• BIST 9524.59
  • Altın 2501.311
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.6697
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Marmaray'ın ömrü anca 110 yıl olacak

Marmaray'ın ömrü anca 110 yıl olacak
Türkiye'deki camilere 500 yıl ömürlü çimento kullanılırken Marmaray'da 110 yıl, üçüncü köprü için ise 120 yıl ömürlü çimento kullanıldı.

Türkiye'deki camilere 500 yıl ömürlü çimento kullanılırken Marmaray'da 110 yıl, üçüncü köprü için ise 120 yıl ömürlü çimento kullanıldı.

Türkiye'nin çimento devlerini temsil eden Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Mustafa Güçlü, İstanbul'da basına sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi. Basının sorularını yanıtlayan sektör temsilcilerinin cevapları dikkat çeken bir gerçeği de ortaya çıkardı.
 
110 YIL ÖMRÜ VAR
 
Buna göre Türkiye'deki camilere 500 yıl ömürlü çimento kullanılırken, Marmaray projesi için 110 yıl, üçüncü köprü için ise 120 yıl ömürlü çimento kullanıldığı açıklandı.
 
ÇEVRE DUYARLILIĞI ARTACAK
 
CNN Türk'ün haberine göre, Çimento Endüstrisi İşveren Sendikası Başkanı Ahmet Eren, TÇMB Başkanvekili Celalettin Çağlar, yönetim kurulu üyeleri Hakan Gürdal, İsmail Bulut, Mehmet Yavuz ve TÇMB Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen'in de katıldığı toplantıda, sektörün özellikle çevreye ve enerji tasarrufuna yönelik yatırımları anlatıldı. Birlik Başkanı Mustafa Güçlü, Türkiye'deki çimento fabrikalarının bu yıl çevre duyarlılığını arttırma ve enerji tüketimini azaltmaya yönelik yatırımlarının toplam 250 milyon Euro'yu bulacağını söyledi.
 
CAMİLERE 500 YIL MARMARAY'A 110 YIL ÖMÜRLÜ ÇİMENTO
 
Basınla sohbet toplantısında en dikkat çeken konu ise, yeni camiler, Boğaz Köprüsü ve boğaz tüneli projelerinde kullanılan betonun ömrüydü. Çimento Endüstrisi İşveren Sendikası Başkanı Ahmet Eren, 2 yıl önce Bitlis'te El Aman Han'da düzenlenen yemekte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile arasında geçen diyaloğu aktardı. Erdoğan'ın "Bu han 550 yıllık, hala ayakta. Şimdi betonarme yapılar 70 - 80 yıl ancak dayanıyor" dediğini söyledi. Sektör temsilcileri, Türkiye'deki tesislerin inovasyonunu tamamladığını, kendi know how'ını oluşturduğunu, istenilen kalite dayanıklılıkta çimento-beton üretebilir konuma ulaştığını örneklerle anlattı.
 
Çimento Müstahsilleri Birliği Başkan Vekili ve Oyak Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar da,Türk çimento sektörünün bugün ulaştığı düzeyi anlatmak üzere birkaç örnek verdi:
 
"BETONU BİZ VERDİK"
 
"Ataşehir'deki Mimar Sinan Camii'nin çimento-betonunu Oyak Çimento olarak biz verdik. 500 yıllık ömrü olan bir üründür bu. İstanbul Çamlıca'ya yapılacak camii için de 500 yıl ömrü olan çimentoyu yine Oyak Çimento verecek" dedi ve ekledi; "İstanbul'da boğazın altından tüp geçit ile iki yakayı birbirine bağlayacak olan Marmaray'ın deniz altında kullanılan betonunu da biz verdik, bunlar Türk çimento sektörünün geliştirdiği ürünler."
 
"ŞARTNAME ÖYLE"
 
Gazeteciler, Marmaray'da kullanılan betonun ömrünü sorduğunda ise, "110 yıl" yanıtını aldı. "Camiye 500 yıl, Marmaray için 110 yıl ömür. Neden bu kadar farklı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı Çağlar:
 
"Marmaray'da şartname öyle. Oradaki beton da çok özel formüllerle geliştirildi. 29 Ekim 2013'ten itibaren o tünelden geçişler başlayacak. Malzemenin kalitesini hep birlikte göreceğiz."
 
MARMARAY NEDİR?
 
Temeli 2004 yılında atılan Marmaray projesi Halkalı ile Gebze'yi İstanbul Boğazı'nın altından demiryolu ile birbirine bağlayacak. Marmaray projesi güzergahında toplam 39 istasyon bulunuyor.
 
Bunlardan 3 tanesi ise yer altında. Boğaz Geçiş Kesiminde çift hat, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazının altından geçip diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'dan ilerleyerek Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak ve Söğütlüçeşme'ye ulaşacak. Bu Kesimin uzunluğu yaklaşık 13.5 km olacak.
 
ASRIN PROJESİ
 
İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı ise yaklaşık 76 km uzunluğunda olacak. 'Asrın Projesi'' olarak nitelendirilen proje tam 1 milyon 200 bin yolcu taşımayı hedeflerken 150 yıllık bir rüya olarak görülüyor. İlk çizimleri 150 yıl önce yapılan bu projenin bugün gerçekleşiyor olması "150 yıllık rüya proje" ve "Asrın projesi" olarak nitelendirilmesine sebep oluyor.
 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim