• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Marmaris'te deniz suyu tertemiz çıktı

Marmaris'te deniz suyu tertemiz çıktı
Marmaris'te tam 12 ay süren Marmaris ve Çevresi Körfezi Deniz suyu analiz çalışması neticelendi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Marmaris Çevrecileri Derneği arasında imzalanan protokol çerçevesinde yapılan ve tam 12 ay süren Marmaris ve Çevresi Körfezi Deniz suyu analiz çalışması neticelendi.

Marmaris Kaymakamı A. Galip Saral, Belediye Başkan vekili, Ticaret Odası Başkanı, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı, GETOB Müdürü ile Marmaris’te bulunan bazı Oda ve Derneklerin başkan ve temsilcilerinin katıldığı Marmaris Körfezi Çalışması Sonuç Raporu Sunumunda bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, yaptıkları çalışmaları adım adım anlattı. Tarkan “Deniz çalışmaları 12 aylık süreçte her ay ölçüm, analiz ve gözlemlerle sürdü. Körfezde bir yıllık döngüyü yakalamak için 12 ay süre ile örnekleme yapıldı. Bu yöntemle her ay değişen su kalitesi ve oşinografik değişimler yakalanmış oldu dedi” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden 5 Öğretim görevlisi, 5 Araştırma Görevlisi, 4 ile 6 kişi arasında değişen Lisans-Lisansüstü öğrenci gurubundan oluşturulan ekip, 12 ay boyunca ve 18 ayrı noktada, 10 saat denizde kalarak körfez su altı çekimleri yaptı. Uluslararası standartlara uygun olarak farklı derinliklerde örnekleme ve ölçüm derinlikleri seçildi ve deniz suyundan numuneler alındı. Alınan numuneler Üniversite laboratuvarlarında analize tabi tutuldu.

Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan başkanlığında kurulan araştırma ekibinde Deniz Bilimleri, Su kalitesi, Balık yumurta ve larvaları, Sucul Omurgasızlar, Koliform bakterileri, Deniz biyolojisi, Denizanaları, Balıklar ve İstilacı türler konusunda birbirinden değerli uzmanlar bulunmaktaydı. Yapılan bilimsel çalışmalar ve 11 bin 600 adet analizin bilimsel kurul tarafından değerlendirilmesi ile ulaşılan Marmaris Körfezinde Deniz tertemiz sonucu ortaya çıktı.

Prof. Dr. Tarkan, “Küresel ısınmanın etkisi, denizlerdeki akıntılar ve gemi balast sularıyla bazı canlıların Marmaris kıyılarına kadar geldiklerini gözlemledik. Hatta hiç bilinmeyen bazı türlere de rastladık. Ama şunu ifade edebilirim ki yaptığımız bilimsel çalışmalarla ulaştığımız sonuçlar dünyada otoritelerce kabul görmüş standart değerlerin çok altındadır. Bu da bizi şu sonuca çıkartıyor ki; Marmaris’te deniz temizdir” dedi.

Denizlerin akciğerleri olarak ifade edilen ve aynı zamanda birçok deniz canlısına ev sahipliği yapan (Posidonia Oceanica) deniz çayırlarının korunması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, "Her gün yüzlerce teknenin demir atması körfezde maalesef deniz çayırlarını tahrip etmekte, bir nevi çölleşmelere neden olunmaktadır. Bu nedenle körfez içerisinde demir atma yerine tonozlama sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi gereklidir" dedi.

Toplantı sonunda gazetecilerin soruları üzerine bir değerlendirme yapan GETOB Müdürü Ö. Cahit Sarıbey, Ağustos ayı içerisinde “İçmelerde denize giren kaşınıyor” şeklinde yazılı ve görsel basında yer alan haberlere tepki göstermekte ne kadar haklı olduğumuz böylece bilimsel olarak kanıtlanmış oldu. Bu çalışmayı yapanlara ve destek verenlere teşekkür ediyoruz. Bir bardak suda fırtına kopartanlar, sanırım bu sonuç karşısında mahcup olmuşlardır. Denizimiz tertemizdir, bunun değerini bilmemiz, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir turizm için denizi ve doğayı korumamız lazım” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim