bin liralık bir araç için 40 bin liralık fatura düzenleniyor. Yüzde 37'lik en düşük ÖTV matrahı 40 bin lira üzerinden hesaplanırken geriye kalan 10 bin liralık kısım ise aksesuar olarak gösteriliyor.

Maliye'nin üzerinde durduğu üçüncü vergi kaçırma yöntemi ise sahte belge ile Türkiye'ye giriş yapan sıfır görünümlü ikinci el araç satışı. Bu çalışmaya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da destek veriyor. Maliye Bakanlığı başta olmak üzere diğer ekonomi bürokratlarına göre otomotiv sektöründeki vergi kaçakçılığında yaşanan artışın perde arkasında yüksek motorlu araçların ÖTV'sinin yüksek olması yatıyor. 13 Ekim 2011 tarahinde motor silindir hacmi 2000 cc'ye kadar olan otomobillerde ÖTV oranı yüzde 60'tan yüzde 80'e, 2000 cc'nin üzerindeki otomobillerde ise ÖTV oranı yüzde 84'ten yüzde 130'a yükseltildi. Bu iki sınıf, geçen yılki satışların yüzde 10-11'ine tekabül ediyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de yakından takip ettiği inceleme ve denetimin tamamlanmasıyla birlikte önemli bir vergi kaybının önüne geçileceği belirtiliyor. Lüks araçlara yönelik denetimler hakkında bilgi veren üst düzey bir Maliye yetkilisi, "Sıfır görünümlü ikinci el araç ve aksesuar oyununa yönelik geçmiş yıllarda da denetimler yaptık. Hâlâ süren incelemeler de var. Ancak son aylarda ithal edilen araçlarda sahte belge ve fatura üzerinden ÖTV matrahının düşük gösterildiğini tespit ettik. Fatura değerinin düşmesi, ÖTV'nin yanı sıra KDV gelirinin de kaybolmasına neden oluyor. Denetimlerimiz önümüzdeki günlerde sıklaşacak." dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim