• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Makus talihini kırdı

Makus talihini kırdı
Türkiye tarihinde ilk kez hem büyüyüp hem cari açığını azaltıyor. Faiz lobisinin tüm karalamalarına rağmen başarılı olan Merkez Bankası’nın para politikası ithalatı azaltınca cari açık şubatta 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Geçen yıla göre yüz

Makus talihini kırdı

Türkiye tarihinde ilk kez hem büyüyüp hem cari açığını azaltıyor. Faiz lobisinin tüm karalamalarına rağmen başarılı olan Merkez Bankası’nın para politikası ithalatı azaltınca cari açık şubatta 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Geçen yıla göre yüzde 30 azaldı.

Türkiye ekonomisi, faiz lobisinin içeriden ve dışarıdan yürüttüğü tüm karalama kampanyasına karşın zoru başardı ve hızlı büyümesini sürdürürken cari açığını azalttı. Merkez Bankası’nın uyguladığı, düşük faizrekabetçi kur sonucu yarattığı yeni para politikasıyla başta tüketim malları olmak üzere ithalat düşürdü.
 
Böylece cari açık şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 gerileyerek 4.22 milyar dolar oldu. Söz konusu rakam piyasaların öngörüsü olan 4.5-4.6 milyar doların da altında geldi.
 
Yılın ilk iki ayındaki cari açık rakamı ise 10.14 milyar dolarla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.9 düşüş kaydetti. Cari açığın gerilemesinde ihracattaki yükseliş de büyük rol oynadı. Ödemeler dengesindeki bu gerilemeye karşın yılın ilk çeyreğinde büyümeye ilişkin gelen öncü göstergeler ekonomideki canlılık ve büyümenin sürdüğünü gösterdi.
 
Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi şubatta yüzde 4.4, elektrik tüketimi de yüzde 12.3 yükseldi. Avrupa’daki krize rağmen ihracat ise martta yüzde 8.12 artarak 13 milyar dolara yaklaştı.
 
Not artışı bekleniyor
 
Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar ve ihracattaki atağın ardından Türkiye, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının daha önce not artışı için öne sürdüğü “büyümenin sürüp cari açığın düşürülmesi gerekli” koşulunu da karşılamış oldu.
 
Ancak bugüne kadar Türkiye’ye ilişkin kararlarda taraflı davranan ve kredi notunu Mısır, Angola ve Guetemala gibi ülkelerle aynı seviyede tutan reytingcilerin bu kez not artışı için yeni bir önkoşul koyup koymacağı da merak konusu.Öte yandan, rakamlar incelendiğinde enerji hariç cari açıktaki iyileşme net olarak görülüyor. Net enerji hariç cari açık ise 27 milyar dolardan 24.4 milyar dolara indi.
 
Sıcak parada sınırlı giriş
 

Şubatta portföy yatırımlarında 800 milyon dolar ile son 5 ayın en sınırlı girişi yaşandı. Büyük ölçüde sınır ticareti, turizm gelirleri ve yastık altı paradan kaynaklanan net hata noksan kalemi de şubatta 1.36 milyar dolar, Ocak-Şubat’ta ise 2.05 milyar dolar oldu.
 
Doğrudan yatırım girişi artıyor
 

ÖDEMELER dengesi rakamları başka bir alanda da Türkiye’de işlerin beklenenden çok daha iyi olduğunu gösterdi. Yabancı kuruluşlar ve Türkiye’deki ‘karavanacı’ ekonomistler tarafından yapılan “doğrudan yatırım gelmez” eleştirilerinin yanlış olduğu ortaya çıktı. Doğrudan yabancı sermaye girişi yılın ilk iki ayında yüzde 25 artışla 1.68 milyar dolara yükseldi. Turizm gelirleri yükselirken, cari açığın finansma nında sıcak paranın payı azaldı.
 
Rakam 6 ayın en düşüğü
 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şubat ayında cari açığın beklentilerine uygun gerçekleştiğini belirterek, mart ayında da bu trendin devamını beklediklerini bildirdi. Çağlayan, şubat verilerinin son 6 ayın en düşük, son 17 ayın da ikinci en düşük verisi olduğunu ifade ederek, “Bunda bir taraftan alınan önlemlerin, bir taraftan da mal ve hizmet ihracatımızdaki artışın payı var” dedi.
 
Şubat 2011′de 6 milyar 40 milyon dolar olan cari açığın, bu yıl 1.8 milyar dolara gerilediğini kaydeden Çağlayan, “Şubatta gerileme yüzde 30′a ulaştı” ifadesini kullandı. Çağlayan, enerji fiyatları artmasaydı şubat ayında cari açığın 4.2 milyar dolar yerine, 3.4 milyar dolar civarında olacağını belirtti.
 
Petroldeki yükselişe rağmen sonuç olumlu
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da petrol fiyatlarındaki artışa rağmen cari açıktaki düşüşün olumlu olduğunu söyledi. Babacan, “Cari açıkta en kötü geride kaldı, her yıl rakamlar tedrici olarak aşağı inecek demiştik bu da gerçekleşiyor. Cari açıkta genel trend aşağı yönlü devam ediyor ama cari açık birkaç yıl daha yüksek seyirde devam edecek. Yeni teşvik paketi dahi orta ve uzun vadede cari açığı düşürmede etkili olacak. Cari açıkta tedrici düşüş olumlu bir sinyal ama ana belirleyici petrol fiyatları olacak” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim