• BIST 9548.09
  • Altın 2495.504
  • Dolar 32.4973
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C

Lüks araçlarda vergi sıkıntısı yaşanıyor

Lüks araçlarda vergi sıkıntısı yaşanıyor
Türkiye Distribütörlüğünü Bayraktar Grubu'nun yaptığı Infiniti Genel Müdürü Murat Gürünlü, lüks otomobillerin kolay bir şekilde satılabilmesi için vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyledi.

Lüks araçlarda vergi sıkıntısı

Türkiye Distribütörlüğünü Bayraktar Grubu'nun yaptığı Infiniti Genel Müdürü Murat Gürünlü, lüks otomobillerin kolay bir şekilde satılabilmesi için vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyledi.

Gürünlü, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin büyümekte olan bir ülke olduğunu ifade ederek, otomotiv sektöründe son yıllarda ciddi gelişmelerin yaşandığını belirtti.

Son dönemdeki otomotiv satışlarını uzun vadeli kredi imkanlarının olumlu yönde etkilediğini belirten Gürünlü, sektör olarak genel hedeflerinin uzun yıllardır beklentileri olan 1 milyon araç satışını Türkiye'de görebilmek olduğunu bildirdi.

Gürünlü, 2011'in 1 milyona yaklaştıkları yıl olacağına inandıklarını vurgulayarak, ''Beklentimiz bundan sonra ki süreçte de istikrarlı büyüme trendini bozmayacak politikalarla, müşterilerimizin daha kolay araç sahibi olabilmesi'' dedi.

Lüks otomobil satıcıları olarak sıkıntılarının yüksek vergi olduğunu anlatan Gürün, şunları kaydetti:

''Lüks bir araca sahip olabilmek için çok ciddi bir vergi yükü var. Lüks araçlarda yıllık 5 bin adet satış rakamı var. Bizim arzumuz bu pazarın büyüyebilmesi. Lüks araçların da kolay bir şekilde satılabilmesi için önümüzdeki dönemde vergi yükü hafifletilmeli. Türkiye'de vergiler motor hacmine göre sınıflandırıldığı için lüks araç satın almak isteyen müşterilerimiz yüzde 60'lık vergi diliminden yüzde 84'lik vergi dilimine çıkıyor. Bu da araç pazarını 4 bin 500- 5 binlerde olmasını sağlıyor. Bu rakamlarda bir değişiklik olursa satışlar 10 bin rakamına çok rahat bir şekilde çıkabilir.''

-ÇEVRECİ ARAÇLAR-

Gürünlü, otomotiv sektörünün artık çevreci araçlar ürettiğini ve Avrupa'daki uygulamalarda, karbondioksit emisyon oranlarına bağlı vergilendirmelerin yapıldığını ifade ederek, ''Sanayi ve Ticaret Bakanlığı böyle bir vergilendirme üzerinde çalıştığını açıkladı. Bizim için de makul olan budur. Araçların çevreye verdiği kirlilik oranında vergilendirme yapılmalı. Aracın motor hacmi büyük olsa dahi daha küçük oranlarda vergilendirme olmalı. Bu daha adil olacaktır. Lüks otomobil ulaşılabilir olmalı'' diye konuştu.

İthal otomobilin cari açığı çok fazla etkilemediğini vurgulayan Gürünlü, Türkiye'de otomotiv ithalatının hükümetleri cari açık açısından endişelendirse de otomotivin oluşturacağı cari açığın büyük olmadığını sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim