• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Mars yolculuğuna radyasyon engeli

Mars yolculuğuna radyasyon engeli
Uzmanlar uzaydaki radyasyonun Mars'a insanlı yolculuk için bir engel oluşturabileceğini belirtti.Yapılan analizlere göre Kızıl Gezegen’e yolculukta, insan sağlığını bozacak düzeyde radyasyona maruz kalınabilir.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA 2030 yılında Mars'a insanlı hava aracı göndermeyi planlıyor. Ancak uzmanlar şimdi Mars'ın atmosferindeki radyasyonun bu yolculuğa engel olup olmayacağunu tartışıyor.
 
Geçen yıl Ağustaos ayıında Kızıl Gezegen’e gönderilen kaşif robotun gönderdiği veriler yolculukta kansere yol açacak kadar radyasyona maruz kalınacağını gösteriyor.
 
NASA’nın Mars’a gönderdiği kaşif robot Curiosity (Merak) yolculuğu sırasında ve gezegenin yüzeyinde yaptığı radyasyon ölçümlerini Dünya’ya yolladı. Veriler, astronotların, Kızıl Gezegen’e yolculukta, insan sağlığını bozacak düzeyde radyasyona maruz kalacağını gösteriyor.
 
Uzmanlara göre mevcut teknolojik durumda bu yolculuk, insanlar için büyük risk. Üstelik şimdilik hesaplanan sadece gidiş-dönüş en az 500 gün süreceği tahmin edilen yolculuk sırasında maruz kalınacak olan radyasyon.
 
Dış uzaydaki kozmik ışınların yanı sıra, Mars'ın atmosfer yapısında koruma kalkanı olmadığı için, yüzeyde de yoğun radyasyona maruz kalınma söz konusu.
 
Dolayısıyla insanlı Mars programının başarısı, maruz kalınabilecek ışınların kansere neden olma riskini yüzde 3'ün altında tutmak, bunun için de kozmik ışınlara karşı uzun süre dayanmanın sağlıklı yolunu bulmaktan geçiyor. Ayrıca, yolculuk süresinin kısaltılmasının yolları araştırılıyor.
 
Geçen Ağustos'ta gezegene inen; o tarihten bu yana da, birçok ölçüm yapan Curiosity'nin Mars'a ilişkin bilgiler göndermenin yanı sıra, hem ardılı olacak uzay araçlarını, hem de içindeki astronotları kozmik radyasyondan koruma yöntemleri konusunda bilgi sağlaması bekleniyor.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim