• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Mavi Akım'da kontrat devri yapılmayacak

Mavi Akım'da kontrat devri yapılmayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Gazprom, Mavi Akım'dan kontrat devri yapamayacaklarını belirtti, fakat Batı Hattı ile alakalı teklifimizi tekrarlayacağız'' dedi.

Mavi Akım'da kontrat devri yapılmayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Gazprom, Mavi Akım'dan kontrat devri yapamayacaklarını belirtti, fakat Batı Hattı ile alakalı teklifimizi tekrarlayacağız'' dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret ederek ''hayırlı olsun'' dileğinde bulundu.

Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, gazetecilerin Rus Gazprom'un Mavi Akım'daki kontrat devrine karşı olup olmadığının sorulması üzerine, Rusya Federasyonu'nundan gelen doğalgazın biri Mavi Akım, diğeri Batı Hattı olmak üzere iki temel hattan geldiğini hatırlattı.

Mavi Akım'dan gelen gazın Karadeniz'den gelip Samsun'dan, Battı Hattı üzerinden gelen gazın da Bulgaristan üzerinden İstanbul'a gelerek dağıtımının yapıldığını belirten Yıldız, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

''Bizim Mavi Akım'la alakalı özel sektöre kontrat devri konusunda bir talebimiz olmuştu. Özel sektörün aynen elektrik piyasasında olduğu gibi doğalgaz piyasasında da daha fazla pay almasını istemiştik ve temel stratejimizi bunun üzerine kurgulamıştık. Gazprom, Mavi Akım'ın İtalyan ortaklarıyla beraber fizibilitesini etkileyeceği gerekçesiyle özel sektöre Mavi Akım'dan kontrat devri yapamayacaklarını belirtti. Ama batı hattıyla alakalı teklifimizi tekrarlayacağız.

Yani bizim 6 milyar metreküp doğalgazın özel sektör kanalıyla gelip, yine özel sektör eliyle dağıtılmasını temin edecek yapıyı kurgulamamızla alakalı kararlılığımızda herhangi bir eksilme yok. O yüzden ben bu temel stratejimizin devam ettiğini, ama Mavi Akım olmazsa Batı Hattı'yla beraber bu özelleştirmeyi sağlayabileceğimizi bir kez daha yinelemek istiyorum.''

Bir gazetecinin ''Gazprom'un tavrı kontrat devirleri konusundaki ihale takvimini değiştirecek mi?'' şeklindeki sorusu üzerine Taner Yıldız, ihale takvimiyle alakalı çakışan bir durum olmadığını ifade ederek, ''Hem Rusya hem de Türkiye'nin ortaklaşa yapabilecekleri bir kontrat devri olacaktır. BOTAŞ ve Gazprom yetkilileri bu manada görüşmelere devam ediyorlar'' diye konuştu.

-KIBRIS AÇIKLARINDA PETROL DOĞALGAZ ARAMALARI-

Bir basın mensubunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin İsrail'le gerçekleştirdiği anlaşma sonrasında Kıbrıs açıklarında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili'' sözlerinin hatırlatılması üzerine Yıldız, münhasır ekonomik sahalarla ilgili bütün komşuların teyit ettiği bir anlaşmanın bulunması gerektiğini, Akdeniz'de ise bunun henüz oluşmadığını söyledi.

Bakan Yıldız, ''Sayın başbakanımızın işaret ettiği ve son derece doğru olarak ortaya koyduğu görüşün temelinde münhasır ekonomik sahalarla alakalı bütün komşu ülkelerin o münhasır ekonomik sahası belirlemesiyle alakalı ortak bir mutabakatı var. Aynen Karadeniz'de olduğu gibi. Aynı konunun Akdeniz'de de olması lazım. Gelişmeleri sıcağı sıcağına ve dikkatle takip ettiğimizi belirtiyorum'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim