• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

'Mavi Kart' projesi Muğla'da uygulanacak

'Mavi Kart' projesi Muğla'da uygulanacak
Çevre ve Orman Bakanlığı ve TURMEPA'nın ortak projesi olan 'Mavi Kart' uygulaması, bu yıl Muğla'dan başlatılıyor.

'Mavi Kart' projesi ilk kez Muğla'da uygulanmaya başlıyor

Çevre ve Orman Bakanlığı ve TURMEPA'nın ortak projesi olan 'Mavi Kart' uygulaması, bu yıl Muğla'dan başlatılıyor. Atıkların takibini sağlayacak ve ücretsiz olarak dağıtılacak bu kartlardan almayan yat ve tekne sahiplerine ağır para cezası uygulanacak.

Mahalli Çevre Kurulu kararı ile denizlerin korunması amacıyla, deniz araçlarından kaynaklanan atıkların kontrolünü, teknelerden toplanmasını ve bertarafını amaçlayan Mavi Kart projesi Türkiye genelinde ilk kez Muğla'da uygulanmaya başlıyor. Proje kapsamında, tekne sahiplerine, teknelere ait kimlik bilgileri, son 20 atık takip ve atık verme geçmişi gibi bilgileri barındıran kart verilecek. Tekne sahiplerinin marinalar ve belediyelerden ücretsiz olarak temin edebileceği Mavi Kart sayesinde atık alım tesislerine yaptıkları işlemler takip edilebilecek. Bu kartı almayan ilgilileri ise büyük cezalar bekliyor.

İlk etapta 6 bin TL'den az olmamak üzere para cezası ile başlayacak yaptırımlar, ödeme yapılmaması halinde teknenin bağlanmasına kadar gidecek. Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi 2'nci Başkanı Mehmet Eskici, Mavi Kart'ların Göcek'te dağıtılmaya başlandığını açıkladı. Kart okuyucuları henüz ulaşmadığı için Fethiye'de dağıtım yapılamadığını belirten Eskici, turizm sezonu öncesinde hazırlıkların tamamlanıp kartların dağıtılacağını ifade etti.

Her teknenin bir karta sahip olacağını bildiren Eskici, yurtdışından giriş yapan yatların ise marinalar ve liman başkanlıklarının uyarısıyla Mavi Kart alacaklarını ve bölgedeki seyahatleri sürecinde yanlarında bulunduracaklarını açıkladı. Kartın kapsama alanının pilot bölge Fethiye ve Göcek kıyıları öncelikli olmak üzere tüm Muğla kıyıları olacağını kaydeden Mehmet Eskici, şu bilgileri verdi: "Sezon başlangıcında her tekne Mavi Kart ve Atık Transfer Formu bulundurmak zorunda. Tekne sahipleri Mavi Kart okuyan yerlerde karta, olmayan yerlerde ise Atık Alım Formu'na işleterek atıklarını verdiklerini belgeleyecekler. 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre Mavi Kart bulundurmayan ilgililere 6 bin TL'den az olmamak üzere para cezası uygulanacak. Bu ceza ödenmediği takdirde teknesi bağlanacak. Denizciler bu kartı marinalar ve belediyelerden temin edebilecekler."

ATIK ALIM NOKTALARI

Muğla kıyılarının tamamında zorunlu hale gelecek Mavi Kart uygulamasında sıvı atık alım noktaları şöyle belirlendi:

Fethiye Körfezi'nde; Göcek Belediye Başkanlığı, Ölüdeniz Belediye Başkanlığı, Ecesaray Yat Limanı, Göcek Marin Türk Yat Limanı Göcek, Port Göcek Yat Limanı, Göcek Skopae Yat Limanı, Göcek Club Marina Yat Limanı. Gökova Körfezi'nde; Akyaka Belediye Başkanlığı, Marmaris'te; Martı Marina Orhaniye köyü, Martı Marina Karacasöğüt.

İçmeler Belediye Başkanlığı; Marmaris Liman İşletmesi (Cruise Port), Yat Marin Yat Limanı Yalancıboğaz, Albatros Yat Limanı, Netsel Yat Limanı. Bodrum'da; Yolcu Limanı, Milta Yat Limanı, D-Marin Yat Limanı Turgutreis, Port Yalıkavak Yat Limanı, Torba Balıkçı Barınağı, Göltürkbükü Balıkçı Barınağı, Türkbükü İskelesi, Gündoğan İskelesi. Köyceğiz'de; Dalyan Belediye Başkanlığı, Ekincik My Marina Yat Limanı, Ekincik Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi. Milas'ta; Güllük Liman İşletmesi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim