• BIST 9439.1
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Marmaray, Çin ile Londra'yı Birbirine Bağlayacak

Marmaray, Çin ile Londra'yı Birbirine Bağlayacak
Çin ile Londra'yı Marmaray aracılığıyla birbirine bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi'nde son aşamaya gelindi.

Yapımına 2008 yılında başlanan ve tamamlanmasının ardından Çin ile Londra'yı Marmaray aracılığıyla birbirine bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı Projesi'nde son aşamaya gelindi.

Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan Karma Ulaştırma Komisyonu'nun 29 Aralık 2004'te Tiflis'teki toplantısında ele alınan, temeli de 24 Temmuz 2008 yılında Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla atılan demiryolu hattı projesinde çalışmalar, Kars'taki yoğun kış şartlarına rağmen sürüyor.

Demiryolu hattında çalışmaların ise 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. Hattın faaliyete geçmesiyle ilk etapta bir milyon yolcu taşınması planlanırken, aynı zamanda üç ülkenin ürettiği ürünler de taşınacak.

Kars Valisi Günay Özdemir, demiryolu hattındaki son çalışmaları yerinde inceleyerek proje müdürü Kayserşah Erdem ile görüştü.

Demiryolu hattında karma taşıma yapılacağını ifade eden Erdem, "Türkiye'de iki hat gidiyoruz. Bugün itibarıyla 550 metre delinmemiş tünelimiz kaldı. Onu da mart ayı içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. İşin sınırındaki tünelde çalışmalar sürüyor" dedi.

Erdem, tarihi Senger Kalesi'nin korunması ve sınır tünelinin olduğu yerdeki heyelan nedeniyle projede 2 güzergah değişikliği yaptıklarını belirtti.

"İlk etapta yılda 1 milyon yolcu taşınacak"

Vali Özdemir de BTK Demiryolu Hattı Projesi'nin 2015 yılı sonunda hizmete gireceğine işaret ederek, bu konudaki çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü dile getirdi.

Çalışmaların Türkiye-Gürcistan sınırında yoğunlaştığını ifade eden Özdemir, tünellerdeki betonlama işleminin yüzde 40 oranında tamamlandığını dile getirerek, "Türkiye topraklarındaki 79 kilometrelik bölümde çok az bir eksiğimiz kaldı. Toplamda 700 milyon dolarlık projenin şu anda yüzde 83'ü tamamlanmış durumda. Bu da projenin büyük bir bölümünün ve asıl zor işlerin tamamlandığını, sadece üzerinde yapılacak imalatlarla ilgili kısımların kaldığını gösteriyor" diye konuştu.

İpekyolu tekrar devreye girecek

Özdemir, BTK'nın tamamlandıktan sonra İpekyolu'nun tekrar devreye gireceğini kaydederek, Kars'tan Bakü'ye olan bir ulaşımın değil Pekin'den Londra'ya sağlanacak bir ulaşımın çalışmasının devam ettiğini bildirdi.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim