• BIST 9079.97
  • Altın 2308.11
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.0287
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Maden gemilerini​n kiraları düşüyor

Maden gemilerini​n kiraları düşüyor
Çin çelik üretimi yavaşladığı ve ham madde fiyatları düştüğü için, maden ya da kömür taşıyan gemilerin kira fiyatları giderek düşerek son 12 ayın en düşük fiyatlarını gördü.

Çin çelik üretimi yavaşladığı ve ham madde fiyatları düştüğü için, maden ya da kömür taşıyan gemilerin kira fiyatları giderek düşerek son 12 ayın en düşük fiyatlarını gördü.

Londra merkezli navlun fiyatı tedarikçisi Baltic exchange’den gelen bilgilere göre Capesize türü gemilerin günlük kiraları şu anda 4,881 dolara kadar geriledi. Excahnge’den gelen verilere göre şu an ki kira fiyatları Mart 2011 tarihinden bu yana en düşük fiyatlar.

Dünyanın en büyük madencilik şirketi olan BHP Billiton (BHP) bir konferansta yaptığı konuşmasında,  çin’in çelik üretiminin yavaşlamasının sebebinin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinin odağının büyük üretim projelerinden tüketicilere kaymasından dolayı olduğunu bildirdi. Steel Index’ten alınan bilgilere göre Demir madeni fiyatları metrik ton başına 141 dolar ve bu fiyat 2011 yılına kıyaslandığında fiyatlandırmada yüzde 16 oranında bir düşüş olduğu gözlemlenmekte.

Baltic Dry Index’in sahip olduğu en büyük gemi türü olan capesize türü gemiler ürünleri taşımanın daha gelişmiş bir türü. 19 oturumdur yükselmeye devam eden endeksi 2009 haziranında gerçekleştirdiği 23 günlük yükselişinden sonra en uzun yükselişini gerçekleştirmekte. Exchange’den alınan verilere göre yükselmeye devam eden endek 884 değerini gördü ve küçük gemi türlerinin üçünde kira oranlarında artış görülmekte.
 
Excange’den alınan verilere göre, Panama Kanalından geçe bilen en büyük gemiler olan Panamax türü gemiler yüzde 1,4 oranında yükselerek 8,037 dolar günlük kiraya ulaştı. Bu artış geçtiğimiz beş ayda kii en büyük artış. Panamax türü gemilerden yüzde 25 oranında daha küçük olan Supramax türü gemiler yüzde 2,7 oranında artış göstererek günlük kiralarını 10,340 dolara çıkadı. Endeks’te bulunan en küçük gemi olan Handysize türü gemiler ise yüzde 1,7 oranında artış göstererek günlük kiralarını 7,915 dolara çıkardı, yeni fiyar son dokuz haftada ki en yüksek fiyat.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim