• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C

Marmaris Körfezi'ndeki kirlilik takibe alındı

Marmaris Körfezi'ndeki kirlilik takibe alındı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmaris Körfezi'nde kirliliğin önüne geçilmesi için gerekli hassasiyetin gösterildiğini açıkladı.

Marmaris Körfezi'ndeki kirlilik takibe alındı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmaris Körfezi'nde kirliliğin önüne geçilmesi için gerekli hassasiyetin gösterildiğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmaris Körfezi'nde artan kirlilik iddialarına yazılı bir açıklama ile cevap verdi. Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Çalışması kapsamında tüm kıyılarda 208 istasyonda izleme yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bu kapsamda Marmaris Körfezi'nde 5 istasyonda deniz suyunda, sedimanda ve biotada izleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. 2011 yılı Ege Denizi sedimanlarındaki metal konsantrasyonlarının yönelim analizi sonuçlarına göre Marmaris Körfezi'nde diğer yıllara kıyasla ağır metallerde değişiklik eğilimi gözlenmemektedir" denildi.

Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Hassas ve Az Hassas Su Alanları Tebliği uyarınca tüm kıyılarda ötrofikasyon açısından hassas ve az olan bölgelerin koordinatları ile belirlendiği, buna göre Fethiye Koyu- Marmaris Koyu bölgesinin az hassas alan olarak tanımlandığı kaydedilen açıklamada, Marmaris Körfezi'nin karakteristik özellikleri gereği kıyı eğimi düşük kapalı bir körfez olduğu, yoğun turizm, yoğun marina aktivitelerinin bulunduğu, bu sebeple yapılan çalışmalarda bu özelliklerin ayrıca değerlendirildiği bildirildi. Marmaris ilçe nüfusunun yüzde 95'inin kanalizasyon sisteminden yararlandığı ve kanalizasyon sisteminin kentsel biyolojik atıksu tesisi ile sonlandığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Marmaris'te bulunan kentsel atıksu arıtma tesisi, atıksuyu koy dışına derin deşarjla verilmektedir. 2004 yılından beri yürürlükte olan Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde Marmaris ilçesi sınırları içerisinde bakanlığımızdan lisans almış bulunan 5 tane gemi atıkları kabul tesisi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi liman işletmesi, dört tanesi ise marinadır. Bu tesislerde gemi ve tekne gibi küçük deniz araçlarından kaynaklanan sintine suyu ve atık yağ gibi petrollü atıklar ile evsel nitelikli atıksu ve katı atık kabulü yapılmakta, toplanan atıklar çevre mevzuatı kapsamında bertaraf edilmektedir. Yatlarda oluşan atıkların etkin bir şekilde toplanması ve denetimini sağlamak amacıyla bin 124 km'lik sahil şeridine sahip Muğla'da 'Mavi Kart' uygulamasına geçilmiştir. Bu sistemle yatlar atık kabul tesislerine verdikleri atıkları bu karta işletmektedir, ayrıca formlar ile yapılan kontrol tamamen çevrimiçi hale getirilmiştir. Elektronik ortamda konuya ilişkin sorgulamalar yapılabilmekte, atıkların dijital ortamda takip edilmesi sağlanmakta ve veriler elektronik ortamda muhafaza edilmektedir. Körfez kirliliğinin önüne geçilmesi hususunda bakanlığımız denetim ve yaptırımlar konusunda gerekli hassasiyeti göstermektedir. Muğla bölgesindeki deniz yetki alanlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerine uyulup uyulmadığının denetlenmesi için Sahil Güvenlik Komutanlığı ile liman başkanlıklarına, bakanlığımızca yetki devri yapılmıştır. Haftada 7 gün ve günde 24 saat çalışma prensibiyle yapılan denetimler sonucunda son 6 ay içerisinde Muğla ili sınırları içerisinde 23 defa gemiler tarafından illegal deşarj yapıldığı tespit edilerek, gerekli idari yaptırım uygulanmıştır"

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim