• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Marmara'ya fay hattı izleme istasyonu

Marmara'ya fay hattı izleme istasyonu
Türk Telekom, Marmara Denizi'nin dibine ve çevresine fay hattı izleme istasyonları kurdu. Gözlemevi ile Marmara'nın kalbini dinleyecek sistem 15 saniye önce depremi haber verecek.
Marmara'ya fay hattı izleme istasyonu
 
Türk Telekom, Marmara Denizi'nin dibine ve çevresine fay hattı izleme istasyonları kurdu. Gözlemevi ile Marmara'nın kalbini dinleyecek sistem 15 saniye önce depremi haber verecek. 

İstanbul'da muhtemel bir deprem felaketine karşı yapılan çalışmalardan biri de Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) işbirliğiyle hayata geçti. 'Marmara'nın Kalbini Dinliyoruz' projesi kapsamında Türk Telekom, Marmara Denizi dibine 5 ve çevresine 10 deprem izleme istasyonu yerleştirdi. 57 kilometrelik fiber optik kablo kullanılan proje, tüm deniz dibi hareketlerin anlık olarak dinlenmesine imkân sağlıyor. KRDAE Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, kurulan bu istasyonların kendi kategorisinde dünyada bir ilk olduğunu belirterek, gerek deprem, gerekse tsunami için erken uyarı konusunda altyapı kurduklarını söyledi. Sismik uyarı sisteminin, İstanbul'un değişik bölgelerine göre 4 ile 15 saniye arasında depremi haber vereceğini anlatan Erdik, böylece depremde oluşması muhtemel felaketlerin önüne geçilebileceğini ifade etti. Bilgisayardan bilgisayara yapılacak uyarı ile doğalgaz ve elektrik dağıtım ünitelerinin emniyetli kapatma sistemleri devreye girecek.

Deprem sonrası oluşabilecek gaz kaçağı gibi afetin boyutlarını artıran tehlikeler bertaraf edilebilecek. İstasyonların, fay kaynaklı olması durumunda tsunamiyi de 3-4 dakika önceden haber vereceği bilgisini veren Enstitü Müdürü, Türkiye'deki istasyonların teknolojik olarak Japonya'dakilerden hiçbir eksiği olmadığını anlattı. Tüm Japonya'da 3 bine yakın istasyonun bulunduğunu belirten Erdik, "Türkiye'de de istasyon sayısını 5-6 bine ulaştırınca Japonya gibi erken uyarı sistemi kurmak mümkün." diye konuştu. Bu konuda sadece devletin ruhsat verirken değil, sigortacılık içerisinde erken uyarı sistemi kuranların primlerinin azaltılması gibi teşviklerin de devreye girmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kurumsal vatandaşlık gereği sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiklerini bildiren Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Bozkurt da, deprem araştırmalarını yeni bir boyuta taşıyan projede yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Projenin yaklaşık 2 milyon dolara mal olduğunu söyleyen Bozkurt, bu projeyle can ve mal kaybının en aza indirileceğinin altını çizdi. BÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise projenin 2004'teki tsunami afetinin ardından gündeme geldiğini hatırlatarak, Japonya'daki felaketin ardından da bittiğini kaydetti. Geliştirilmesi ve uygulanmasının yaklaşık 5 yıl sürdüğünü açıklayan Barbarosoğlu, "Bugün itibarıyla gerçekten Marmara Denizi bir iç deniz olarak avucumuzun içindedir." diye konuştu.

Toplantının ardından Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, deprem izleme sistemlerinin canlı kayıtları hakkında bilgi verdi. Tüm Marmara'yı dinleyecek şekilde yerleştirilen deniz dibi istasyonlarının konumları şöyle: Çınarcık- Koru (Yalova ili), Güzelce-Avcılar (istanbul İli), Marmara Ereğlisi (Tekirdağ ili), Tekirdağ-Kumbağ (Tekirdağ ili) ve Esenköy (Çınarcık)-Armutlu (Yalova ili).

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim