• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

'Mavi Cennetler'in turizme açılması istendi

'Mavi Cennetler'in turizme açılması istendi
Ege'deki turizm sektörü temsilcileri, Marmaris ile Datça Yarımadası arasındaki sayıları 200'ü bulan ve bölge halkı tarafından 'mavi cennetler' olarak tabir edilen koyların kontrollü bir şekilde yapılaşmaya izin verilerek, turizme açılmasını istiyor.

'Mavi Cennetler'in turizme açılması istendi

Ege bölgesindeki turizm sektörü temsilcileri, Marmaris ile Datça Yarımadası arasındaki sayıları 200'ü bulan ve bölge halkı tarafından 'mavi cennetler' olarak tabir edilen koyların kontrollü bir şekilde yapılaşmaya izin verilerek, turizme açılmasını istiyor.

Geçen yıl 5 Yıldızlı Munamar Otel'in Katar Emiri Şeyh Nasser Ahmed Ali A. Al Thani, Kumlubük mevkiindeki 120 dönümlük turistik tesis izni bulunan arazinin ise Rus iş adamı Makhach Omarov tarafından satın alınmasıyla yatırımcıların dikkatini çeken Güney Ege'de, yeşil ve mavinin kucaklaştığı eşsiz güzellikteki koyların turizme açılması tartışılmaya başlandı. Son zamanlarda yabancı yatırımcıların Marmaris'e olan ilgisinin arttığına dikkati çeken Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, Marmaris'in belli bölgelerinin turizme açılması gerektiğini söyledi. Özellikle Datça Yarımadası'na doğru koyların çevreyi koruyarak turizm amaçlı kullanıma açılmasının şart olduğunu savunan Açıkgöz, 'Zengin toprakların fakir bekçileri olmamalıyız. Rekabet ettiğimiz destinasyonların dışında Kuzey Afrika ve Mısır'da çok ciddi yatak arzları oluştu. Bunlar çok ünlü uluslararası zincirlerin işlettiği yatak arzları. Bölgemizin bu yerlerle rekabet edebilmesi için mutlaka yeni tesisler yapılmalı. Uluslararası zincir otellerin sayısının artmalı' dedi. Açıkgöz, rekabet ettikleri destinasyonlar arasından öne çıkabilmek için kitle turizminden çok butik olan yani yaşam stili boyutunu öne çıkartan ürünlere ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Marmaris'teki tesislerin büyük kısmının şehir içinde bulunduğunu hatırlatan Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şehir ile resort kavramları birleşmiş durumda. Bunun hem artıları hem de eksileri var. Otelinizin sokağından çıktığınız anda şehrin içindesiniz. Eksi yanımız ise her halde dünyada çok az yerde olan işyeri sayısındaki fazlalık. Binlerce taklit ürün satan mağaza var. Yatak sayısının 3-4 katına sahip restoran sandalye arzı. Marmaris'in en büyük sorunlarından bir diğeri ise 3-4 kardeşin 3-4 küçük otel sahibi olması. Bunların birleştirilip doğru ürünler meydana getirilmeli. Çünkü rekabetçi piyasada ürün yenilemesine gidilmesi gerekiyor. Mevcut ürünlerin bazılarının yenilenmeye bazılarını ise tamamen değiştirilmeye ihtiyacı var.' Açıkgöz, her şeye rağmen otelciler olarak 2011 turizm sezonuna umutla baktıklarını kaydetti.

'İyi düşünmeli, acele etmemeliyiz'

Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan ise koylara turistik tesis yapılması kararı alınmadan önce yerel ve sivil inisiyatiflerin süreçte etkin bir şekilde rol alması ve görüşlerine başvurulması gerektiğini söyledi. Marmaris ve Datça arasında eşsiz güzellikteki koylara beton yığını şeklindeki 5 Yıldızlı otellerin yapılmasına kesinlikle karşı olduklarını anlatan Başkan Tokcan, 'Bazı koylarımız var ki, buralara kesinlikle hiç bir şekilde dokunulmaması gerekiyor. Turizme açılmaya uygun olan koylara ise günübirlik kullanılabilecek, halkın da rahatlıkla istifade edebileceği, çevreyi kirletmeyecek ve koyun doğal görüntüsünü bozmayacak tesisler yapılabilir' dedi. Koylarla ilgili yapılaşma konusunda her hangi bir karar almadan önce çok iyi düşünülmesi gerektiğini ifade eden Tokcan, 'Bir defa yanlış yapılırsa İspanya örneğinde olduğu gibi geri dönüş olmaz. Bu konuda aceleci olmamak lazım. Bu koylar yıllardır bizim, bundan sonra da öyle olacak. Bir yere götüren yok' diye konuştu.

Çevreciler Karşı Çıkıyor

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan ise 'cennetten bir köşe' olarak değerlendirdikleri koyların turizme açılmasına çevreciler olarak karşı olduklarını söyledi.

Ersan, şunları ifade etti:

'Turizmin bu güne kadar bölgemize çok önemli katkılar yaptığını kabul ediyoruz. Ancak, biraz daha fazla para kazanmak için eşsiz güzellikteki doğamızı feda edemeyiz. Koruma-kullanma dengesinden bahsediliyor. Bu dengeyi kim gözetecek? İlçe yüz ölçümünün yarısından fazlası için maden arama ruhsatı verilmesi, Marmaris Limanı'nın büyütülmesi girişimi gibi olaylar bu konuda tedirgin olmamızı haklı çıkartıyor' dedi. Filiz Ersan, bu yönde bir karar alınması durumunda çevreciler olarak gerekli tepkiyi vereceklerini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim