• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Marmaris ve Göcek'te marinalar dolu

Marmaris ve Göcek'te marinalar dolu
Muğla'nın Marmaris ile Fethiye'nin Göcek Beldesi'ndeki marinalarda neredeyse yer kalmadı. Bazı marinalar kapasitelerinin üzerine çıkarak yüzde 110'luk doluluğa ulaştı.

Muğla'nın Marmaris ile Fethiye'nin Göcek Beldesi'ndeki marinalarda neredeyse yer kalmadı. Bazı marinalar kapasitelerinin üzerine çıkarak yüzde 110'luk doluluğa ulaştı. Ülke genelinde marinalardaki doluluk ise yüzde 75'i geçti.

Türkiye'nin yat Bağlama kapasitesinin yüzde 45'ini bünyesinde barındıran Güney Ege'de, marinaların doluluk oranı ortalaması yüzde 96'ya ulaşırken, bu rakam Göcek'te yüzde 100'ü buldu. Koylarıyla dünyaca ünlenen Göcek sularında günde 2 bin 500 teknenin dolaştığını ve marinalar olarak hizmette sınır tanımadıklarını belirten Göcek D Marin Genel Müdürü Onur Ugan, marina olarak tam kapasite dolu olduklarını söyledi. Ugan, "Bu doluluk tabii ki bizim olduğu kadar Göcek esnafının da yüzünü güldürdü. Ekim ayı ortası itibariyle yüzde 102 doluyuz. Ağustos ayında bu rakam yüzde 110'a çıktı. Kapasite aşımı marinamızla sözleşmeli bazı teknelerin haftalık, 15 gün veya bir aylık tura çıktıklarında yerine aldığımız teknelerle sağlanıyor. Ekim ayında normale döner ve yüzde 100 kapasiteyle çalışmamızı kış boyunca da sürdürürüz" dedi.

ÜLKE GENELİ

Marmaris Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Martı Grubu Endüstri İlişkiler Danışmanı Ercan Güneştutar da marinalardaki doluluk oranını ülke genelinde değerlendirdi. Güneştutar, "Marinalarda sorun yok. Ortalama doluluk ülke genelinde yüzde 75-76'larda. Güney Ege'de yüzde 96'ları buldu. Mersin ve Didim biraz sorun yaşıyor. İstanbul'da 2 yeni marina açıldı ve bunların hemen dolması mümkün değil. Zaman gerekiyor. Aslına bakarsanız doluluk konusunda bizim bölgemizde sorun olmaz. Çünkü Avrupa'daki kriz nedeniyle marinalar pahalı. Planlanan, Dalaman, Datça Körmen ve Gökova Ören'de yapılacak limanlar var. Bunlar bitince yüzde 95'lik doluluk 70'lere düşer ama bir iki yıl içinde yine 95'lere çıkar. Bizim bölge yatçılar için biçilmiş kaftan" diye konuştu.

UZUN SÜRELİ KONAKLAMADA TÜRKİYE TERCİHİ

Güneştutar, altı aydan uzun süreli konaklamalar için yat sahiplerinin Türkiye'yi tercih ettiklerini de belirtti. Avrupa'da fiyatlar yüksek olduğu için Türkiye'nin tercih edildiğini kaydeden Güneştutar, "Bir de oralarda 6 aydan fazla AB sularında kalan tekneler ülkesine göre yüzde 18-25 arasında Kdv ödemek zorunda. Bu da ciddi rakam tutuyor. Bizim ülkemizde kim ne kadar konaklarsa konaklasın Kdv yok" dedi.

GULETLERDE SIKINTI VAR

Bu yıl yaz sezonunda mavi yolculuk yapan ahşap guletlerle mürettebatsız tekne kiralamada bir düşüş yaşandığını kaydeden Ercan Güneştutar, "Özellikle mürettebatsız tekne kiralama (bareboat charter) ile mavi yolculuk yapan eski guletlerde yüzde 10'luk bir gerileme oldu. Bu arada guletlerin lüks sınıfları ve iyi hizmet verenlerin boş kalmadığını da söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim