• BIST 8989.95
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Martta dünya genelinde yolcu artışı

Martta dünya genelinde yolcu artışı
IATA verilerine göre Mart ayında dış hat uçuşlarındaki yolcu artışı yüzde 6, iç hat uçuşlarında ise yüzde 5.7 olurken, uluslararası uçuşlarda...

 

Dünyada THY dahil 240 hava yolu şirketini çatısı altında toplayan ve toplam yolcu trafiğinin yüzde 84'ünü temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, Mart 2013 döneminde yolcu trafiğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.9 gibi güçlü bir büyüme gerçekleştiğini, büyümede gelişen pazarların lokomotif olduğunu açıkladı. IATA verilerine göre Mart ayında dış hat uçuşlarındaki yolcu artışı yüzde 6, iç hat uçuşlarında ise yüzde 5.7 olurken, uluslararası uçuşlarda Ortadoğu bölgesi havayolu şirketleri yüzde 15.6 ile en yüksek artışı sağlayan bölge olarak öne çıktı. Çin hem iç hem de dış hatlardaki yolcu talebinde en yüksek artış rakamlarına ulaşan ülke oldu. 
 
IATA Başkanı Tony Tyler, yaptığı değerlendirmede, "Hava yollarında yaşanan güçlü talep artışı iyileşen iş ortamı ile de uyumluluk gösteriyor. Ancak gelişmiş pazarlara kıyasla gelişen ekonomiler daha güçlü bir performans sergiliyor. Son haftalarda petrol fiyatları biraz gevşemesine karşın, fiyatlar tarihi ortalamalara göre hala yüksek düzeyde bulunuyor. Bu görüşle hava yolu şirketleri de kapasite artışı konusunda daha temkinli davranıyorlar" dedi. 
 
EN HIZLI BÜYÜME ORTADOĞU VE LATİN AMERİKA'DA
 
IATA verilerine göre Mart ayında, uluslararası yolcu talebi yüzde 6 civarında büyüme kaydederken, havayollarında doluluk oranları da artan yüzde 3.5'luk kapasitenin de etkisiyle yüzde 79.9'a ulaştı. Asya Pasifik bölgesi havayolu şirketleri yurt dışı uçuşlarda yüzde 5.4'lük trafik artışı sağlarken, Çin bu bölgede yine en güçlü büyümeyi gösteren ülke oldu. Avrupa'daki hava yolu şirketlerinin uluslar arası yolcu trafiği ise söz konusu dönemde yüzde 3.7'lik bir artış sağlarken, doluluk oranları da yüzde 81.1'e çıktı. ABD dahil Kuzey Amerika bölgesinde faaliyet gösteren hava yolu şirketlerinin dış uçuşlarında Mart ayındaki artış ise yüzde 2.4'te kaldı. 
 
ORTADOĞU VE LATİN AMERİKA ÖNDE GİDİYOR
 
IATA verileri Mart ayında, Ortadoğu bölgesindeki hava yolu şirketlerinin yüzde 15.6'lık yolcu artışı ile uluslararası trafikte en yüksek artışı kaydettiğine işaret ediyor. Güney Amerika'daki hava yolu şirketleri de Mart döneminde yüzde 11.8'lik yolcu artışıyla ikinci en yüksek artışı sağlayan bölge oldu. Afrikalı hava yolu şirketlerinin Mart ayındaki yolcu artışı ise yüzde 6.7 olurken, doluluk oranları yüzde 67.8 düzeyinde kaldı.
 
Öte yandan Çin iç hat uçuşlarında yüzde 12.4 gibi yüksek oranda artan koltuk kapasitesi ile yüzde 12.6 büyürken, doluluk oranlarını da yüzde 83.6'ya çıkardı. ABD'de ise iç hat uçuşları yüzde 3.1 büyürken, doluluk oranları da yüzde 84.7 ile tüm bölgeler arasında en yüksek rakama ulaştı. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim